Gym

Bare ordet gir meg en vond klump i magen og blodsmak i munnen. Ja, jeg var en av dem som hatet gym.

Ikke fordi jeg misliker fysisk aktivitet. Tvert i mot er jeg minst tre ganger i uka på SATS, jeg trener både kondisjon og styrke der i tillegg til sporadiske dansekurs og utendørsaktiviteter jeg måtte finne på å drive med. Jeg har også i forbindelse med yrke og utdanning trent blant annet scenekamp og akrobatikk. Ikke bare gir treningen meg overskudd og styrke, den gir meg også selvtillit.

Gymtimer på skolen gjennom elleve år, derimot, bidro til det motsatte. Så jeg blir kvalm når jeg leser debatter om at problemer med barn og unges fysiske form bør løses med en gymtime på skolen hver eneste dag.

Fysisk aktivitet er viktig, selvfølgelig. Men gymtimene i den norske skolen er stort sett dominert av ballspill, friidrett og turn. Tilfeldigvis tre ting jeg aldri har taklet. (Med unntak av kanonball, fordi jeg var bitteliten og umulig å treffe...)

"Ta det med ro, det handler bare om å konkurrere med seg selv", sa lærerne. Likevel hadde de ark med nøyaktige tall på hvor fort vi måtte løpe og hvor høyt vi måtte hoppe for å få den og den karakteren. Jeg kunne overskride mine egne grenser femten ganger og fortsatt ikke være i nærheten av en ålreit karakter.

Innimellom fant en motvillig lærer ut at vi i følge læreplanen måtte ha litt "jentegym" også, som for eksempel dans, og det ble som oftest løst på en enkel måte ved at vi fikk danse polka til "det er Norge som er bra" eller swing til "OL-floka". Midtveis i timen sa den tøffeste gutten "døh, kan vi ikke heller spille fotball'a?", og det gikk læreren med på.

Jeg er for en skole der alle lærer det samme. I språk, matte og samfunnskunnskap er det viktig. (Det er sikkert mange som har et traumatisk forhold til disse fagene også, men det var liksom greit å ikke like matte, det var det bare skolelysene som likte uansett.) Men i gym er det tross alt flere veier til målet.

En funksjonell kropp må ha styrke, utholdenhet, balanse og smidighet. Det siste ble stort sett løst med "tøy ut et minutt i dusjen, dere". Hvor er kampsport (selvforsvar?), yoga eller skikkelig klatreundervisning i norske gymsaler? Vår fysiske form er viktig, og den kan gjerne få mer fokus i skolen, men da må skolen først klare å gi et tilbud også til dem som ikke liker fotball. Noe av poenget med gymtimene må jo være å lære bort treningsglede!

Kommentarer

 1. Her kom det. Mye muffins, lite gym. I rest my case.

  Matte er dessuten ikke bare for skolelysene...

  SvarSlett
 2. Signert! Undertegnede hatet også gym noe inne i helvetes mye, det gikk dessverre utover det lystbetonte ved å drive fysisk aktivitet. Men heldigvis leger tiden alle sår :)

  SvarSlett
 3. Anders: Vel, I wouldn't know, fordi jeg var et skolelys.

  Trening gjør jeg masse av (senest i dag morges), og muffins spiser jeg aldri.

  De som klarte å hoppe over bukken og sparke ballen forstår kanskje ikke hvor traumatiske og nedbrytende gymtimene kan være...

  Morten: Ja, heldigvis...

  SvarSlett
 4. Hør hør!

  SvarSlett
 5. Lea, jeg tror du tar meg litt for seriøst. Ordet "Dust" såret meg faktisk litt... Det er jo bare Nemi :(

  SvarSlett
 6. He-he, Anders... Ta det med ro... Jeg har ikke kalt deg for dust (les igjen), og jeg tar deg OVERHODET ikke seriøst :D

  (For utenforstående, henvisning til debatt på Anders' side:))

  SvarSlett
 7. Vi feminister er sarte skapninger...

  SvarSlett
 8. Jeg strøk i gym på gymnaset.

  SvarSlett
 9. Jeg virkelig elsket gym jeg, eller kroppsøving som det korrekt heter.

  SvarSlett
 10. det er litt ironisk. Gym var faktisk det eneste faget jeg ikke har fryktelig dårlige minner fra. Jeg priser meg lykkelig hver dag for at jeg ikke går på skole lenger, men jeg savner faktisk gym.

  Ellers så er jo hele karaktersystemet noe dritt, etter min mening. Jeg kan ikke egentlig se at gym peker seg ut i negativ retning. Det er jo også egenskaper som samfunnet bør sette pris på og som kan være nyttige i arbeidslivet. Karakterer er jo tross alt en utskillingsmetode for alle. For meg er det en slags trøst at "skolelysene" også gjorde det dårlig på det éne stedet som oss tapere gjorde det bra.

  Det eneste aberet er selvfølgelig at jeg ikke gjorde det spesielt bra i gym ;-)

  Jeg tenker egentlig omvendt av deg. Jeg vil innføre gym i arbeidslivet også. Og dine dårlige erfaringer med faget er vel mer et symptom på at faget er lite prioritert og dermed får dårlige lærere og minimal planlegging?

  SvarSlett
 11. Har jeg nevt at jeg elsker deg..?

  SvarSlett
 12. ..og AMEN til det!! *reiser seg og applauderer* Hvis det fins et helvete så er det en dør merket "gymlærere" der.

  SvarSlett
 13. Åh, så enig enig enig! Jeg fikk et hat-forhold til all fysisk aktivitet, og det tok flere år før jeg begynte å trene på egenhånd. Da oppdaget jeg også at det finnes noe som heter treningsglede, noe jeg aldri hadde klart å tro da vi hadde gym!

  SvarSlett
 14. Jeg er for å reformere hele Gyn faget.

  Jeg har tenkt mye på å sveise sammen heimkunnskap å gym og lage et fag som skulle hete noe sånn som Livsstil, kosthold og trening.

  En annen ting jeg hadde endret på (Dont shoot!) er at når det gjelder trenings delen hadde jeg splittet jentene å guttene. Det høres kansje drastistkt og gammeldags ut men jeg mener trenings verdien og gleden hadde blitt bedre..

  SvarSlett
 15. Det jo bare å konkurrere med seg selv, sier de.

  Men... hvorfor skal man drive og konkurrere med en person man på ingen måte vil at skal bli slått?

  sa marthe
  snusmumriken.wordpress.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost