Homoekteskap, polyekteskap, sauepuling, whatever

I Stavanger Aftenblad, som kanskje dekker et litt mer bibelgjennomsyret område enn en del andre regionsaviser, er det langt vanligere og mer korrekt å diskutere homofili og annen styggedom på leserbrev- og til og med kronikksidene enn i Aftenposten eller Adresseavisa virker det som.

Regla er den samme gamle: skal vi tillate homofile å rasere den samfunnsstøttende institusjonen ekteskap, kan vi like gjerne la folk gifte seg med barn, dyr og flere på en gang også.

De to første eksemplene faller på sin egen urimelighet. I Norge er alle (til og med de homofile!) enige om at ekteskapsinngåelse skal skje mellom samtykkende parter. Dyr kan fysisk (verbalt) ikke gi sitt samtykke (selvfølgelig bare en av mange grunner til at sammenlikningen er latterlig), barn er juridisk sett ikke i stand til det. (Selv om barn mellom seksten og atten år i dag kan gifte seg med foreldrenes og fylkesmannens samtykke.)

Antallsnøytrale ekteskap befinner seg derimot i litt gråere sone. Hvis vi skal nøytralisere ekteskapsloven i forhold til kjønn, hvorfor ikke også gjøre det i forhold til antall? Blant annet Unge Venstre har tatt til orde for dette.

Men hvem er det egentlig som etterspør antallsnøytrale ekteskap? Homofile lever allerede i parforhold som ikke skiller seg nevneverdig fra heterofile forhold. Det handler om kjærlighet, og nå sloss de homofile for retten til å skrive under på samme kontrakt sammen med den de elsker som vi heterofile gjør.

Selv om flere og flere har prøvd gruppesex, for eksempel, tror jeg derimot det er svært få som inngår varige forhold med flere personer han/hun elsker, der alle elsker vedkommende tilbake, og også elsker hverandre, noe som burde være en forutsetning dersom flerekteskapet skal fungere som noe annet enn en gammeldags praksis der det ene kjønn nærmest har eierett over flere eksemplarer av det annet. I verden i dag er polygyni, flerkoneri, langt vanligere enn polyandri, flermanneri. Selv i et flerekteskap med for eksempel to menn og to kvinner, tror jeg det vil være uvanlig at alle de da seks ulike relasjonene mellom to som oppstår, vi være like sterke.

Har flerekteskap i det hele tatt en plass i et likestilt samfunn, og kan man føle den samme kjærligheten til flere partnere som homo- og heterofile føler for en livsledsager?

I motsetning til Maren har jeg tro på ekteskapet som både juridisk system og sunn ramme for et monogamt forhold, for dem som ønsker seg noe slikt. Jeg har også stor respekt for dem som ikke ønsker å velge i den retningen. Når det gjelder flerekteskap, ser jeg verken behovet eller sammenlikningen med homofiles kamp. Jeg sier derimot selvsagt et rungende ja til kjønnsnøytral ekteskapslov!

Kommentarer

 1. helt enig med deg:)

  SvarSlett
 2. Ekteskap med mer enn en partner? Joda, hvorfor ikke? Så lenge alle parter er med på leken, så...

  Stavanger Aftenblad er vanligvis ikke noe verre enn resten av smørja vi blir servert (skjønt jeg hopper glatt over leserbrevene og holder meg til nyhetssidene - det pleier å hjelpe).

  SvarSlett
 3. http://www.vl.no/samfunn/article3581076.ece

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost