Bikinisesong

Både SATS og Elixia har for tiden reklamer som spiller på «bikinisesong», eller «beach 2012» som de kaller det.

Jeg mener å ha lest en undersøkelse en gang som sa noe om at folk som hadde utseende som motivasjon for å trene hadde større sannsynlighet for å falle ut av treningsrutinen sin enn folk som trente for funksjonalitet og bedre helse.

Det er klart, aktive kropper er vakrere enn sofapotetkropper, det mener i alle fall jeg. Vi er tross alt skapt for å være i aktivitet. Men betrakter man trening som et middel for å forme en kropp som passer inn i moteindustriens skjønnhetsidealer... Vel, da skjønner jeg at man gir opp.

Supermodeller går gjennom underlige treningsrutiner som skal holde dem slanke, men absolutt ikke bygge for mye muskler på ufeminine steder. For eksempel har de hodebry med å finne en måte å trene skuldermusklene på uten å få antydning til biceps. Rumpa skal være stram, men man kan ikke få «skøytelår», og så videre. En supermodellkropp er ikke en naturlig sunn kropp.

Å være i god form handler på den annen side om å ha styrke i alle muskelgrupper, ha god kondisjon og være smidig. Balanse, koordinasjon og kroppsbevissthet følger gjerne med på kjøpet.

Trening som gjør deg i god form gir deg derimot ikke store pupper, spinkle håndledd og Barbiemidje.

Jeg tror man ved å trene for «bikinisesongen» går glipp av mange av de mentale og helsemessige effektene man får hvis man trener mer helhetlig og mot langsiktige styrke- eller utholdenhetsmål.

Å være i god form gir deg raskt en følelse av mestring, hver gang du løfter tyngre, endelig klarer å strekke deg til tærne dine, løper fortere, måler lavere hvilepuls eller klarer en vanskelig trinnkombinasjon. Det er målbart, men ikke med målebånd.


Jeg tror de færreste som trener mot maraton eller markløftrekord føler seg ukomfortable i bikini, men jeg tror de har så mye mer å sette pris på også.

Jeg skal både trene (som jeg gjør hele året) og dra på stranden i sommer, så da gjenstår det bare at bikiniværet kommer, da...

Kommentarer

 1. Veldig enig i dette! Trening bør handle mer om å føle seg bra og i stand til tåle fysiske påkjenninger.

  "Trening som gjør deg i god form gir deg derimot ikke store pupper, spinkle håndledd og Barbiemidje." Jeg tror mange dessverre glemmer at man ikke kan trene seg til en annen kroppsbygning enn det man alt har.

  SvarSlett
 2. Du er så bra, du, Lea.

  SvarSlett
 3. Bra sagt.

  Jeg vil likevel skyte inn som halvtrent og smålubben, men som likefullt trener mot mitt tredje halvmaraton, at man fint kan føle seg ukomfortabel i bikini selv om en trener en del. (Men så ser ikke jeg ut som en person som trener en del likevel, og er ikke så flink til å løpe at jeg klarer helt å identifisere meg som en som løper - det hadde sikkert hjulpet). MEN! Selv om jeg ikke er superkomfortabel i min egen kropp og med mitt eget utseende, så ser jeg i hvert fall lett at kroppen er mer enn en tapet, eller en ytre kvalitet. Kroppen er jo både en del av meg, et fremkomstmiddel og en maskin som produserer mennesker (den delen av meg har ikke jeg skrudd på ennå, men tror det kanskje gjør at tapet-delen av meg forsvinner ennå mer). Jeg tror altså at om man bare bruker kroppen som utstillingsvindu for hvem man er, så vil man bli veldig utseendefokusert. Desto mer man bruker kroppen sin, og lar den utfolde seg, uansett om det er gjennom tung styrketrening, lagidrett, løping eller dansing på byen eller klatring i trærne, så tror jeg man setter mer pris på den kroppen man har. Selv om man fortsatt kanskje ikke ser superfresh ut i bikini.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett. Jeg tenkte nok først og fremst på at folk som trener mye ikke er så ukomfortable i bikini fordi man ikke er så fokusert på om man har muffintop-mage over bikinitrusa når kroppen funker så bra. Jeg ser når jeg tenker meg om at det går an å ha flere tanker om kropp samtidig, og det er jo ikke lett å overse alt reklamemaset om den perfekte kroppen.

   Beklager at kommentaren din måtte vente på moderering, forresten. Jeg har vært plaget av så mye spam i det siste :-(

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost