JA, kvinner må også ta ansvar for likestilling

Debatten blir kanskje forsuret av folk som Preben Z. Møller, som verken kan skrive ordentlig norsk eller unngå å virke privat og bitter, men et sted langt der inne er det et poeng.

(Mens jeg lette etter lenker, fant jeg også denne gamle artikkelen, forresten. Hmm. Det hadde jeg glemt.)

Når Drusilla kritiserer Klaus Sonstad for å ha påpekt at det ikke er helt stuerent å kommentere flotte silikonpupper når man ser på TV, da er jeg enig med henne i at dette ikke har noenting med undertrykking å gjøre. Og Sonstad valgte et eksepsjonelt dårlig eksempel; jeg tviler på at han hadde satt noe særlig større pris på om dama hans kommenterte modellbicepser eller pornosnopper på TV'en...

Men jeg tror det finnes menn som ikke tør å si hva de mener, også når de bør, og som derfor spiller en helt annen rolle overfor dama enn overfor kompisene. Jeg tror det finnes damer som må ta sin del av ansvaret for dette.

Jeg tror det finnes mange damer som ikke er villig til å gi fra seg kontrollen over hjem, husarbeide og barneoppdragelse. Det vil si, de vil gjerne at mannen skal gjøre husarbeide, men det skal være "på hennes måte".

Dersom arbeidsgivere ikke skal være reddere for å ansette damer i fruktbar alder enn menn, må fødselspermisjonen være jevnere fordelt, og det innebærer ikke å utvide den i det uendelige. Kvinner må også være villige til å gi avkall på en del dette "godet", og innse at faren også kan bygge opp sterke bånd til barnet til tross for hans manglende evne til å bære og nære det under huden i ni måneder. Selv er jeg tilhenger av den islandske modellen med tredelt permisjon. Men mange ellers likestillingsorienterte jenter begynner å knurre når det er snakk om å gi fra seg noen måneder.

Hva skal til for at vi skal klare å trekke inn klørne et øyeblikk og høre på hva "maskulinistene" har å si? Hvilken mann kan stå opp og mene seg diskriminert i spiselige ordelag? Ja, vi kvinner har fortsatt en lang, lang vei å gå, i forhold til lik lønn, deltidsarbeid, kjønnsrelatert vold og forventet "kvinnelig" adferd. Men vår sak vil ikke stå svakere om vi innrømmer at menn også har likestillingsaker å sloss for. Snarere tvert i mot.

Kommentarer

  1. Wow.. Godt sagt!

    SvarSlett
  2. Fint innlegg. Tror absolutt du er inne på noe med at mange kvinner definerer hjemmet som sin sfære, i stedet for en felles sfære.
    Btw - når ble silikonpupper flotte? Jeg har særdeles liten sans for protese-fetisjisme. Turn-off de luxe.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost