DET var NYhetene for i DAG

Skuespillerstudenter har minst to fag som handler om det å snakke: stemmeteknikk og tekstarbeid. Stemmeteknikk er vel nokså selvforklarende. Tekstarbeid handler om hvordan man skal lese en tekst for å formidle meningen bak den best mulig, helt konkret om hvordan man skal bruke pauser, hvilket ord i setningen som det er viktigst å legge trykk på, og så videre.

Mange andre yrkesgrupper burde fått opplæring i dette. Lærere, prester, foredragsholdere. Men de som i alle fall burde blitt tvangskurset, men som likevel får lov til å irritere øret mitt opptil flere ganger om dagen, det er reportere og nyhetsopplesere.

Nyhetsoppleseren vil nok gjerne få frem at det hun sier er viktig. Så viktig, faktisk, at hvert eneste ord må fremheves like mye... Ja, og så må hun bare legge enda litt mer vekt på det neste igjen.

Man kan begynne å lure på om nyhetsoppleseren egentlig forstår hva det er hun sitter og sier. Og på hvem det er som har fortalt henne at det er sånn man må snakke når man skal være nyhetsoppleser! Ja, for viruset sprer seg, det er ingen som kan snakke normalt i det yrket.

Fra Dagsnytt i dag kl 0700: "Hamas er blitt LANGT mer populære i Gaza ETTER at islamistene ØDELA grensegjerdet mot Egypt. I HELGEN passet vakter fra Hamas på, at grensen ble HOLDT åpen."

I følge formidleren er altså det viktige med denne nyheten ikke at Hamas har fått økt popularitet, men hvor mye den har økt med. At de ble populære etter, i motsetning til før, islamistene ødela gjerdet, later også til å være sentralt. Og slik kan man fortsette. (Det heter holdt åpen, ikke holdt åpen...)

La det likevel være sagt at nyhetsstemmene på NRK er langt bedre og mer språklig korrekte enn for eksempel sine TV2-kolleger. Sistnevnte krydrer nemlig også nyhetsinnslagene med herlig sjarmerende de/dem- og da/når-feil.

Kommentarer

 1. For ikke å snakke om kroppsspråk, f.eks. Einar Lundes symfoniske og hypnotiserende håndbevegelser...

  SvarSlett
 2. Hehe, det samme tenkte jeg på i går. Flere andre ganger også, forresten.

  Lurte på, dersom jeg ble nyhetsoppleser, hvor lang tid det ville ta før jeg fikk sparken fordi jeg ikke la om trykket på ordene? :-)

  SvarSlett
 3. Så fin bakgrunn du har fått deg :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn