What in the world can make a brown eyed girl turn blue?

(Dagens lydspor: Roxette – The Look)

Heldigvis er jeg ikke en sånn person som aldri blir lei meg. Jeg blir opprørt, engasjert og fortvilet. Jeg bryr meg. Jeg kan begynne å gråte av Dagsrevyen hvis jeg er i det hjørnet. Jeg hater at det finnes krig, sult, kvinneundertrykkelse og rasisme (også her i Norge), jeg hater at kapitalen styrer verden og at det stort sett er hvite menn som styrer kapitalen, jeg hater at folk flest ikke ser at det haster å redde miljøet.

Jeg blir lei meg. Og jeg blir sint.

Men så finnes det ting som gjør meg glad, også. Disse tingene er liksom mye mindre, men de gjør meg glad i like stor grad som verdens herskere gjør meg opprørt. Jeg kan føle meg fullkomment lykkelig når sola titter frem og gradene stiger, når jeg ser vakre blomster, når jeg hører ei glad-låt, når jeg drikker en kald pils med de fine vennene mine... Og ikke minst blir jeg glad når jeg får noe jeg ønsker meg; når jeg akkurat har kjøpt meg noen nye bæreposer med klær eller en ny øyeskygge.

Det er fint at vi mennesker er slik, hvis ikke hadde vi jo vært kjempedeprimerte alle sammen frem til fred på jord var et faktum. På den annen side: hvordan skal vi få gjort noe med alle problemene når vi sitter her og er tilfredse? Joda, det er fælt med alle co2-utslippene, men vil vi ofre våre rekordmange årlige flyturer? Kommer vi noensinne til å ville gi, mer enn bare litt av overskuddet vårt?

Prøver jeg å si at det er galt å glede seg over sommerblomster og fine klær?

Neida. Så lenge vi gjør plass til begge deler i livene våre. Det er faktisk himla mye som kan få ei brunøyd jente til å bli deppa. Slik bør det være.

And she goes lalalalala...

Kommentarer

 1. Hvis penger er roten til alt ondt, hva er da roten til penger?

  SvarSlett
 2. Jeg skriver aldri at penger er roten til alt ondt. Jeg nevner penger og mennesker bak pengene, men "roten til alt ondt"? Hvor har du det fra?

  SvarSlett
 3. Nei, det var det at du hater kapitalen.

  du skjønner uttrykket er innledningen til en 4 siders monolog i boken Atlas shrugges av Ayn Rand. "If you say money is the root to all evil. what is then the root of money?" Den bør leses altså!

  SvarSlett
 4. Bare for å kverulere: Jeg er altså ingen fanatiker, så jeg skriver da slett ikke heller at jeg "hater kapitalen", men at jeg hater "at kapitalen styrer verden"... OK? Og jada, jeg har lest Ayn Rand. Skal si jeg ble overbevist i mitt eget syn etter det.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?