Harru en tier til en kaffe, eller?

Hvis du bor i Oslo, eller hvis du bor et annet sted, men har vært i Oslo, synes du kanskje at Oslo har fryktelig mange tiggere. De er litt plagsomme, ikke sant? Nesten som kakerlakker. De spretter plutselig frem fra hver en krok, hvert et hjørne, og du vet ikke din arme råd. Kanskje ga du en tier til en stakkar første gangen, men nå har du gitt opp, for du kan jo ikke gi til alle. Dessuten bruker de det bare på narkotika likevel, og de er jo selv skyld i den situasjonen de har havnet i. Og så har du lest i avisen for noen år siden at tigging faktisk er ganske lukrativt.

Det viktigste først: Tiggere og narkomane fortjener å bli behandlet med respekt. Nei, du kan ikke gi penger til alle. Men du trenger ikke forte deg forbi og late som du ikke ser dem. En venninne som har jobbet litt med narkomane sa at noen hadde fortalt henne at det betydde mye for dem hver gang noen faktisk tok seg bryet med å svare, for eksempel "Nei, dessverre".

Se på dem. De vet at de er under deg på alle måter. De har ikke en gang respekt for seg selv.

Men er det ikke deres egen skyld? Joda. Og det er din fortjeneste, fordi du er så utrolig dyktig, smart og fornuftig, at du har kommet dit du er i dag. Ikke sant? Det er vel ikke litt flaks involvert, også? Eller litt hjelp fra et kraftig sikkerhetsnett av familie og venner?

Vi tar alle feil valg i blant. Noen gale valg får større konsekvenser enn andre. Alle fortjener flere sjanser.

At en velstelt ferskenhudjournalist i tiggerkostyme klarte å tigge til seg noen tusen på en dag for noen år siden, beviser ikke at hverdagen er enkel for de fleste tiggere. Særlig ikke nå om dagen, det blir stadig fler om beinet, og også tilreisende tiggere tar opp konkurransen. Narkotika er dyrt.

Å sørge for at ingen behøver å tigge, er et politisk ansvar. Hvordan det bør gjøres, vil jeg sikkert skrive mer om senere. Noen vil at tigging skal være straffbart. Vil de også forby alle gateververne som stopper deg og skal ha penger til sin organisasjon?

Inntil videre, vis respekt enten du velger å gi eller ikke. Og du – du kjøper vel = Oslo?

Kommentarer

 1. Dette er vanskelig. Enkle svar er ikke gode når det gjelder gatenød og tigging. =Oslo sliter økonomisk. Uansett hva man måtte mene om tigging, er 40 kroner til en som prøver å stable tilværelsen på beina ved å selge magasinet vel anvendte penger.

  (Samme tema:
  http://www.rambukk.blogspot.com/2006/02/selvrespekt.html)

  SvarSlett
 2. Dette var fint å lese! Det er altfor mange som bare forter seg forbi, og skikkelig ille blir det når folk - i tillegg til å løpe forbi så fort de kan- begynner å snakke drit om h*n som sitter der på gata.

  =Oslo er fint, og jeg gleder meg til det kommer et nytt 30. juni.

  Takk igjen, for et godt innlegg!

  SvarSlett
 3. Det handler vel i bunn og grunn om å SE mennesker, ikke tiggere eller annet. Allminnelig dannelse, med andre ord..

  Enn så lenge = Oslo ikke en gang FORSØKER å tjene penger (redaktøren vil f.eks. ikke at hennes precious magasin skal besudles av noe så ekkelt som annonser eller private sponsorer) så kjøper jeg ikke blekka. Ikke forsøker de å være interessante heller.

  SvarSlett
 4. Godt sagt. Tilgivelse og nestekjærlighet er to ord som denne verden trenger mer av.

  SvarSlett
 5. Vel... Jeg hadde nok vært mer skeptisk til å kjøpe bladet om det hadde vært fullt av annonser... De favner nok ikke så bredt med den sjangeren de har lagt seg på, men de representerer likevel noe unikt.

  Så lenge det finnes politisk vilje til å gi statlig støtte til idealistiske prosjekter som dette, så finnes det håp. De fikk jo nettopp, hva var det, en halv mill ekstra? Jeg regner med at du, VamPus, er mot at slik støtte skal eksistere, men personlig er jeg glad for at jeg slipper reklamen! Du vet jo også om meg at jeg betaler heller litt ekstra i skatt enn å ha reklame overalt hvor jeg går...

  Men det er en annen diskusjon. Du har helt rett i at det handler om å se mennesker.

  SvarSlett
 6. Narkomane og tigging finnes ikke bare i Oslo...

  SvarSlett
 7. Sexy: Neida, jeg vet det, men det er så voldsomt mye debatt om "tiggerproblemet i Oslo", synes jeg, "for et skjemmende syn for turistene", liksom... Det er en del av det samme med prostitusjonsdebatten. Så er da også de fleste av riksavisene egentlig Oslo-lokalaviser.

  SvarSlett
 8. Sitat: «De vet at de er under deg på alle måter.»

  Jeg føler ikke at de er "under" meg på alle måter, jeg. Det klarer jeg ikke å føle overfor noe menneske. Det er leit at noen av dem føler det slik, men jeg tror og håper at det ikke gjelder dem alle. Man har da for guds skyld integritet og egenverd blott ved å være menneske!

  SvarSlett
 9. det må være lov å påpeke at det er mer enn ett uheldig valg som må til for å ende opp som tigger

  SvarSlett
 10. Laila: Nei, jeg føler heller ikke det, jeg sier at jeg tror kanskje de gjør det, med sine bøyde nakker og vikende blikk.

  Anonym: Nei, faktisk er det ikke nødvendigvis det. Men om så var: HVA SÅ?!

  SvarSlett
 11. Fordi jeg er så blakk må jeg leve i nærheten av narkomane og alkoholikere. Diverse tyverier har gjort meg strengere stemt når det kommer til dem. Særlig når jeg selv har lite penger og sliter med å erstatte ting som har blitt borte.

  Skal man stjele så får man stjele fra folk som eier noe. Ikke i fra friksen.

  SvarSlett
 12. Prinsesse Lea: Huff, ja. Kroppsspråket forteller ofte sitt. Der er intuisjonen god å ha, forresten. Ved flere tilfeller har jeg tydelig merket at "han/hun der gjør seg så stakkarslig h*n bare kan, for å spille på folks følelser og samvittighet". Den personen får ingenting av meg. Man kan merke det når det tildels er påtatt, overdrevet. De som jeg gir penger til, er de jeg merker er seg selv, ekte og ærlig.

  SvarSlett
 13. Sadie: Det har du jo rett i. Dessverre er narkomani en sykdom som fullstendig ødelegger offerets evne til empati. En bekjent fikk en CD-samling på 600 plater (mange sjeldne) frastjålet av sin beste barndomsvenn, som var blitt narkoman. En vond sak fra begge sider. Men jeg velger å ikke ta alle narkomane til inntekt for ugjerninger begått av andre i samme "gruppe" – jeg tror fortsatt ikke på båssetting og generalisering. Når det er sagt, kan man ikke bli for naiv heller, du kan ikke stole på mennesker som er ødelagt av rus, da vil du bli lurt.

  Laila: Du har helt rett i det. Jeg prøver å være minst mulig dømmende, men selv jeg holder meg langt unna de tilreisende, østeuropeiske "yrkestiggerne" som vi ser overalt i Oslo nå.

  Takk for gode kommentarer, alle sammen! Jeg reiser ut på jobb-båten nå, så jeg får ikke svart på kommentarer på noen dager.

  SvarSlett
 14. Lea: Jeg deler ikke oppfatningen om at narkomani er en sykdom. Den er i såfall selvpåført.

  SvarSlett
 15. Narkomani er i høyeste grad selvpåført, og da må man også være forberedt på å ta konsekvensene av DE (ikke det ene) uheldige valgene man har foretatt. Norge er i utgangspunktet et rikt land som tar vane på sine, men det er begrenset hvor mange sjangser enkeltpersoner bør få.

  Selv har jeg ikke noe tro på at man kommer lengre ved å svare høflig i stedet for å haste forbi, det man risikerer er at det blir oppfattet som en invitasjon til videre antastelse...

  SvarSlett
 16. Kjære anonym,

  du tror kanskje at alle narkomane er rampeunger som begynte å skulke ungdomsskolen å henge med den gale gjengen? For det første, har du tenkt på hvorfor de gjorde det?

  For det andre, noen blir narkomane etter for mye sterke, smertestillende medikamenter, etter arbeidsulykker, for eksempel. Verden er ikke så sort-hvit som du tror.

  "men det er begrenset hvor mange sjangser enkeltpersoner bør få."

  Å? Hvor mange er det, da? Hva skal man gjøre når man har brukt opp disse sjansene? Legge seg ned å dø?

  "Selv har jeg ikke noe tro på at man kommer lengre ved å svare høflig i stedet for å haste forbi, det man risikerer er at det blir oppfattet som en invitasjon til videre antastelse..."

  Nei, DU SELV kommer ikke "lengre". Antydet jeg at du skulle gjøre det for din egen del? Jeez... Og antastelse? Selv synes jeg gateververne og -selgerne er mye verre i så henseende.

  SvarSlett
 17. anonym: Du tok da noe helvetes hardt i....

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Jeg fyller 36 og ikke 29

Den store posten om å reise med tog i Europa

Adventskalender luke 16