Feminist + fast forhold = fryd og gammen

(Dagens lydspor*: The Runaways - Best of the Runaways)

Dette innlegget er både politisk og personlig.

"Feminister er bitre, stygge mannehatere som aldri barberer leggene og stort sett aldri smiler." Hvis du har den fordommen, da tenker du kanskje at det er en umulig kominasjon å være feminist og å være i et likestilt, heterofilt forhold. Eller kanskje du er en av dem som tenker at "joda, likestilling er vel og bra, men man må faktisk legge det på hylla når det gjelder ens private samliv."

Som feminist og heterofil samboer, er min personlige kommentar til det: NEI, NEI, NEI!!!

Det er riktig at de fleste til en viss grad beholder tradisjonelle kjønnsroller innenfor hjemmets fire vegger. F.eks. er det hun som vasker, han som griller, han som jobber mer mens hun er hjemme med barn, hun som maser om at han må fri! (Hva med å fri selv?) Og joda, selvsagt er ulike ting riktig for ulike mennesker. Men min påstand er at mange av disse mønstrene faller vi ubevisst inn i fordi vi er sosialisert til det fra vi var bittesmå.

Min mening er faktisk at jo mer likestilt et forhold er, jo bedre og sterkere er det! Det innebærer å gå bevisst inn for å tenke annerledes, og det innebærer noen offer fra både ham og henne.

Du tenker kanskje at jeg umulig selv kan ha et forhold som er kjemisk renset for kjønnsrollemønstre? Sikkert ikke, men jeg tror faktisk jeg er ganske nær. Det er helt andre ting enn kjønn som utgjør forskjellene mellom oss to. Dessuten er jeg så heldig å ha en samboer som har god lyst til å ha så mye pappapermisjon som mulig. Det er sikkert mange pappaer som har det, forresten, problemet er at det ikke blir et reelt fritt valg for en familie så lenge pappa tjener mer enn mamma. Det er klart man velger å ha mamma i permisjon når det lønner seg økonomisk. Derfor trengs politisk styring av dette!

"Hah"! tenker du. "Kjæresten din er en tøffel"! Vel, hvis du tenker det etter å ha lest så langt kjenner du neppe Egil og heller ikke meg...! Ha en fin, likestilt dag :)

En link jeg vil ha med til slutt: Norsk
språkråds anbefalinger om kjønn og likestilling i språk
.

* - siden jeg er en språkentusiast, innså jeg plutselig at jeg selvsagt må skrive "lydspor" i stedet for "soundtrack"...!

Kommentarer

  1. Så sannelig :)

    Godt å høre at du lever og har det bra.

    *legge til bokmerker*

    SvarSlett
  2. Årh, din blog (som jeg fandt via Dr.Mowinckel) er rigtig interessant. Jeg er desværre ikke 'språkentusiast' som du, jeg skriver forfærdelig meget engelsk i min blog :S

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?