Kjønnsnøytralt? Bare når vi blir tvunget!

Dagens blogginnlegg startet som en gladsak, før jeg oppdaget en skandale. Jeg er faktisk så sint akkurat nå at jeg har problemer med å ligge unna Caps Lock.

Etter kritikk har svenske Toys'r'us fått en mer kjønnsnøytral lekekatalog. Ikke en katalog hvor bare gutta leker med dukker og bare jentene med sverd, og heller ikke en grå, kjønnsløs katalog, men en helt vanlig lekekatalog hvor barn er barn.

Jeg tenkte jeg skulle poste bilder fra den norske versjonen, og oppfordre alle til å gjøre julegavehandelen hos Toys'r'us, men så oppdaget jeg noe underlig, og da jeg leste artikkelen nøyere...

«Enligt Jan Nyberg är leksakskatalogerna mindre stereotypa på alla Top-Toys marknader, men Sverige är ett föregångsland.

– Den svenska katalogen skiljer sig på några sidor jämfört med Tyskland och de nordiska grannländerna. Vi har kunnat gräva några spadtag djupare här, där kritiken också varit störst.»

Jepp. Fra den svenske katalogen:


Samme side i den norske:

Fra den svenske:

Og den norske:


Jeg har ikke en gang klart å lage matchende utsnitt av skjermskuddene, så provosert ble jeg. Du kan se den svenske katalogen her og den norske her.

Ja, jeg lar meg provosere av ekstremt sterotypt kjønnsfokus i leketøysmarkedet, og det burde du også, selv om du kanskje har ei lita jente som elsker prinsesser eller en liten racerbilgutt. Det handler selvfølgelig ikke om å bytte om på kjønnsroller eller viske ut alt som heter blått og lyserosa fra verden.

Jeg jobber med barn og har hørt flere små barn gråte hjerteskjærende fordi de ikke har fått lov til å leke med eller gjøre ting som ikke passer inn i kjønnsboksen. Du vil ikke tro hva foreldre vil si for å slippe å se sønnen sin med neglelakk og babydukke. Det er riktignok lettere for pikebarn å være tøffe enn det er for guttebarn å være rosaglitrende. Etter en ganske kort stund stilner dog gråten og vi har klart å putte de fleste barn opp i de rosa og blå boksene som de heller får bryte ut av i tenårene om de absolutt føler at de må.

Toys'r'us lager en tradisjonell katalog til oss nordmenn fordi vi ikke har sagt fra. De tør med andre ord ikke å ta sjansen på å røske bittelitt opp i markedet selv. Det er grunn til å være en førjulsgrinebiter i dag.

Ikke vet jeg hva de er så redde for. Ville bildene i den svenske katalogen gjort at du lot være å kjøpe en leke? Kunne du ikke kjøpt et lekegevær til guttungen din hvis det var en jente som sto modell med det?

Kommentarer

 1. En gutt kom inn på lekebutikken, han var ca 4 år.
  Han var i følge med sine foreldre.
  Mamma: nå kan du velge hva du vil.
  Gutt: hva jeg vil ???
  Gutten går bort til en rosa dukkevogn og peker: DEN!
  Pappan har ikke vist seg noe interesert og ser ut som han kjeder seg, men nå reagerer han.
  Pappan: den ?? hva med all legoen da?
  Gutt: nei, den.
  Pappa ser fortvilet bort på mor: han kan ikke velge den??
  Mor ser litt utsom hun har vunnet noe: Jo, mamma og pappa (hennes foreldre anntar jeg) sa, hva HAN vil.
  Gutten står bare med stjerner i øya og ser på vogna.
  Pappan: men han skal IKKE trille den ute i nabolaget.
  Mamman plukker ned en dukkevogn og mor og sønn går glade til kassen.

  SvarSlett
 2. Som et lite motsvar på innlegget her og gjerne til opplysning (?) er det en hel bevegelse i Sverige, en pedagogikk som blir ført i barnehager samt som en startende oppdragelsesnorm, hvor barna ikke får vite hvilket kjønn de er.. De omtales ikke som hun eller han, men HEN. Helt fint og flott at leketøyskjeden ønsker å profilere ulike leketøy til alle barna, men med tanke på bevegelsen som foregår i sverige, ønsker vi virkelig den her til norge???

  Jeg kan referere til denne artikkelsen som stod i Dagbladet tidligere i år...
  http://www.dagbladet.no/2012/05/18/tema/klikk/foreldre/smabarn/helse/21652325/

  - Lene fra Stavanger

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for kommentar. Jeg har fulgt debatten i svenske aviser. De som ikke vil gi barna noen kjønnsidentitet i det hele tatt er i et ekstremt mindretall, og bruken av kjønnsnøytral pronomen handler stort sett ikke om dette, men om å ikke språklig definere kjønn der man ikke vet det («Når sykepleieren skal på jobb, må hun ta på seg uniformen»), det er et bedre alternativ til ordet «vedkommende» og det er et virkemiddel som toner ned viktigheten av kjønn i enhver sammenheng.

   Slett
 3. Jeg synes egentlig reklame rettet mot barn burde avskaffes, kort og godt!

  SvarSlett
 4. Jeg ville ikke ha kjøpt lekegevær til hverken jente eller gutt!

  Men ellers er jeg egentlig enig med deg, vi er altfor boksete! Og hva skjedde egentlig med gul, grønn og rød istedenfor rosa og lyseblå?? ;)

  Maren

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett, foreldrene mine hadde absolutt forbud mot leketøysvåpen. Fungerte fint, det - vi hadde vannkrig med vaskebøttene i stedet.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost