Personlig sorg, politisk sinne

Norge står samlet i sorgen, sies det. Og når jeg ser på mine nærmeste venner og på toppolitikerne våre, er det sant. Jens Stoltenberg er faen meg nødt til å være verdens beste og sterkeste statsleder akkurat nå, og jeg synes selv Siv Jensen gjør en god jobb i media selv om noen har prøvd å ta henne på noen klønete og ugjennomtenkte formuleringer.

Jeg er ikke så god på dette her med offentlig sorg, men la det være klart: jeg er veldig, veldig lei meg på vegne av alle dem som lider nå.

Samtidig har sorgen min fått noe å slåss mot. Det er de politiske følelsene som jeg ikke klarer å blokkere ut. Jeg blir så provosert av folk som ønsker dødsstraff, av folk som vil tie ihjel, av folk som sender hatmeldinger til drapsmannens advokat (rettsstat, for helvete!) og ikke minst av dem som ikke er drapsmenn og terrorister, men som fortsatt mener at multikulturalisme er en fare for landet vårt.

De politiske tankene mine blir blandet med saltvann og adrenalin og blir enda mer emosjonelle enn vanlig. Det sier ikke lite — jeg sluttet å være aktiv i politikken fordi jeg ble for opprørt, sint og trist over alle dem som ikke forsto, jeg klarte ikke debattere lenger fordi jeg begynte å gråte til slutt.

Jeg vil gjerne være med å «holde hender med hele Norge», jeg vil vise at jeg bryr meg og jeg vil være med å spre kjærlighet og medmenneskelighet. Samtidig kjenner jeg sinne mot all urettferdighet, all uvitenhet, all... vel, dumhet.

Jeg tror jeg trenger de små, fine tingene nå. Fin musikk og kunst, glade barnesmil, store tekopper og flaue vitser. Det er vondt å medgi det, men all verdens stearinlys og roser er dessverre ikke nok til å gi meg den hele og fulle troen på verden. 

Kommentarer

  1. Jeg tror jeg skjønner hva du mener. På søndag var det noen som uttrykte at det var dumt at det ikke var islamister som stod bak, det er i hvert fall en trussel vi er vant med, sa de, og snakket om jihadister og selvmordsbombere. Jeg opplevde tonen som veldig generaliserende ovenfor muslimer og ble kjempeprovosert. Jeg synes det var utrolig upassende: Det er jo nettopp rasisme og hat ovenfor andre etniske grupper som er motivet bak angrepene.

    Og tenk så forferdelig mye splittelse og diskriminering det hadde blitt i Norge om det viste seg å være et muslimsk angrep. Forholdene hadde blitt helt grusomme, og innvandrere hadde blitt ufortjent stygt behandlet.

    Jeg orket ikke å være med i samtalen lenger og bare gikk ut av rommet. Noen mente jeg overreagerte, og det gjorde jeg sikkert, men jeg ble så opprørt når de ikke forstod.

    SvarSlett
  2. Hei! Fant bloggen din fra en kommentar på en annen blogg. Jeg orket ikke å svare på det innlegget fordi jeg ble oppgitt over modenhetsnivået på bloggeren :p Men det du skrev var flott! vanligvis ville jeg tatt personen alvorlig for det nytter ikke å svare på alle "barnslige" meninger med at personen ikke vet bedre når det er nettopp slike som også har rett til å stemme... takk for at iallefall DU tenker. Uavhengig av hva du stemmer synes jeg du fremstår velreflektert :)

    SvarSlett
  3. Godt skrevet. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

    SvarSlett
  4. Godt skrevet.
    Det er intoleranse, sinne/hat og frykt som skaper problemer, ikke multikulturalisme.

    SvarSlett
  5. Bra innlegg Lea og du har rett.
    Stoltenberg har gjort alt riktig i tiden etter tragedien. Og dette vil vise seg når valget nå kommer så alt for tidlig etter all sorgen og lidelsen for så mange. Men det er en del av det demokratiske livet vi ønsker å ha i Norge.
    Derfor har allerede AP vunnet valget, fordi det norske folk ønsker å vise sin takk til Stoltenberg og i sympati med AUF.

    http://www.vargas12.com/2011/07/arbeiderpartiet-har-allerede-vunnet-valget/

    Takk for meg

    Vargas

    SvarSlett
  6. Nei der må jeg personelig si at du kan ta feil. Det er stikk motsatt. Men med salt, jeg er da ingen Albert. Men jeg har levd flere steder en du kan nevne ;)

    SvarSlett
  7. Hans Edvard5/8/11 16:23

    Takk for en flott blogg. :)

    Må si meg enig i at Stoltenberg har gjort en flott jobb. Tror ingen har gjort det bedre, noensinne. Synes kanskje at du burde involvere deg i politikk igjen, da det trengs engasjement.

    Leste en artikkel i går, tror det var VG-nett, om at Breivik ønsker at Norge, og Europa, skal bli mono-kulturelt. Breivik kan aldri ha forstått noe som helst om kultur, i oppveksten, eller som ung voksen. Kulturen i Norge, og i Europa, har hele tiden, siden før Aristoteles' Hellas, eller Faraos Egypt, vært et sammensurium av kulturer. Stadig i utvikling, stadig i bevegelse. Det er jo det som er kultur. Norge, og Europa, og andre, adopterer det baste de finner fra andre, og implementerer dette inn i sine liv. Bare måten vi skriver på, måten vi regner på, er hentet fra 'andre' kulturer. Hadde ikke våre forfedre hentet inspirasjon fra andre kulturer, ville vi stagnert, sluttet å utvikle oss. Jeg tror ikke at Europa vil gå under, eller bli et Kalifat, fordi det bor muslimer blant oss. Muslimenes barn tror jeg vil elske mangfoldet i Norge, og Europa, og vil verne om det, på samme måte som alle andre. Det kan ta litt tid, en generasjon eller to, men ingen aksepterer noe som helst, umiddelbart. Det betyr ikke at vi skal være blinde for ekstreme holdninger/ytringer.

    Lev, lær og elsk. Og husk hva en kunnskapsløs gjorde mot et helt samfunn.

    SvarSlett
  8. hat å misunnelse ligger bak de meste drap.

    SvarSlett
  9. Kjempebra skrevet!
    Er fullstendig enig med deg.

    SvarSlett
  10. Jeg håper inderlig ikke folk stemmer AP av solidaritet. Jeg håper folk stemmer på den politikken de ønsker, at de stemmer med fornuften og ikke følelsene. Anders B. Breivik lot følelsene ta over for fornuften og se hvor det endte. Ditt valg påvirker din og dine kjæres fremtid, det er noe man skal ta alvorlig.

    SvarSlett
  11. Ny måling gir AP mer enn 40% og åpenbart mange sympatistemmer iflge valgforsker. Som sagt...


    Vargas

    SvarSlett
  12. Jeg har aldri stemt AP selv, og kommer heller ikke til å gjøre det (jeg befinner meg lenger ut på venstresiden...), men jeg tror ikke ALL økt oppslutning til AP er «sympatistemmer». Noe kommer vel av at flere tenker at de fortsatt vil ha Jens som statsleder etter hvordan han har taklet dette, noen har kanskje blitt mer bevisst på hva slags samfunn de egentlig ønsker, og noen har kanskje omprioritert litt mellom sine viktigste politiske kampsaker.

    Ellers takk for fine kommentarer.

    SvarSlett
  13. Det du har skrevet er veldig bra! Selv er jeg muslim men det gjøre så vondt når jeg tenker på de foreldrene som har mistet barna, de som har mistet kona eller mann. De barna som har mistet en mor eller en far, meget tragisk. Selv er jeg en mor og vet hvordan det føles.Alle de flotte mennesker som mistet livet fordi en syk person vil straffe dem det er helt absurd utne mening. Ingen religion i verden sier at man må gjøre vondt mot andre menneske.

    SvarSlett
  14. Takk for fin blogg. Jeg vil oppmuntre alle som er redde for å miste den 'norske' kulturen å gjøre tiltak for å bevare og spre den kulturen de ønsker. Trenger ikke nekte skaut på hodet til muslimske kvinner for det. kvinner må få bestemme selv hva de vil ha på seg. Norske kvinner har da brukt skaut også i sin tid (ikke lenge siden). Start organisasjoner som viser frem og lærer bort norsk kultur. Vedder på at mange muslimer ville deltatt : ) Jeg vet at noen muslimer uttaler seg helt forferdelig om norsk/vestlig kultur, men ikke ta dette så alvorlig. Innerst inne så er det bare et uttrykk for frustrasjon og ignoranse, og de er i mindretall. Dessuten er de ikke i stand til å etablere noe muslimsk/islamsk styre i noe samfunn, de klarer ikke engang drive en moskè uten interne konflikter og problemer. Muslimer er så forskjellige at de klarer aldri å bli enige om et styresett, hverken for en moskè eller et land i europa (heller ikke i muslimske land). Så det er ikke noe å være redd for. At en muslim ønsker å bære hodeplagg, be, eks: ha kjønnssegregert svømmeundervisning må ikke oppfattes som om de vil at Nordmenn skal gjøre det samme.

    SvarSlett
  15. Det er jo utrolig nusselig hvordan alle her elsker hverandre, Norge går mot en lysere dag, muslimene er våre venner og de må få te seg som de vil, "det har alltid vært innvandring," Aristoteles, Farao, og bla bla bla til det renner ørene ut.

    Det var galt av Breivik å drepe ungdommene og de uskyldige som ble tatt av bomben, det er utvilsomt - de var jo nordmenn. Men det betyr ikke at Breivik tok feil i alt, og jeg tror hans ideer om en generasjonal krig mellom islam of vesten er helt troverdige.

    Her er noe jeg har sakset fra en amerikansk blogg. Jeg gidder ikke å oversette det for jeg regner med at alle her leser engelsk. Les det og reflekter. Alt er ikke som det synes.

    =================================

    Most Americans don't have a view of history that stretches beyond the establishment of the Republic and are not aware of the war between Islam and the West that has raged, intermittently, for 1,400 years. The current Islamic advances into Europe are a resurgence of that war.

    The war started with the soldiers of Allah who thundered out of the Arabian peninsula, swept across North Africa and penetrated into Spain over Tarik's Rock, Djebel al-Tarik - Gibraltar.

    The Moslem warriors swept all before them as they plundered and pillaged their way to the north, through the whole of Spain and into France. There, finally, the Moslem armies were beaten in battle at Tours by the Franks under the leadership of Charles Martel the Hammer, the father of Charlemagne. The year was 732 A.D.

    It took a full 800 years to drive the Moslems out of Spain. The last Moorish stronghold fell to the Spanish crown in the fateful year of 1492. During this time the Moslem rulers exacted heavy tolls from the subject peoples. The Jews fared particularly poorly, as is expected from the anti-Jewish sentiment that is openly expressed in the Koran.

    There have been recent attempts at painting the period as a benevolent rule under which Christians and others were allowed to flourish, but it was an oppressive time when the conquered peoples were subjected to the humiliation with which ruling Moslems treat dhimmis.

    Meanwhile, the Moslems opened another front in 1204 A.D. when Ottoman Turkey attacked the Byzantine Empire. The Moslems continued their advance into Europe and the war progressed until the Moslem armies were defeated at the gates of Vienna in 1529. Here's what Wikipedia says:

    "The Ottoman failure to capture Vienna in 1529 turned the tide against almost a century of unchecked conquest throughout eastern and central Europe, which had previously directly annexed Central Hungary and established a vassal state in Transylvania in the wake of the Battle of Mohács. According to Toynbee, "The failure of the first [siege of Vienna] brought to a standstill the tide of Ottoman conquest which had been flooding up the Danube Valley for a century past."

    The Moslem defeat at Vienna led to 150 years of guerrilla war and attacks by both sides until the final showdown, again in Vienna in 1683. That is not so very long ago, historically speaking. We still feel the reverberations of those times, for example in the Bosnian war in the 1990s which was one more step in a centuries-long effort to expel all Moslems from Europe. So it's a generational battle in a long war. We are not exempt from history and we bear the consequences of actions in the past by generations long gone.

    =======================================

    SvarSlett
  16. Jeg holder meg til det opprinnelige innlegget og synes ikke dette stedet å diskutere religion. Synes det er galt å peke på Islam alene fordi religion har da alltid vært brukt som et maktmiddel enten gjennom våpen eller penn. De som er medlem av religionene er da vanlige mennesker som jeg og du som alle egentlig ønsker å leve i fred. Så jeg ønsker å sette et punktum.

    Ditt innlegg var personlig, ærlig og fint. Takk skal du ha!

    Selv har ikke mitt syn på Jens Stoltenberg forandret seg noe men bare bekreftet ytterligere. Han er per i dag en mann i sorg men han hører til herskerklassen i Norge som har sin egen agenda. Han er en osloborger med liten praktisk innsikt og forståelse for resten av landet. Har han og AP bestemt seg så trumfer de gjennom hva det enn måte være med godt støtte hos det sosialdemokratiske byråkratiet og avisene.

    AP og AUF vil gjøre alt de kan for å reise seg og om mulig tjene stemmer på denne grusomme hendelsen i valget. Og de begynte jobben allerede med noe få dager etter den 22.7. Husk at Jens Stoltenberg er en sørgende politiker ikke en helgen.

    SvarSlett
  17. Du sier "og ikke minst av dem som ikke er drapsmenn og terrorister, men som fortsatt mener at multikulturalisme er en fare for landet vårt."
    Jeg tror at mange føler en reel frykt for den ekstreme delen av Islam, det er ikke noe en mener, men noe en frykter.
    Jeg tror ikke vi kommer videre før en aksepterer at denne frykten, som mange mener er irrasjonell, tas seriøst.
    Det hjelper lite å fordømme at en er redd for noe. Vi må tøre å diskutere åpent det er er redd for, og dermed ufarliggjøre det som ikke er farlig.

    SvarSlett
  18. Jeg kjenner jeg er imponert over de som klarer å stå sammen i sorgen og ikke hate. Selv har jeg ikke orket å gå de 20 minuttene ned til sentrum for å se, jeg har ikke orket å snakke med folk om dette eller delta i noen minnemarkering.
    Dette fordi jeg ikke klarer å være fyllt med "håp og kjærlighet" etter dette. Jeg er fyllt med hat og et ønske om hevn, og jeg liker det ikke. Terroristen fårmasse oppmerksomhet i media og hans meningsfelle "Fjordman" blir nærmest rikskjendis. Jeg hater Fjordman, og håper han blir plaget og trakasert i resten av sitt liv og at han aldri mer får fred. SIAN sutrer over at de blir bedt om å finne et annet sted å holde møtet sitt enn like i nærheten av der deres meningsfelle begikk terror og massedrap. Jeg hater SIAN og jeg håper noen bryter seg inn på dette møtet og gir dem grisebank.
    Dette er følelser jeg ikke liker å ha. Jeg ser andre mennesker, mennesker som åpenbart er bedre mennesker enn meg, står sammen i kjærlighet og sammhold og jeg kjenner at jeg er misunnelig. Jeg skulle ønske jeg hadde evnen til å være sammen med dem, men alt jeg føler er hat.
    Mannen kunne ha sprengt meg, eller enda verre, noen jeg er glad i i lufta for sine syke ideer og hans inspiratorer blir behandlessom kjendiser.
    Jeg føler en enorm sympati og synes utrolig synd på offrene og deres familier, men for egen del, så klarer jeg ikke føle annet enn hat.

    SvarSlett
  19. Det er litt vanskelig å svare på spesifikke kommentarer når alle kommenterer som «Anonym»... Derfor et generelt svar fra meg.

    Jeg kan tildels forstå at det finnes dem som er redde for islamisme, og jeg har stor respekt for dem som debatterer religion, undertrykking og religiøse regler på et saklig nivå. Derimot blir jeg dessverre sånn skikkelig adrenalin-provosert av dem som overfører frykten til alle muslimer, eller alle innbyggere med opprinnelse i muslimske land, som de mener skal «ta over Norge». Slik polarisering fører ingensteds hen, annet enn at det kan få en del fornærmede muslimer til å fremstå mindre moderate som motreaksjon. Jeg har snakket med en del muslimer om fordommene de møter -- blant annet med en somalier som ikke ville gå ut om kvelden fordi han så at norske kvinner var redde for at han ville voldta dem -- og dette gjør meg bare sint.

    Derfor orker jeg ikke alltid, og har ikke alltid tid og overskudd, til å møte den irrasjonelle islamfrykten med ordentlige argumenter. Jeg har tilbragt tid med det tidligere, og det spiste så mye av fritiden min og troen min på menneskeheten at jeg måtte trekke meg litt tilbake.

    Jeg bor i en multikulturell bydel og er veldig fornøyd med det. Det finnes islamister som vil ha et samfunn vi ikke ønsker oss -- men de fleste muslimene jeg prater med er ikke i nærheten av en slik ideologi. Jeg blir trist når folk ikke ser forskjellen.

    SvarSlett
  20. Prinsesse Lea - det er vel ikke direkte merkelig at noen blir redde når de ser somaliske menn på nattestid. Synes offrene for overfallsvoltekter fortjener større respekt fra deg enn dette. Det er INGEN som tror alle somaliske menn er voldtektsforbrytere, men frykt er en beskyttelsesmekanisme du ikke har rett til å kritisere noen for.

    Jeg ble forrøvring litt trist og sint i natt da vi, en gjeng på vei hjem fra fest, skulle resie med maxi-taxi og ble møtt med følgende kommentar fra sjåføren da vi skulle ombord med en bag: "Det er vel ikke en bombe (glis)? Vi (refererte antakelig til andre med samme bakgrunn) stoler ikke på nordmenn lenger, vet du! (nytt glis)".

    Noen vil antakelig si at ja, det er til pass for oss nordmenn som har vår oppfatning om enkelte grupper i samfunnet. Nå får vi føle det på kroppen selv. Jeg vet ennå ikke helt hva jeg skal mene om det, men kjenner at magen vrenger seg.

    Kort kommentar til det å være anonym. Jeg velger selv å være anonym da jeg ser opptakten til en heksejakt rettet mot alle som er kritisk til religion og særbehandling av enkelte grupper i samfunnet.

    SvarSlett
  21. Kjære siste anonym. Jeg kritiserer ikke folk som er redde. Jeg sier at jeg synes det er trist når min somaliske kollega ikke orker å gå ut på kvelden. Å synes det er trist, er ikke det samme som å si at engstelige folk er teite.

    Jeg kritiserer den retorikken som brukes for å koble for eksempel overfallsvoldtekter til argumentasjon om at hele grupper ødelegger samfunnet vårt og våre «norske verdier». (Overfallsvoldtekter utgjør forresten en veldig, veldig liten del av alle voldtekter, men det er en annen sak.)

    Hvordan mener du vi «jævla sosialister» (som jeg har blitt kalt mang en gang) kan møte innvandringsskeptikere og religionskritikere med kritikk eller debatt uten å bli beskyldt for å bedrive «heksejakt»?

    SvarSlett
  22. Fra 'siste anomyn': Hva med å være litt mer sint fordi kvinner er redde for å gå ut? Hva gjør din kolleag for å rette opp i dette - å sitte hjemme passiv er vel ikke akkurat det vedkommende bør gjøre.

    Jeg er ellers enig med deg i ang. stigmatisering. Har du forresten lagt merke til at det etter 22/7 er en stigmatisering andre veien? Det provoserer meg. I media popper det nå opp det ene innlegget etter det andre som stigmatiserer det vi ofte omtaler som 'vanlige nordmenn'. Det fremstilles som om nordmenn er en ensfarget masse av stygge rasister og islamofober med potensiale til å bli terrorister. Enkle 'forklaringer' på 22/7 serveres på løpende bånd - noen med groteske assosiasjoner til jødehets som etter min mening er fullstendig skivebom.

    Det er helt klart at debatten rundt innvandring og integrering MÅ over i mer verdige former. Yttrykk av den typen du nevner, er direkte motbydelige og flere bør bli flinkere til å kreve seg slike benevnelser frabedt i debattene. Jeg bli imidlertid litt forundret over at det kan virke som om du ikke helt ut vil akseptere at andre kan ha lov til å mene noe annet enn deg om innvandring og religion. Er det slik at det ikke skal være lov å kritisere islam fordi det er en den eneste sannhet? Det er ellers ikke i debatten at 'heksejakten' bedrives, men i mediene. Som vanlig i en konstruktiv debatt, bør argumenter man ikke er enige i, møtes med fakta og saklige begrunnelser i stedet for latterliggjøring, hersketeknikker og ignoreing.

    SvarSlett
  23. Hei,
    veldig viktig debatt dette og ikke mindre viktig at man kan lytte til hverandres synspunkter og komme med egne uten at man definerer den andre....syns dette har vært en svakhet i debatter i lang tid.
    MEN- det er altså slik at mange nordmenn (som meg selv) ikke ser noen motsetning i å arbeide for et åpent og inkluderende samfunn for ALLE samtidig som vi IKKE ønsker at den ikke-etniske norske andelen av befolkningen i landet vårt fortsetter å øke. Jeg omgås med glede(!) innvandrer venner, innvandrer kolleger og tar også de utfordringene som en multikulturell skole her vi bor krever, MEN ønsker ikke at innvandringen øker i samme takt som de siste 20-30 år, da vi opplever mange ulemper ved dette. Har oppfattet at dette av endel kalles grumsete holdninger. Det gjør at de fleste ikke snakker åpent om dette. Det ville vært mer kontrsuktivt syns jeg at de som er for en økt innvandring forteller hvordan de ser for seg dette videre og hvor stor andel av befolkningen de ser for seg kan være ikke-etnisk norsk etter deres syn. Mulig noen ikke ser et poeng i å bevare norsk kultur/ språk, men da er det greit at det også blir sagt og hvorfor de tenker slik.

    MIN mening er at norsk som første språk for alle og at vi "tør" å "gifte" oss med hverandre i videre generasjoner er en forutsetning for at dette "multikulturelle" eksperimentet skal gå best mulig. Det oppleves underlig at innvandrere (inkludert flyktninger) jobber i Norge for at vi skal bli multikulturelle her samtidig som de jobber for "separatisme" i sitt opprinnelige land, f.eks Kurdistan. Er nysgjerring på hva de tenker om det?
    Mvh Kristin

    SvarSlett
  24. Det er religion som konsept som er problemet. Mange vil si at terroristene er ekstreme, og ikke "ordentlige" kristne eller muslimer, for da ville de ikke gjort det de gjør. Like fullt er det i religionen de finner sine begrunnelser for å gjøre ting som de vet kommer til å ødelegge både deres egne og mange andres liv.

    De aller, aller fleste religiøse er ikke ekstremister, og ville aldri finne på å ta livet av uskyldige, uansett grunn. Men de er med å legge grunnlaget for ekstremistenes syn. Vi har ikke sett mange terrorangrep i Odins navn, og heller ingen for å ta knekken på dem som tilber Zevs. Grunnen til det er åpenbar: når folk innser at en bestemt religion er basert på livlig fantasi, så får den mytologistatus. Da er den ikke truende, og ingen ønsker å dø for å fremme den. Hvis "folk flest" ikke var religiøse, så ville heller ikke ekstremistene ha noe grunnlag for sine handlinger, verken for eller mot.

    Jeg har et håp om at _alle_ religioner reduseres til kuriøse mytologier som framtidens barn vil lære om på skolen, og reagere på samme måte som vi gjorde da Norrøn mytologi stod på timeplanen: "trodde virkelig voksne mennesker på dette?" Jeg er klar over at det er naivt, kanskje like naivt som venstresidens tro på at vi alle skal være snille mot hverandre. Det første er i alle fall en forutsetning for det siste, det er jeg overbevist om.

    SvarSlett
  25. Anonym skriver «Jeg bli imidlertid litt forundret over at det kan virke som om du ikke helt ut vil akseptere at andre kan ha lov til å mene noe annet enn deg om innvandring og religion. Er det slik at det ikke skal være lov å kritisere islam fordi det er en den eneste sannhet?»

    Jeg er forundret over at du synes dette. Jeg aksepterer andre meninger, men forbeholder meg retten til å bli provosert over dem. Dette blogginnlegget er ikke noe debattinnlegg, men et innlegg om følelser. Det at jeg reagerer så følelsesmessig på meninger jeg PERSONLIG mener er på jordet, er grunnen til at jeg i stor grad har trukket meg ut av dem.

    «Det fremstilles som om nordmenn er en ensfarget masse av stygge rasister og islamofober med potensiale til å bli terrorister.»

    Dette kjenner jeg meg rett og slett ikke igjen i. Kanskje vi leser ulike aviser og nettsteder?

    «Hva gjør din kolleag for å rette opp i dette - å sitte hjemme passiv er vel ikke akkurat det vedkommende bør gjøre.»

    Jeg mener min somaliske kollega har like mye ansvar for overfallsvoldtekter i Oslo som jeg har for Behring Breiviks aksjon, og dermed at han ikke har ansvar for å rette opp i noe som helst. Det kan du godt være uenig i.

    Kristin, du har et poeng i siste avsnitt (angående separatisme i hjemland). Som nevnt er jeg først og fremst preget av følelser nå og dette er ikke et debattinnlegg, men kanskje jeg en gang i fremtiden vil skrive et blogginnlegg om hvordan jeg ser for meg norsk multikultur i fremtiden.

    Siste anonym (om religion), jeg er ikke enig med deg, men forstår likevel hvorfor du tenker slik. Dog har det forekommet både ekstremisme og terrorisme som ikke har blitt utført i religionens navn, men med base i andre type ideologier og gruppetilknytninger. Derfor tror jeg det er for enkelt å skylde på religon, som dessuten gir håp og hverdagsmening til mange millioner mennesker verden over.

    SvarSlett
  26. RETTELSE: «...i stor grad har trukket meg ut av dem.» i forrige kommentar skal være «i stor grad har trukket meg ut av politiske debatter.»

    SvarSlett
  27. Fra 'siste anonym': Utfordringen er kanskje at dette har gått for fort? Hvor flinke har vi her på berget (eller i resten av Europa for den saks skyld) vært på integrering? Det kan jo umulig være lett å komme til et land som Norge - kanskje totalt ulikt ens opprinnelsesland - og møte et uforståelige og fremmed samfunn. Det har vært snakket lenge om å stille krav, men hvor enkelt er det for fremmede å vite hvilke krav de må oppfylle uten å bli gitt muligheten til å forstå? Her er språk og en grunndig innføring i samfunnet en forutsetning. Kan det være slik at mange både etninske og ikke etniske nordmenn føler dette som noe ubestemt og foruroligende som får uttrykk i både fremmedfrykt, rasisme, frustrasjon og hat? Vi må heller ikke glemme at dette også er legitime følelser 'på den andre siden av gjerdet'. Kan det være så enkelt som å sammenlikne samfunnsoppdragelse med barneoppdragelse? At vi trenger klare grenser og trygge rammer for å føle oss trygge og utvikle oss til nyttige samfunnsborgere - uavhengig av etnisitet og religion? Jeg tror en debatt om verdier samfunnet vårt skal tuftes på, vil være nødvendig. Denne debatten bør naturlig nok føres med verdighet og respekt for andres meninger. Vi kan jo begynne med å se på begrepene demokrati, fellesskap, likestilling og tillitt - oppfattes disse likt av alle, og kan dette være grunnlaget for felles verdier i fremtiden?

    SvarSlett
  28. Fra 'siste anonym': Somaliske menn er like lite ansvarlige for voldtekter begått av andre somaliske menn som du og jeg er ansvarlige for en terrorists handlinger. Men det fritar oss ikke fra ansvaret å motkjempe dette. Vi kan simpelthen ikke melde oss ut av dette nå fordi vi har 'følelser'. Jeg tror 22/7 markerer et vendepunkt. Gjør vi det feil nå, ... hvem vet?

    SvarSlett
  29. Kjempebra skrevet. Hadde jeg vært like flink til å formulere meg, skulle jeg jammen ha skrevet det selv :-)

    SvarSlett
  30. Det spiller ingen rolle om religioner forsvinner. Folk med ekstreme meninger vil likevel gjøre grusomme ting i ideologiens navn eller hva som enn driver dem. Man finner alltid på noe; etnisitet, ideologi, politisk syn osv. Det er naivt å tro og mene at religion er roten til alt vondt. Mye er gjort i trosretningers navn, men oftest er det sammenblandet med en stor dose galskap, makt og politikk. Og før man glemmer det, hvordan ble kristendommen innført og opprettholdt i Europa? Var det for eksempel greit å si "jeg tror ikke helt på dette jeg og ønsker dessuten å fremsette en annen teori om solsystemet?" Dette kunne fort føre til uønsket oppmerksomhet etterfulgt av husarrest eller henrettelse. Som en kuriositet kan jeg også nevne at i gamle dager ble folk hengt som offer til Odin, så vet vi det.

    Jeg er selv ikke tilhørende til noen spesiell trosretning, og synes de fleste systemene har spor av livlig fantasi. Jeg synes for eksempel det er mer sannsynlig at vi har eller har hatt besøk av utenomjordiske enn at engler og djevler finnes, men folk ser som regel rart på meg når jeg sier slikt.

    Mennesker er mennesker uansett hvor de kommer fra eller hva de tror på. Mennesker ønsker som oftest (med noen ytterst få unntak) å leve i fred og ha det bra sammen. Dette må vi aldri glemme!

    SvarSlett
  31. Det ER en tragedie at det ikke var en ISLAMIST (som ikke er det samme som en MUSLIM) som stod bak forbrytelsene 22. juli.

    Se for deg en liten bygd der barnehagen ligger kloss opp til motorveien. Du og flere andre av bygdas innbyggere innser galskapen i dette, og prøver å få en stopp på vanviddet. Men bygdas politiske ledelse, i tospann med den lokale avisa ,fremstiller dere som hatefulle og paranoide "hysterikere" som bare vil vondt.

    Så en dag kommer den grufulle nyheten: Et lite barn er blitt drept i en ulykke rett utenfor barnehagen.

    Din første reaksjon er sjokk, og du håper at det ikke er sant. Men det viser seg fort at det ikke er noe håp for dette. Så tenker du at det i det aller minste er slutt på at barnehagen skal ha motorveien som nærmeste nabo - at det ihvertfall kan komme NOE godt ut av det grufulle som er skjedd.

    Men neida: Det viser seg nemlig at barnet ikke ble påkjørt, men ble drept av et lynnedslag...! Som om dette ikke var forjævlig nok i seg selv finner så rottene i bygdas politiske ledelse, fortsatt i tospann med den lokale avisa, det opportunt å misbruke hendelsen som "dokumentasjon" på at motorveien faktisk er "mindre farlig enn lyn og torden".

    Det var aldri noen fare for at en vanlig muslim stod bak 22. juli. Vanlige muslimer utgjør ingen terrorfare. Men det var en helt reell fare for at en islamist kunne begå noe slikt. Og den faren er fortsatt like reell. Problemet er at det nå er blitt fullstendig umulig å snakke åpent og ærlig om dette.

    SvarSlett
  32. «Siste anonym» som ikke lenger er siste, men fjerde siste kommentator: Jeg er enig i mye av det du skriver om integrering. Forsåvidt også om at vi alle har ansvar for å skape et bedre samfunn -- men jeg mener at når man kjenner fordommer på egen kropp, eller bare møter FOR mye urettferdighet og dumhet, så er det ikke alltid man orker å kjempe. Da må man trekke seg litt tilbake og kjenne på det som er fint. Det er litt oksygenmaskeprinsipp over det. (Du kan ikke hjelpe andre hvis du ikke tar vare på deg selv.)

    Nå siste anonym (kl. 10:20): Nei. Det er ikke umulig å snakke om det. Jeg synes det snakkes mer om det enn noensinne! Folk må slutte å forveksle ytringsfrihet med publiseringsrett eller retten til å bli stående uimotsagt.

    SvarSlett
  33. En åpen og ærlig diskusjon utelukkes av at et gitt syn møtes med kategorisk stempling fremfor argumenter. Prøv å argumentere for at islamisme fortsatt er farlig også etter 22. juli, så vil du se hva jeg henviser til.

    SvarSlett
  34. Her er mykje skrive av so ymse kaliber. Det er vel ikkje lenger naudsynt å vera skræmd av det som har hendt i Noreg,men var vel ikkje budde på det,men no kanhende me kan ta inn over oss korleis det er tildømes i Israel der bussar med skuleborn vert sprengde i lufta -uskuldige dei og. Slike hendingar har venstresida i Noreg ikkje omtala meir enn dei må. Me har fått vite at no skal me satse på demokrati-ja det er på tide-me kan byrje med å ikkje indoktrinere borna våre politisk-eg er sterkt forundra over at det fins foreldre som slusar 14-åringar inn i partipolitikk. Les Arbeidarpartiet. Saman med venstrevridde journalistar er det vel ikkje vanskeleg å skjøne at einsrettinga er tung og me får lite demokrati-det er mest på papiret. Sensur og einsretting av eit samfunn kan få fram det verste i sinnsforstyrra personar,det har historia synt oss.Det å vere politisk korrekt er no vorten svepa son piskar folk inn i rekkene. No meir enn nokon gong trengst det ryggrad,sjølv hadde eg ein bestefar som sat i tysk fangeleir i 4 år avdi han ikkje ville selje verdiane sine-stolt over sitt eige land,fridom og reelt demokrati. Me veit kva for krefter som ikkje vil ha demokrati og likskap mellom kvinne og mann,men no skal me vel ikkje tala om det heller. Eg er heller ikkje stolt av at norske politikarar i 2009 gjekk i eit tog der det vart ropt død over jødar frå eit visst hald. Ti ettertanke,eller?

    SvarSlett
  35. Jeg forstår at du mener det du gjør.

    Selv om du svært sannsynligvis ikke har noe grunnlag i det hele tatt for å vurdere de samfunnsmessige effektene av at folk med totalt ulike bakgrunner lever i store grupper tett ved siden av hverandre er du gjennom hele ditt liv og din oppvekst matet med propagandaen fra venstreeliten. Du har sunget sanger med "inni er vi like" og "barn av regnbuen", du har sett Migrapolis og alt annet. Du har dermed internalisert bildet du er blitt matet og konkluderer ut i fra det.

    Jeg klandrer deg dermed ikke og forstår absolutt at du vil ha multikultur.

    SvarSlett
  36. Til de som prøver å forstå hva som utløste dette.

    Analysis: The radicalization of Anders Behring Breivik.

    http://www.youtube.com/watch?v=n3uTPcxLsFo

    SvarSlett
  37. Bra og reflektert skrevet :)

    http://leboss.blogg.no

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Mett

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Den store posten om å reise med tog i Europa