Dagens miljødetektivnøtt

Siden "folk flest" er blitt så opptatt av å være miljøvennlige for tiden (til og med skryter mannen i gata i Dagsavisen i dag av at han bare flyr et par ganger i året...!) tenkte jeg jeg skulle gi deg følgende gåte: Hvilke av tingene på bildet nedenfor kan du kaste i den vanlige søpla (restavfall)? Og hvor skal de andre? (Trenger du å jukse litt? Sjekk nettstedet loop.)

Kommentarer

 1. Det meste _kan_ man jo kaste i søpla... sånn rent fysisk.
  Jeg har diplom på veggen på kontoret som viser at jeg har gjennomgått kurs i kilde- og avfallssortering, så jeg burde kunne svaret på gåten din, men så er det joben min også da :)

  SvarSlett
 2. Mobiler skal IKKE kastes, de skal sendes til u-land! Resten har jeg ikke peiling på. Nettopp derfor har jeg et svært glass med batterier stående i et skap... :)

  SvarSlett
 3. Cassanders15/3/07 22:10

  Tja
  hvis knappebatteriene er sølvoksid eller kvikksølvoksyd inneholder de kvikksølv og er spesialavfall. Hvis malingen er alkydolje (White-spirit-tynnet) skal den i spesialavfall ( med mindre den en HELT (gjennomtørket) . Akrylmaling vil jeg kunne putte i restavfall. Alakliske batterier er i dag kvikksølvfrie og går i restavfall. Ovnsrens er vanligvis sterk lut og skal i spesialavfall (hvis der er noe igjen,-men hvem kaster nå mengder ubrukt ovnsrens?)
  Ledninger kan evt gjenvinnes som kobber. Sprayboksen bør i spesialavfall ( kan være brennbar drivgass igjen). Salmiakk er lut og skal i spesialavfall ( men hvem vil kaste det før det er oppbrukt? Billige røykvarslere inneholder vanligvis en radioaktiv isotop, f.eks Americum. Selv om den egentlig er latterlig svak (og dessuten er en alfa-kilde som rekker særdeles kort), skal de sikkert samles inn. Sparepæren er den virkelig interessante godbiten her. Alle blir rørt til tårer av Al Gore og alle skal spare strøm. Slike sparepærer som avbildet inneholder en god del kvikksølv. Hvis vi ikke snart får ordentlig skikk på folks vaner med hvor de kaster sparepærer vil vi få et betydelig problem i fremtida.
  Ellers : mobilen kan vel leveres tilbake der du kjøper den nye supre.

  Cassanders
  In Cod we trust

  SvarSlett
 4. ajaj - plustelig ble jeg glad for at jeg ikke bor i Norge. Ikke det at vi ikke resirkulerer her borte, men alt kastes i samme container. (Jeg lurer meg på hvilken stakkars jævel som har i jobb å kildesortere alt sammen etterpå!)

  Forøvrig fikk jeg frastjålet masse i helgen, så mobilen tar jeg gjerne jeg.

  SvarSlett
 5. Britt: De "vanlige" walkmanbatteriene er faktisk det eneste på bildet som er restavfall, mens knappcellebatteriene er spesialavfall.

  Cassanders' svar er nesten perfekt — sprayboksen kan faktisk metallgjenvinnes dersom den ikke har symbol for miljø- eller helsefare på seg.

  Elektrisk/elektronisk avfall kan leveres hos alle forhandlere av slikt — ikke så vanskelig, med andre ord. Miljøavfallet har egne leveringssteder — her i Oslo, for eksempel, er det blå containere med babyer på...!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn