LCHF, kjøttindustrien og miljøet

Sveriges Radio har publisert en rapport om at LCHF-kosthold fører til økte klimagassutslipp, og at mange av kostholdsrådene er sponset av kjøttindustrien. Dette tråkker selvfølgelig på en del tær, og mange LCHF-bloggere er sinte. Én blogger kommer med et motargument om at miljøbelastningen blir lavere av alle diabetikerne som slipper å kjøre til legen (sic).

Men det er ikke noe nytt at kjøtt er ressurskrevende og klimabelastende mat. Vi kan ikke mette hele verdens befolkning med LCHF-mat. Her i Norge har vi råd til å importere og spise nesten hva vi vil, men vi har et moralsk ansvar for å bidra til at jordas ressurser blir utnyttet best mulig. «Tenk på de sultne barna i Afrika» har blitt et parodi-uttrykk, som vi gjerne trekker frem mens vi kaster enorme mengder spiselig mat i søppelkassen fordi «vi kan jo ikke akkurat putte det i posten og sende det til Afrika». I Norge har de fleste et fryktelig selvsentrert forhold til mat og kosthold. Det er greit nok, men ikke når det går ut over resten av verden.

Her er de offisielle kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, som LCHF-tilhengerne gjerne er litt sinte på. Allerede i ingressen introduseres ordet variert, som jeg synes er kanskje det aller, aller viktigste ordet når man snakker om kosthold.

Selv er jeg veldig glad i den gode, gamle kostholdspyramiden:


Mest brød og kornprodukter, en del frukt og grønnsaker, litt animalske produkter og bittelitt søtsaker og kos. Men god helse forutsetter selvfølgelig både at du ikke spiser mer mat enn du trenger og at du er i daglig fysisk aktivitet. For å holde blodsukkeret mitt stabilt og dermed energien oppe spiser jeg dessuten ofte, og velger grovbrød fremfor loff. Verre er det faktisk ikke.

(Dette innlegget handler om miljøeffekten av ulike kosthold, og jeg har ikke noe lyst til å debattere hvorvidt lavkarbo er sunnere enn tradisjonelle kostholdsråd. Men i bakgrunnsarbeidet med denne bloggposten merket jeg at jeg fikk en liten skeptikerrynke mellom øynene av hvor helfrelste LCHF-tilgjengerne virker. Når noen påstår at de har en metode som ikke bare gjør deg slankere og mer energisk, men også nærmest helbreder diabetes, psoriasis og migrene, da blir jeg automatisk litt mistroisk, gitt.)

Dog bør det nevnes at det faktis kan være ganske så sunt å avstå helt fra kjøtt. Jeg er ikke vegetarianer, og det er et gjennomtenkt valg fra min side. Jeg mener nemlig at det ikke er etisk galt i seg selv at mennesker spiser dyr, kjøtt er altså ikke «mord» i min bok. Men jeg er likevel opptatt av både dyrevelferd og miljø, og derfor prøver jeg å begrense kjøttforbruket mitt, i tillegg til å være bevisst på hvor kjøttet jeg spiser kommer fra. Det burde du også. Hva med å starte med kjøttfri mandag?

Her er Framtiden i våre henders grunner til at du bør spise mindre kjøtt

Kommentarer

  1. Etter at jeg flyttet hjemmefra, har jeg blitt ganske bevist på dette med mat. Mest på at det skal være billig, laget mest mulig fra bunnen av og at ikke noe mat skal kastes. Dessuten behøver det jo ikke å være kjøtt til hver middag. Verre er det med å velge økologisk og etisk korrekt: Jeg velger de billigste eggene selv om pakningen spesifikt sier «fra burhøns» i «røyking dreper»-stil.

    Forresten, vet du hva som er den mest effektive måten å skrive anførselstegn på i Windows? I Linux går det lekende lett å bruke alt-gr+x/z, men i Windows må jeg klippe og lime fordi ikke jeg ikke vet om en bedre måte å gjøre det på.

    SvarSlett
  2. Selvfølgelig har økonomi noe å si når man handler mat. Jeg husker ennå da jeg i mitt første egne hjem kjøpte femkroners FirstPrice-kneippbrød for pantede flasker de siste dagene før studielånet :D Men å droppe kjøttet fra en middag eller to er jo ganske økonomisk — i alle fall her i Oslo med såkalte «innvandrerbutikker» i funksjonen som grønnsakshandlere.

    Jeg bruker ikke Windows sjæl, men kanskje korrekturavdelingen kan hjelpe?

    SvarSlett
  3. Vetenskapen verkar visa att både du och LCHF:are har rätt. Ja, det är mer miljöbelastande att äta mycket kött. Nej, det är inte farligt för hälsan att äta mycket fett, men däremot mycket socker (snabba kolhydrater). Fruktosen i socker slår ut kroppens naturliga mätnadssignaler så vi äter mer än vi behöver(leta upp artiklar och youtube-presentationer av professor Robert Lustig). Vi behöver se över kostrekommendationer och minska på snabba kolhydrater (t ex vitt bröd) istället för att ta bort fett. Men helst utan att öka konsumtionen av kött och fisk.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Mett

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Den store posten om å reise med tog i Europa