Slutt å skylde på janteloven!

Alle sier det. Hvis du ikke lykkes i Norge, er det på grunn av janteloven. Det er janteloven som regjerer i Norge. Takke meg til utlandet, der er det lov å få til ting, der. Det er en opplest og vedtatt sannhet. Kjendiser sier det i intervjuer. "Jeg møtte mye motstand da jeg stilte opp toppløs i FHM, det er jo så mye jantelov rundt omkring på bygda." Ja, er det nå det? For ordens skyld, her er Janteloven:

1. Du skal ikke tro du er noe.
2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
7. Du skal ikke tro du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Axel Sandemose 1933

Vel, jeg lykkes ikke med alt jeg gjør. Det hender jeg møter misunnelse, det hender andre mennesker ødelegger for meg, det hender jeg føler at jeg står alene mot et stort flertall. Men jeg kunne ikke drømme om å skylde på janteloven.

For det første har vi også helt motsatte krefter i Norge i 2006: det er de trendene i samfunnet som sier at du skal ta til deg dine 15 minutter med berømmelse. Unge jenter sender inn bilder av seg selv til Vi Menn, tusener, antall søkere har visst blitt mangedoblet de siste årene, og de håpefulle som ikke kommer så langt legger ut bilder av seg selv på nettsider som deiligst.no. (Nei, jeg lenker ikke, din gris!) Har du ikke et talent som kan gjøre deg til stjerne på annen måte, er det reality-TV som gjelder. Hvor er janteloven i Big Brother?

For det andre, janteloven ramser nok på et vis opp essensen i den protestantiske tradisjon som har preget Norges historie så sterkt. Men den spiller også på ting som er grunnleggende menneskelige egenskaper. Er du i mindretall, så er du i mindretall, og da gjelder det nok uansett hvor du er hen i verden, at "du må ikke tro du kan lære oss noe". Eller hvordan tror du det er å være kommunist i USA eller kvinnelig lærer under Taliban? Denne "janteloven" sier ikke annet enn at et flertall som mener de har funnet sannheten, vil holde på den. Og det ville vel strengt tatt du også gjort.

Frp og Høyre bruker myten om janteloven flittig til å forsvare de stakkars lederne. Det er sosialdemokratiet som representerer janteloven, idet det er "misunnelse" som gjør at "folk som har arbeidet hardt ikke skal få lov å bli millionærer".

Janteloven har ikke oppstått ut fra intet, men den er likevel en fiktiv lov, oppfunnet av en forfatter for mer enn 70 år siden. Hvis du føler at det er janteloven som hindrer deg, ligger den kanskje mer i deg selv enn i samfunnet utenfor. Norge er et av verdens frieste land, og folk hevder seg her. Selv på "den trangsynte bygda", og selv under sosialdemokratiets fellesskapsregler. Så slutt å skylde på janteloven!

Kommentarer

 1. Eller som Bling Laden sa det: "Gud har faktisk laga en ordning sånn at vi nordmenn skal kunne enkelt klare å skille mellom oppblåste skrytebasser og trivelige folk. Hu har ordna det sånn, at de oppblåste spradebassene stadig maser om den forferdelige janteloven."

  Jeg er så lei av å høre folk skylde på Jantelova når de ikke får til noe. Pia Myrvold fra Stavanger klaga i fleire år over at Jantelova holdt henne tilbake der hjemme -- samtidig som hun fikk meir oppmerksomhet og pressedekning enn noen andre kunstnere i Rogaland, og holdt fleire utstillinger enn de fleste andre.

  Jantelova burde få lov til å gå i glemmeboka, sammen med uttrykket politisk korrekt.

  SvarSlett
 2. Ah, jeg har ikke lest det innlegget før. Men ja, politisk korrekt må også dø. Argh!

  SvarSlett
 3. Janteloven i Norge gjelder ikke for mennesker som "lykkes" i kreative "yrker". Modeller, skuespilleren, musikere, idrettsutøvere og for den saks skyld lottomillionærer har alltid blitt hyllet.

  Det som derimot IKKE er lov, er å lykkes på bakgrunn av kunnskap: det er lugubert det.

  Det er liksom greit at John Carew blir rik av å løpe rundt på ei gressmatte, men det er ikke greit at Øystein Strey Spetalen blir det gjennom sine kunnskaper om finansmarkedene.

  Det er liksom greit å sende ungene sine på toppidrettsgymnas, men du skulle sett på rabalder dersom noen forsøkte å opprette et topp-iq-gymnas...

  SvarSlett
 4. Jeg har ikke sett så mye hets mot Stray Spetalen, og i alle fall synes jeg ikke han virker særlig hemmet av janteloven. (Ånei... Han må jo betale skatt, stakkars, men kan neppe sies å ha med jantelov å gjøre).

  SvarSlett
 5. Skatt må vi alle betale..

  SvarSlett
 6. Har du ikke sett hets av stray spetalen? Gjør deg klar:

  Jævla forpulte oppblåste kødd av en mislykka rasskake. åndssvake høy-på-seg-sjølv, bedre-enn-deg mongo med cesar-kompleks og åpenbare mangel på sunnt bondevett, som skuler seg bak penger for å ikke vise sine manglende åndsevner.

  Sånn bare for å jevne ut, altså.

  Men jeg heier jo på Carew, selvfølgelig ;-)

  SvarSlett
 7. bra. jeg reagerer også på at janteloven selges inn som et særnorsk fenomen. Jeg mener den har mer med menneskenaturen å gjøre enn med nasjonalitet. Også i USA får flinke unger juling på skolen, og Jante lå vel i Danmark?

  SvarSlett
 8. Synes det var et godt innlegg. Skriver en liten oppgave om janteloven, takk for fine innspill.
  "Hvis du føler at det er janteloven som hindrer deg, ligger den kanskje mer i deg selv enn i samfunnet utenfor." - Ingen kan vel bestride at det er blitt temmelig lett å skylde på janteloven. Dette fordi det er en utbredt oppfatning at jantelovens utstrekning i Norge er stor. Videre fungerer det slik at så snart noen har lagt skylden på jantelovens innflytelse hos "folk flest", hviler bevisbyrden på nettopp disse "folk flest", som jo er en uidentifiserbar mengde. Dermed har man vel nærmest avskåret seg fra kritikk..

  Martin

  SvarSlett
 9. Norge er et av de landene med minst jantelov. Det er et av de landene hvor folk flest har best forutsetninger for å lykkes. At vi er kritiske til å hylle modeller og uverdige kjendiser er flott. Det er bare overfladisk og gammeldags

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?