De fineste kunstverkene i Oslo

Noen mennesker synes det er grusomt at offentlige midler skal brukes på kunst. Dem om det. Kan du tenke deg å leve i en by uten kunst og utsmykning i det offentlige rom? Det kan ikke jeg. I dag har jeg gått en tur for å fotografere noen av favorittkunstverkene mine i Oslo. (Jeg er for lat til å stille inn kameraet ordentlig, og for lat til å redigere bilder, så sånn er det, forresten.)

«She lies» av Monica Bonvicini, utenfor operahuset.

«Slaughter/laughter» av Kendell Geers, utenfor Nobels fredssenter (frem til april 2011). Den første bokstaven blinker, og kunstverket former dermed to ulike ord.«Ibsen Sitat» av FA+, i øvre del av Karl Johans gate. Jeg har tatt bilde av ord og småstykker nå fordi gata er nedsnødd og nedgruset. Kunstverket består av hele 50 fullstendige sitater nedfelt i gata. Man kan gå der og lese lenge. Åh. Se ibsensitat.no.


Utsmykning på Nationaltheatret stasjons østgående togplattform av Anne-Karin Furunes.


Mennesker fanget i veggen på Nationaltheatret stasjon, men hvem har laget dem? Vet du? Jeg har en mistanke om at det er Ola Enstad, men jeg er ikke sikker.

Hjerteskjærende minnesmerke over omkomne i Scandinavian Star-ulykken, utformet av Jon Torgersen. 

Nedenfor Akershus festning (mot kaia) står mange slike stoler uten sete. Jeg har ikke klart å finne ut hvem som har laget dem. Kan du hjelpe meg?

Mange vet om statuene av Wenche Foss, Peer Aabel, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson utenfor Nationaltheatret. Men Per Ungs statue av Johanne Dybwad er det kanskje lett å overse. Johanne Dybwad var en stor skuespillerinne (1867-1950) som har gitt navn til plassen mellom Studenterlunden og togstasjonen, som Nationaltheatret altså ligger på.

«Frigg» av Dagfin Werenskiold, en del av en serie relieffer med motiver fra norrøn mytologi på Rådhuset i Oslo. Jeg liker så godt ansiktet til Frigg. Tusen år med livserfaring og kunnskap, liksom.

Er det noe kunst i det offentlige rom som du er spesielt glad i?

Kommentarer

  1. De Ibsensitatene synes jeg er veldig, veldig fine.
    Fin bildepost. :)

    SvarSlett
  2. Enig, dette var en veldig fin post! Flere av disse jeg ikke var klar over, dessuten var det veldig stilig å se «She lies» frosset fast i isen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?