Jävla fucking kuk-tvåtusentalet

I går så jeg Fucking Åmål for første gang siden det året den kom. Den kom i 1998, som var midt i min egen ungdomstid, jeg var femten, for å være helt nøyaktig. Det er åtte år siden. Åtte år er også aldersforskjellen på meg og storesøsteren min.

Åtte år er faktisk ganske lang tid.

I går innså jeg at på samme måte som jeg fniste av storesøsteren min sine gamle bilder med rosa og turkise Ball-gensere, strekkbukser og grorudpalmer, er det i dag på høy tid å fnise av Buffalosko, Sefabukser og navletopper. Det er litt vemodig...

Fucking Åmål er en skikkelig kul film, men... Hvorfor har vi ikke fått flere sånne filmer? (Og hvorfor lages aldri sånne banebrytende filmer i Norge?) Fucking Åmål blir i dag vist av lærere på skoler i Norge, Sverige og Danmark, det gis drøft-i-gruppa-oppgaver, og da sier det seg selv at den er blitt for gammel.

Vi som så Fucking Åmål i 1998 visste, som jentene i filmen, at rave var på vei ut — men dagens ungdomsskoleelever vet ikke hva rave er... Når kommer filmen som forteller 15-åringer i 2006 at du kan være hvem du vil, forelske deg i hvem du vil; og som møter påstander om at gutter forstår seg på biler og teknikk mens jenter forstår seg på sminke med et tydelig "du är så jävla dum i huvudet"?

Fjortisene som i dag tasser rundt med ipoder, conversesko, strass-bling-smykker og hva søren det er som er på fjortismoten nå for tiden, fortjener å få en film som snakker med deres stemme, og som sier noe annet enn "hvis du virkelig går inn for det, kan du oppnå å bli kyssa av den kule gutten i klassen".

Så kan vi som har rukket å bli gamle nok til å kjøpe vår egen sprit, fortsette å kose oss med å mimre foran TV'en en lørdagskveld — det er høyst anbefalelsesverdig!

(Dagens lydspor er selvfølgelig Broder Daniel — Underground (fra Broder Daniel))

Kommentarer

 1. Artig sak. Det nærmaste vi kjem i Norsk Film er vel "Frida med hjertet i hånden"

  SvarSlett
 2. Hva med "Bare Bea" som kom for et par år siden?

  SvarSlett
 3. Både Bare Bea og Frida er kule filmer som snakker med sin generasjons stemme, men det var dette med det banebrytende budskapet, da... Jeg synes i alle fall ingen av de filmene skiller seg ut fra strømmen i så måte.

  SvarSlett
 4. Du bør se Lilja 4ever også. Utrolig bra film. Hilsen Andreas på Kristenblogg.

  SvarSlett
 5. Det var en god film ja, norsk film er litt deprimerende. Jeg jobber med saken.

  SvarSlett
 6. Fucking Åmål er en kjempebra film!

  SvarSlett
 7. Jeg visste ikke egangang at rave var på vei ut, eller at det nå var helt ut.

  Jaja.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn