Elsk dine fiender

Er det en dårlig klisjé; gammeldags, selvutslettende moral eller en verdiløs utopi?

Jesus sa: "Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme? Og om dere hilser vennlig på deres egne, er det noe storartet? Gjør ikke hedningene det samme?" (Matt 5, 46–47)

Altså: om du er snill og selvoppofrende overfor din egen familie eller dine venner, er det så storartet? Gjør det deg til et godt menneske? NEI!

Sier jeg så at du skal la være å bli sint, ta i mot all dritt som alle slenger til deg, og bare "vende det andre kinnet til"? Nei. Men husk at av og til kan den beste og mest effektive måten å ta igjen på, være å heve seg over det, ja, til og med det å være veldig hyggelig mot noen som er frekk eller slem mot deg, etterlater deg med en tilfredsstillende seiersfølelse. Ikke det at det skal være et mål i seg selv. Men du kan stå opp for deg selv her i verden uten å tråkke på andre.

"Dere har hørt det er sagt: 'Du skal elske din neste og hate din fiende.' Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som krenker dere og forfølger dere." (Matt 5, 43-44)

Dette er noen av de sterkeste ordene i bibelen. Hvem av oss kan med hånden på hjertet si at vi har elsket våre fiender? Jeg, for eksempel, prøver å gi noen slanter til tiggerne i byen sånn innimellom. En gang gikk jeg forbi en tigger som så utsultet, neddopet og syk ut. Han var glattbarbert, og hadde en skinnjakke med hakekors og norske flagg på.

Jeg gikk rett forbi.

Ingen hadde vel trengt nestekjærlighet så mye som han.

"Han svarte: 'Den som har to kjortler, skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat, skal gjøre det samme.' " (Luk 3, 11)

(Liten parentes: Det er ikke så mye markedsliberalistiske idéer i bibelen. Pussig nok er stort sett handelsmennene og pengeinnkreverne "skurker" i historiene. Men det er sikkert bare tilfeldig ;))

"Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem." (Luk 6, 31)

Det er verdt å titte litt i bibelen, uansett om du er religiøs eller ikke. Det står mye fint der. Og du, tenk litt på det der med å elske dine fiender. Kanskje det ikke er så dumt likevel. Kanskje alt rasistene, mannsgrisene og de pengegriske blodkapitalistene trenger er en klem? (Eller om du er en av "dem": Kanskje alt vi naive, persondyrkende, folkemordsforherligende sosialister eller mannehatende feminister trenger, er en klem?)

Carl Ivar, Siv, Kjetil Rolness, Tore Tvedt, Aylar – dere er herved invitert hjem til meg på vafler med hjemmelaget jordbærsyltetøy.

(Dagens lydspor: Morten Harket – Lord (les teksten))

Kommentarer

 1. Det var jo Nietzsche som kom med tanken om at kristendommen representerer slavemoral hvor skillet mellom godt og ondt defineres ut fra hva som tjener den svake. Kristendommen er på mange måter fellesskapets og misunnelsens ideologi. Dette er jo akkuratt det du kommer innom med at man skal utvise ydmykhet, underkastelse, lydighet, pasifisme og så videre.

  SvarSlett
 2. Kristus kom med et for den tids revolusjonerende budskap, det handlet om nestekjærlighet og at Guds eneste bud er at man skal elske alle og da kommer respekten der.

  SvarSlett
 3. Martin: Ja, kristendommen er en fellesskapets ideologi. Bare en Høyremann klarer å vri alt som ikke er tuftet på ren egoisme, til å ha med "misunnelse" å gjøre...!

  Pasifisme, respekt og medmenneskelighet er gode ting. Derimot er det ingenting i de sitatene jeg trekker frem her, som har med "underkastelse" å gjøre...

  Sexy Sadie: Ja, det budskapet er visst litt for radikalt for enkelte selv i dag...

  SvarSlett
 4. Takk, selv om poenget var at kristendommen preker en slavemoral da. Håper du ser hvertfall noe av poenget bak tankene.

  SvarSlett
 5. Jeg har alltid funnet litt bibel-kunnskaper kommer bra med når jeg behøver noe å dælje kristenfanatikere i hodet med.
  Men kanskje jeg heller burde gi dem en klem?

  SvarSlett
 6. Marina: Tja... En god diskusjon tuftet på kunnskap gjør seg jo. Problemet er at det er vanskelig å argumentere med fanatikere (kristne eller andre), og da er det kanskje av og til bedre å være overbærende enn å være sint. I alle fall har jeg sluttet med de verste teologiske diskusjonene med de "superkristne".

  SvarSlett
 7. Bra tekst. Har ikke lest den før. Så bra det du skriver om å elske sine fiender også. Det er verken en dårlig klisje eller en verdiløs utopi spør du meg.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?