Voldtekt på trygg grunn

Natt til lørdag ble en kvinne voldtatt da hun var i ferd med å låse seg inn i sin inngangsdør etter å ha tatt taxi hjem.

Hva skal vi nå gjøre for å "ta ansvar"?

Kommentarer

 1. Det er ikke snakk om ansvar, det er snakk om å minske risikoen for å bli voldtatt. Dessuten; ansvar for egen sikkerhet er ikke det samme som å ha ansvar for den eventuelle voldtekten.

  SvarSlett
 2. Anders H: Noe annet har jeg heller ikke påstått, men hvor mye skal man ofre for å "ta ansvar for egen sikkerhet" og føyes overfallsmennene?

  Dersom fler kvinner velger å ta taxi og gå i trafikkerte gater, vil ikke da overgriperne oppsøke nye arenaer, som portrom og oppganger ved folks hjem? Hva skal man da gjøre? Bli hjemme?

  Og hvorfor kan ingen vise til en skikkelig statistikk som viser de faktiske risikofaktorene for overfallsvoldtekt?

  SvarSlett
 3. Der kan jeg nok desverre ikke gi deg noen gode svar. Det blir vel en individuell bedømmelse er jeg redd.

  Jeg diskuterte trygghet med en venninne som var redd for å bli voldtatt. Det eneste rådet jeg kunne gi henne var å kjøpe pepperspray :(

  SvarSlett
 4. Cassanders22/1/07 17:53

  Gode prinsesse,
  Jeg er mann, og forsøker etter beste evne ta ansvar. 1) Jeg ville ikke drømme om å voldta noen, 2) Jeg lærer min sønn at et nei BETYR NEI, 3) Jeg har til og med prøvd å redusere grunnlag for frykt hos kvinnlige fotgjengere hvis jeg en skjelden gang vandrer gatelangs på vei hjem (Skifter fortau bort fra kvinnen, venter så avstanden blir større, -til og med tatt en omvei i et par anledninger). Det er selvfølgelig fryktelig trist at det skal være sånn. Men jeg forholder meg til verden slik (jeg tror) den er, og har altså ikke noen særlig forhåpning om at mitt "bidrag" hjelper noe særlig på voldtektsstatistikken.

  Jeg har sett hvor lett det er å vikle seg inn i feil eksempler i denne bebatten, så her er mitt innspill med hodet på blokka:-)

  Vi kan vel være enige om at det er nokså gjennomgående enighet om at det ikke er akseptabelt å drepe et annet menneske i samfunnet vårt. Likevel skjer det jo et ikke ubetydelig antall drap. Vi får anta at de aller fleste av disse dermed skjer på tross av en overveldende konsesensus mot handlingen.
  Jeg har altså en ubehagelig følelse av at svært mange av dem som begår voldtekter på en måte er "utenfor rekkevidde" av holdningskampanjer.

  Cassanders
  In Cod we trust

  SvarSlett
 5. Sexy Sadie23/1/07 14:07

  Nå er det bare den fyren som voldtok den damen som kan ta ansvar.

  SvarSlett
 6. Anders H: Hvordan har damen i denne saken ansvar, når hun har tatt taxi til døren og blitt voldtatt inne i sin egen oppgang!? Den eneste måten hun kunne vært tryggere på, var å la være å gå utenfor døren i det hele tatt...

  Og hvordan skal dette ansvaret hun liksom har gi utslag? Skal gjerningsmannen kanskje få lavere straff fordi hun så og si ba om det?

  Minner forøvrig om at overfallsvoldtekter utgjør en forsvinnende liten del av alle overgrep. De fleste som voldtar er gode venner, kjærester eller slektninger til offeret, noen hun stoler på. Så statistisk er det farligste du kan gjøre å få bestekompisen din til å følge deg hjem.

  Cassanders: Det vil alltid finnes overgripere. Men en del av dem går rundt med en tillært overbevisning om at nei ikke alltid beteyr nei, og at det de gjør ikke er voldtekt. Dette kan vi gjøre noe med. Det andre vi må gjøre, er å straffe voldtekt oftere og strengere der det foreligger bevis — uansett hvor full, lettkledd og alene kvinnen har vært.

  SvarSlett
 7. det siste var en liten provokasjon/spøk fra min side. Ikke noe seriøst i det ;)

  SvarSlett
 8. Greit nok... men ikke så morsomt så lenge det finnes nok av dem som har slike meninger på alvor...

  SvarSlett
 9. Jo, men man kan ikke ta alle fundamentalistene sine meninger så tungt. Det er problematisk, enig. Men det kan ikke stoppe deg fra å le av det.

  SvarSlett
 10. Sorry, jeg kommer litt på etterslep her, men Anders, den spøken din var ca like morsom som en rasistvits.

  SvarSlett
 11. ida: jeg har ikke noe dårlig forhold til rasistvitser. Det kan man mene mye rart om, men til syvende og sist dreier det seg om å ufarliggjøre vitsene. Synes du rasisthumor ( i det rette lag, selvfølgelig ) er nødvendig å sensurere gir du for mye "tyngde" til rasistene.

  SvarSlett
 12. ...og hvis "vi andre" begynner å le av og fortelle rasistiske vitser, vil rasistene tenke "åh! da gidder vi ikke mer", og all ungdom som hører vitsene vil instinktivt skjønne at det er "bare tull", og ingen farvede vil bli såret?

  Sorry, den biter jeg ikke på! I oppveksten min var det to gutter som lo av slike vitser. Da jeg så dem etter mange år, var de snauskalla og sinte. Da hadde de banka en kar nesten til døde, og så langt hadde det fått gå nettopp fordi folk trakk på skuldrene, lo og mente de var ufarlige.

  Det er romantisk å tro at mennesker automatisk vet forskjellen på rett og galt, men jeg har jobbet med mye usikre tenåringer og vet hvor lettpåvirkelige de er. (Du har vel sett "the wave"? :))

  Og med slike holdninger - og spøker (!?) - som verserer i dagens samfunn er det ikke rart at de fleste unge jenter som utsettes for overgrep virkelig føler at de selv har skylden, og lider enda mer enn nødvendig på grunn av den troen.

  Jeg vet ikke hvor gammel ida er, og hva slags erfaring hun har, men hun er i alle fall jente - og det er all mulig grunn til å ta henne på alvor. Jeg skulle likt å se deg ta den diskusjonen om rasistiske vitser ansikt til ansikt med en afronordmann.

  SvarSlett
 13. Sexy Sadie26/1/07 16:14

  Hva i helvete er det med Anders H????

  Sånt bør ikke komme som "spøk" en gang.

  SvarSlett
 14. Det har jeg gjort, og jeg er virkelig ingen rasist selv. Jeg har tatt diskusjonen med afronordmenn for og de har vaert helt enig. Jeg skjonner hva detre mener, og jeg tar paa ingen maate for lett paa rasisme. Men for meg dreier dette seg om en kamp om begreper. Jeg har desverre ikke god nok tid til aa utdype begrepet "I den rette situasjonen", men jeg tror nokkelen til vaar uenighet ligger der.

  SvarSlett
 15. Jeg tror grunnen til at det er vanskelig å ta deg seriøst, er at — selvfølgelig har du ingen problemer med rasistvitser, hvorfor skulle du det? Og selvfølgelig kan du dra en flau og klam "spøk" om voldtekt, du er jo ikke kvinne og har ikke vært nødt til å forholde deg til disse vanskelige grenseområdene mellom ansvar og skyld... Sorry, baby, jeg er bare ikke overbevist... :)

  SvarSlett
 16. Unskyld, det var ikke meningen aa vaere vulgear.

  SvarSlett
 17. Jeg brukte aldri ord som "selfolgelig"? Igjen foler jeg at du legger dine egne folelser i mine ord.

  Det er greit at humoren min ikke vekker entusiasme, men det er vel ikke det vi diskuterer uansett..? Hva som er interessant er hvilke holdninger som definerer ord og hvordan vi bruker ordene. Naar jeg sier at jeg kan komme med rasistvitser i det rette lag, mener jeg at vitsene mine latterligjor rasistenes tankemaate i vitsen.

  Naar jeg spokte med at "hun dama hadde ansvar", var dette kanskje stotende for noen. Det temaet jeg egentlig provde paa/folte at jeg spokte/ertet litt med var diskusjonen i seg selv. Da denne debatten eksploderte var det sykt mange som kommenterte den kronikken (som jeg ikke husker hva het) og paapekte hele tiden "hun ikke hadde noe ansvar for voldtekten i det hele tatt!!!" uten at noen bestred dette. Dette fant jeg personlig litt fornoyelig (uten at jeg har skriver at jeg synes voldtekt er fornyelig). Jeg kan i ettertid se at en evt. utsatt person kan tolke dette som at hun/han ikke blir tatt seriost. Det var dumt av meg aa ikke tenke over, det beklager jeg.

  SvarSlett
 18. Anders H: Når jeg uthever "selvfølgelig", er det fordi jeg legger trykk på det, ikke fordi jeg legger ord i munnen på deg... :)

  SvarSlett
 19. Lea: Jeg har lett for aa fole meg trakasert...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn