FrP-samfunnet

Nei, jeg skal ikke snakke om FrP-koden eller om populisme. Det jeg skal ta for meg er FrPs visjoner om det ideelle samfunnet sakset fra deres eget partiprogram. La oss forestille oss at FrP får 70% (rent flertall) av stemmene i 2009. De har makt til å gjøre hva de vil. Hvordan vil Norge se ut i 2013?

Dette er jeg redd for.

(Ja, FrP-stemmende lesere, dere får bli så sinte dere bare vil. (Er det forresten dere som har søkt dere inn på siden min via Google: "er det normalt å kose med bæsj"?))

"Fremskrittspartiet vil forenkle arbeidsmiljøloven."

"Fremskrittspartiet vil at norske miljøkrav ikke skal være så strenge at norsk næringsliv ser seg tjent med å flytte virksomheten ut av landet." Det vil si at vi ikke kan ha strengere miljøkrav enn noen andre land – vi må rett og slett holde oss dårligst på miljøvern slik at bedrifter har lyst til å være her hvor de slipper å betale for avfallssortering og co2-rensing. FrP tror forresten ikke helt på drivhuseffekten, og vil "kreve at skader som resultat av eventuelle klimaendringer, skal kunne måles eller kvantifiseres ved risikoanalytiske metoder, og ikke bare antas ut fra hypotetiske teorier." Fint sagt? Problemet er bare at det kan vi neppe gjøre før det er for sent...

"Fremskrittspartiet vil gå mot enhver form for kvotering av lekdommere." Meget fornuftig. Hvite, middelaldrende menn vet alltid best likevel.

"Fremskrittspartiet vil avvikle dagens statlig tvungne u-hjelp og NORAD." Ja, ærlig talt. Først oss selv og så oss selv... Humpete veier og det at eldre må dele rom er selvsagt mye verre enn sultkatastrofer.

"Fremskrittspartiet vil at eventuelt mottak av flyktninger må avgjøres av den enkelte kommune selv og ikke kunne pålegges av statlige myndigheter. At Norge hvert år maksimalt skal motta til sammen 1 000 mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets. Dette omfatter flyktninger, asylsøkere og de som gis opphold av humanitære årsaker eller på grunnlag av familiegjenforening." Hva er egentlig den vestlige kulturkrets? Og hvem blir prioritert i denne kvota på 1000 mennesker – flyktninger fra krigsherjede land, eller thailandske hentekoner?

"Fremskrittspartiet vil at avleggelse av troskapsløfte til Norge, settes som vilkår for å oppnå norsk statsborgerskap. For å kunne bli norsk statsborger, må man gi avkall på tidligere statsborgerskap." Må jeg, som er født norsk, også love troskap til landet? For det kommer jeg nemlig ikke til å gjøre. Hva om jeg faktisk ikke ønsker å støtte landet mitt i en evt. konflikt? Hvor skal dere kaste meg ut hen?

"Fremskrittspartiet vil innføre karakterer i alle fag fra og med 5. klasse, og de skal settes i forhold til objektive faglige prestasjoner." Alle som har vært barn, og fått en "Ng" som 13-åring, vet jo at man blir fryktelig motivert og føler at man "har noe å strekke seg etter". Mm. Sånn funker det.

"Fremskrittspartiet ser på teater som et viktig kulturtilbud, men ser det ikke som en statlig prioritert oppgave å gi driftstøtte til slike kulturinstitusjoner. Teatrene bør tilby et repertoar som vekker publikums interesse, slik at driftsutgiftene og driftsinntektene kommer mer i balanse." Med andre ord, alle forestillinger må være kommersielle nok til å trekke full sal. Smale, intellektuelle, eksperimentelle eller nyskapende prosjekter må dø. Selv med full sal vil en billett på et Nationaltheater uten statlige midler koste over 1000 kr. FrP slår et slag for at (fin-)kultur er for eliten! Jeg tviler på at FrP vet hva frie grupper er en gang. Det er hvertfall sikkert at mine jobbmuligheter vil bli betydelig innskrenket av FrP-regjeringen.

Så, vi er i 2013. Ulven er utryddet, distriktene ligger øde, (der sparte vi de veibyggingspengene!), isen er smeltet, skogen er borte, stranda er privat, arbeiderne har få rettigheter; dessuten mangler det arbeidskraft, barna har heldigvis lært å være redde for læreren sin, men de vet ikke hva teater er for noe (man kaster selvsagt ikke bort de to timene i året som før gikk bort på å se et besøkende teater i gymsalen), innvandrerne bor i gettoer; så mistenkeliggjort som de har blitt, resten av verden skurer i vei uten at vi bryr oss og enhver er sin egen lykkes smed.

Hurra! Vi har billig bensin og lav skatt!

Litt av noen hjertesaker... Er folk flest virkelig så egoistiske? Dere må gjerne være uenige, men jeg er faktisk oppriktig redd for FrP-samfunnet. Derfor er dette mitt innlegg til Nettdagbok.nos månedens tema: "Ting jeg er redd for".

(Dagens lydspor: Skambankt – Skambankt (terapi, nå))

Kommentarer

 1. Jeg har aldri tatt del i en politisk diskusjon før og skal heller ikke gjøre det nå, men jeg må si meg enig i innlegget ditt.

  Jeg fikk for øvrig aldri Ng på en prøve på ungdommskolen. ;)

  SvarSlett
 2. He-he, fikk ikke så mange Ng selv, og i hvertfall ingen på vitnemålet...! Men karakterer motiverte meg aldri noe særlig, og jeg savnet en mer grundig, individuell vurderingsform.

  SvarSlett
 3. Samtidig så er det ikke ressurser til noen individuell vurderingsform.

  FRP suger uansett, men det er ingen vits i å diskutere det med folk som har sett FRP-lyset.

  SvarSlett
 4. VI SER DU GJØR NARR AV FRP?

  STAKKERS DEG, VI TAR OSS AV DE SOM IKKE HELT FÅR DET TIL OGSÅ I SAMFUNNET, HVORFOR VÆRE SÅ BITTER?

  SvarSlett
 5. He-he... Du hadde ikke så mye mot at du turde å kjefte uanonymt?

  FrP vil kutte velferdsgoder som sykepenger og uføretrygd og gjøre disse vanskeligere å få. ("Det skal lønne seg å jobbe".)

  Er det å ta seg av de svakeste?

  Takk for "sympatien" i siste setning, men hvorfor du tror jeg er bitter, forstår jeg ikke helt :)

  Ha en god dag!

  SvarSlett
 6. Jeg er ikke veldig politisk interessert, akkurat. Men innlegget ditt var veldig engasjerende. Jeg tror at folk flest som stemmer FRP ikke helt vet hva de gjør, og de burde definitivt lese gjennom innlegg som dette. Har de bare et ørlite tegn på hjerneaktivitet vil de aldri finne på å gjøre noe så dumt. Billigere sprit og bensin virker vel så øredøvende fristende på mange at de ikke gidder å innse sannheten...

  SvarSlett
 7. Det verste er at det har gått religion i det. En FRP'er er og blir en FRP'er. Om bibelen er full av feil er det fordi det ikke var Gud selv som skrev den.
  Akkurat samme forhold mellom Partiet og en FRP'er. Spiller ingen rolle hva de sier... VI VET DE MENER DET GODT, VI VET DE ER BEST EGNET TIL Å STYRE LANDET, og hvis noen prøver å snakke oss fra dette vannviddet stemmer vi hvertfall FRP.

  25% Trassunger... skremmende

  SvarSlett
 8. Huff det siste der ble for langt.. gidder ikkke lese det.

  La FRP få en sjanse, fordi de fortjener det.

  SvarSlett
 9. hvordan skal man få tilgang til midlene for å produsere offentlige goder hvis 15% av arbeidsstokken er frivillig arbeidsledig? (noe som blir tilfellet dersom man fortsetter med en politikk som gjør at det faktisk ikke er lønnsomt å jobbe..) veldig interessant å vite hvor pengene til å holde personer borte fra arbeid skal komme fra..
  forøvrig veldig bra innlegg!
  anders

  SvarSlett
 10. For noe avsindig sludder. Tror du virkelig på våset ditt selv?

  Still deg selv dette vanskelige spørsmålet: Hvis din spådom gikk i oppfyllelse, tror du velgerne ville gjenvalgt partiet 4 år senere?

  Du skjønner, det er ikke en diktaturstat vi lever i, slik dere røde helst vill hatt det, forutsatt at diktatoren var rød. Velgerne sier sitt hvert 4. år.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?