Skjer'a lizzm NRK?

Jeg har alltid ment at våre statskanaler har vært flinke til å holde en høyere språklig standard enn sine kommersielle konkurrenter. Ser jeg en sjelden gang TV2-nyhetene, hever jeg ikke lenger et øyebryn over keitete gramatikk, ombytting av uttrykk (overfor/ovenfor, skjære alle under/med/på en kam og lignende) og generelt dårlig språk.

Derfor våkner jeg hver morgen til NRK Alltid Nyheter på klokkeradioen. Men nå mistenker jeg at de har fått besøk av noen fra VG-desken eller noe slikt. I går, for eksempel, ble nyheten om at ikke bare menn, men også kvinner, er representert i barnemishandlingssaker, presentert på radioen med setningen "mange mødre slår barna sine".

Hjelp!

Mens jeg var inne på nettsiden for å lete etter nyheten nevnt ovenfor, fant jeg denne språklige skrekk-saken. (Les artikkelen, ikke bare overskriften — den er i og for seg grei nok.) Kanskje redaksjonen har tatt inn noen OD-elever, tenkte jeg, men begge forfatterne er ansatt i NRK.

Hva skjeeeer med NRK'a?

Kommentarer

  1. Hello

    Stop by my blog and hear Imogean Heap - Hide and Seek

    Kisses from Portugal

    SvarSlett
  2. Den artikkelen tror jeg faktisk er skrevet av en 12åring.

    Ikke vær for pirkete dersom du stikker innom bloggen min da... Det er ofte det går litt fort i svingene der.

    SvarSlett
  3. Jeg er enig i at det er mye dårlig språk, men samtidig er jeg en av de som ofte skriver på dialekt. Da er a-endinger og annet fy-fy med. Men så er det kanskje forskjell på en blogg og en seriøs nyhetskanal? (Se der begynte jeg en setning med "Men", og det er vel heller ikke lov tror jeg.)
    Man forventer at journalister skal kunne noe grunnleggende om setningsoppbygging og normale ord og uttrykk.

    Uansett, det æ'kke alle som får "kisses from portugal" heller. ;)

    SvarSlett
  4. Det er helt klart forskjell på oss som blogger og de som får betalt for å jobbe i en nyhetskanal. Selv er jeg bare ei uutdanna lita jente, jeg oppdager av og til skrivefeil i min egen blogg som jeg ikke gidder å rette opp en gang.

    Røverdatter: Har lurt litt på det der. Tror jeg har lært på skolen at man ikke kan starte setninger med "men" eller "og", men det er vanskelig å la være noen ganger, og jeg ser at det gjøres en del i skjønnlitteratur.

    SvarSlett
  5. Jeg lærte også det om "men" og "og" på skolen, så nå gjør jeg det på trass. Men bare i bloggen. :D

    SvarSlett
  6. Jeg er forsiktig med å kritisere andres språk selv, fordi jeg vet at min bokmål suger røv så der suser etter.

    De årene i DK gjorde sitt.

    SvarSlett
  7. Det er vel ingen regel som sier at det ikke er "lov" å starte ei setning med "og" eller "men", men(!) det blir/blei regna som veldig dårlig språk. Det er vel meir for ei retningslinje å regne, enn en regel, og det er blitt meir akseptert i de siste åra -- mye fordi det er blitt vanligere med et meir muntlig, mindre stivt språk i skjønnlitterære og kåserende tekster.

    Røverdatter: A-endinger er ikke fy! :) Det er ei lovlig sideform i bokmål. Jeg er ganske språknazi når jeg skriver sjøl, og jeg bruker a-endinger overalt hvor jeg kan!

    SvarSlett
  8. Det er jo ikkje noko gale med a-endingar, verken på bokmål eller nynorsk.

    Når det gjel å byrja setningar med og eller men gjeld det vel mest for sakprosa (det heiter det?), ikkje for skjønlitteratur. Det har jo med oppbygginga og strukturen i teksten å gjera, samt med føremål. Mhm.

    SvarSlett
  9. Når det gjeld... med d.

    SvarSlett
  10. Jeg har aldri klaget på a-endinger, i alle fall... :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Mett

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Den store posten om å reise med tog i Europa