Atte... hæ?

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har stått fram i mediene og forsvart opsjonsavtalen som i år har gitt ham i overkant av 16 millioner kroner i tillegg til lønnen.

Baksaas mener han fortjener pengene, og ikke ville gjort en like god jobb uten.

Atte hæ?

La oss legge det med "fortjene/ikke fortjene" til side litt. Personlig har jeg vanskelig for å tenke meg en eneste jobb der en person "fortjener" flere titalls ganger de "vanlige arbeiderne" sin lønn, men det er nå meg. Jeg vil vel bare bli beskyldt for å være misunnelig hvis jeg skriver noe sånt.

Men hva i huleste heite skal man med så mange millioner? Merker man forskjell? Hva er det som gjør at man gjør en mye bedre jobb med 16 millioner enn med ti? Hvor mye lykkeligere er det mulig å kjøpe seg? Og hvor mye pengene blir bare stående i banken eller i investeringer "som en trygghet"? Trenger man førti normale årslønner av en størrelse man kan leve godt av for å føle seg trygg? Hvordan føles det å ha de millionene i bakhånd når tusener dør av sult?

Jeg antar dere som kan svare på disse spørsmålene ikke leser denne bloggen. Så det vil vel for alltid være en av de mange tingene jeg ikke skjønner. I likhet med hvordan noen kan mene at å shoppe i fem timer er meningsfullt og gøy. Ja, ja.

Kommentarer

  1. Hæ? syns jeg er en utrolig god beskrivelse av millionlønnkonseptet. Selvsagt hadde jeg ikke hatt noe i mot å få mange millioner i lønn for mitt strev, men hvis jeg ikke hadde klart å gjøre en like god jobb uten alle disse millionene skjønner jeg ikke at noen ville ansatt meg!

    SvarSlett
  2. Så han ville gjort en dårligere jobb uten??

    Da fatter jeg ikke hvorfor vi andre gjør så godt vi kan og enda mere til på luselønnene våre.

    SvarSlett
  3. hmm... så lenge du støtter de griske lederne våre med alt du gjør, så kommer de til å være de griske lederne våre...

    hva er det som er så vanskelig å forstå?

    SvarSlett
  4. Buu, ris på rumpen skulle han/de hatt! Kan de ikke dele litt med de andre(les:jeg jobber ikke) som jobber og ikke får like mye som de folkene på toppen?

    SvarSlett
  5. Hvorfor i faen kommer jeg opp som "ibi" (hva nå enn det måtte være) når jeg logger meg inn som "Mennsket?"

    Rart,

    SvarSlett
  6. 'Hvorfor skal man tjene så mye', spør dere. Hvorfor ikke???

    Det er en sammenheng mellom dyktighet, arbeidsmengde, ansvar og avlønning, og det er fullstendig urimelig at høyt utdannete og flinke ledere skal tjene det samme som en vanlig arbeider.

    At Baksaas har realisert flere millioner på opsjoner, betyr bare at aksjekursen har steget mye siden han fikk opsjonskontrakten. Og hvorfor har aksjekursen steget så mye? Jo, fordi Baksaas har gjort en god jobb. Han har gjort Telenor til et stadig bedre selskap, og han har skapt verdier for eiere og ansatte. Kunne hvemsomhelst gjort dette? Nei! Hvorfor skulle ikke han fortjene en god lønn da???

    Mennesket: Om man fjerner dagens kompetente ledere fra topplederstillinger og erstatter dem med noen som har samme kommunistsyn som deg, så hadde de foretatt særdeles dårlige forretningsvalg, nettopp fordi beslutningene er basert på en annen ideologi enn den som markedet fungerer ut ifra. Derfor ville vedkommende ha skuslet vekk alle bedriftens verdier, og dermed hadde ansatte mistet jobben og staten tapt inntekter. Hadde verden blitt et så mye bedre sted da? Innser du i det hele tatt urimeligheten i dine utsagn?

    SvarSlett
  7. Men kjære deg, blå høne: Hva om han fikk en årslønn på fem millioner og ingen opsjonsavtale. Det ville vært sytten millioner mindre enn det han tilsammen har tjent i år. Men det ville fortsatt vært minst femten ganger arbeiderne sin årslønn...!

    Dessuten er det også arbeidernes fortjeneste at aksjekursene har økt — uten deres trofaste innsats hadde ikke sjefen alene kunne føre selskapet opp og frem!

    Har man fem millioner er man fortsatt rik, jeg tviler på at det en gang er særlig stor forskjell på hvordan man lever etter hvert som absurd mange fler millioner strømmer inn.

    Du spør: Hvorfor ikke? Jeg synes det holder å se på all nød og fattigdom som finnes.

    SvarSlett
  8. "Atte..hæ" er formodentlig det mest fornuftige man kan si om den kommentaren fra Baksaas.

    Nå er jo "det siste" i saken at Baksaas selv etter eget utsagn på TV her en kveld "..blir jo nødt til å ta inn over meg at dette er snakk om store summer.." (Atte..dobbelthæ!!) pluss at ekspertisen ved en eller annen blårussinstitusjon har uttalt at "..styret visste neppe hva de gjorde da avtalen ble inngått..".

    Ingen av delene virker særlig beroligende på meg i alle fall..

    Ja, "Blå Høne", det bør være en sammenheng mellom dyktighet, ansvar og avlønning. Men her snakker vi, som Prinsessen påpeker, om obscønt mange penger. Jeg tviler på at noen klarer å takle en arbeidsmengde som fortjener 20-30 mill i året. Vedkommende er da ikke en sjef, men selveste Supermann.

    Denne grådighetskulturen er en hån mot alle som forøker å gjøre en så god jobb som mulig i ansvarsfulle yrker for en liten brøkdel av pengefjellet til Baksaas, samtidig som det forventes plettfri etikk og moral av dem. Det samme forventes øyensynlig ikke av toppledere. De mener fortsatt at de kan oppføre seg som sukkerhøye småunger i en bugnende godtebutikk.

    En annen logisk brist i argumentasjonen er at mange ledere er de første til å rakke ned på politikere dersom de ikke holder sin sti skinnende ren, mens de overhodet ikke klarer å feie for egne dører. Men slike avtaler omfattes jo ikke av tradisjonell logikk, her er det "markedets logikk" som rår, og der kan visst griser fly.

    PS: En annen morsom diskusjon er jo hva mannen evt. skal bruke millionene på. Det som er viktig å huske i så måte er at du ikke klarer å få kloa i mer enn et par små hytter i Blindleia for "En Baksaas", så det burde ikke være noe stort problem ;o)

    SvarSlett
  9. Begriper ikke at det er et problem at en mann som leder et multinasjonalt teleselskap som konkurrer tøft internasjonalt tjener 16 mill.

    Men for all del - sett tak på hvor mye man kan tjene, personlig formue, etc - og se hvor mange som gidder å dedikere seg til å utvikle ny teknologi, nye idèer, nye medisiner, nye konsepter, masseprodusere produkter så flere har råd til å kjøpe de etc..

    Hadde dere tjent mer om Baksaas tjente mindre? Er ikke poenget å prøve å løfte opp de som har lite, i stedet for å holde folk som lykkes nede?

    SvarSlett
  10. Unnskyld VamPus, men vet du hvor mye de som "dedikerer seg til å utvikle ny teknologi" egentlig tjener? Snakker her om de som har utdannelse og kapasitet nok til å gjøre den virkelige jobben. Gutta og jentene på "det teknologiske gølvet" om du vil. Jeg er utdannet for å drive med slikt, og jeg satt også og gjorde det en periode, men jeg skjønner jo nå at jeg var enda dummere enn jeg trodde, siden jeg ikke satte slike vanvittige krav til lønn og andre goder.

    Ellers tror jeg du må lese Leas opprinnelige innlegg en gang til, og denne gangen forsøke å se hva som er hovedbudskapet hennes.. Det er mulig du opplever dette landet som den siste kommuniststaten, men jeg tror det er heller sjelden at den typen ledere vi snakker om her "blir holdt nede".

    Og det er et helt klart poeng å løfte opp dem som har lite ja - bare Baksaas' opsjoner kunne jo ha drevet en liten sykehjemsfilial..

    SvarSlett
  11. Vampus: Pussig nok kjenner jeg et par gründere, som har startet med idéer de brant for, og de har blitt motivert av helt andre ting enn penger. (Jeg kjenner millionærer også, for den saks skyld — noe som bare bekrefter min manglende forståelse av hva man egentlig skal med så mange penger.)

    Jeg tror at å anta at folk trenger beløp tilsvarende et titalls moderne leiligheter for å bli motivert til å jobbe, er sterk undervurdering av mennesket.

    Seksten millioner er bare det Baksaas har tjent i tillegg til lønnen sin i år. Hans inntekt har ingen direkte sammenheng med fattigdom, nei, men kun i en verden der ingen lider nød vil det være moralsk riktig å ta imot og beholde sånne pengebeløp. Og det å påstå at man ikke ville gjort en god jobb uten — det er faktisk latterlig.

    SvarSlett
  12. "Det er en sammenheng mellom dyktighet, arbeidsmengde, ansvar og avlønning,"

    Hva da med våre skolebussjåfører som frakter det viktigste i folks liv (nemlig deres barn) til og fra skolen.

    Bør ikke de får mer i lønn?

    SvarSlett
  13. Det der er vel enkelte menns banale hiarkistiske tankegang. Han må til en hver tid tjene mer enn menn i tilsvarende stillinger innen sin krets. Det er ego-reglen som må oppfylles for at slike som han skal gjøre en "god" jobb. :-)
    En urealistisk idé, men like fullt en artig tanke: Innfør en regel som sier at det til en hver tid, i ett hvert firma eller konsern av en viss størrelse, skal være en kvinne som tjener mest.. Det hadde satt fokus på hiearki-tankegangen til disse mennene det *flirer*

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Mett

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Den store posten om å reise med tog i Europa