Atte... hæ?

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har stått fram i mediene og forsvart opsjonsavtalen som i år har gitt ham i overkant av 16 millioner kroner i tillegg til lønnen.

Baksaas mener han fortjener pengene, og ikke ville gjort en like god jobb uten.

Atte hæ?

La oss legge det med "fortjene/ikke fortjene" til side litt. Personlig har jeg vanskelig for å tenke meg en eneste jobb der en person "fortjener" flere titalls ganger de "vanlige arbeiderne" sin lønn, men det er nå meg. Jeg vil vel bare bli beskyldt for å være misunnelig hvis jeg skriver noe sånt.

Men hva i huleste heite skal man med så mange millioner? Merker man forskjell? Hva er det som gjør at man gjør en mye bedre jobb med 16 millioner enn med ti? Hvor mye lykkeligere er det mulig å kjøpe seg? Og hvor mye pengene blir bare stående i banken eller i investeringer "som en trygghet"? Trenger man førti normale årslønner av en størrelse man kan leve godt av for å føle seg trygg? Hvordan føles det å ha de millionene i bakhånd når tusener dør av sult?

Jeg antar dere som kan svare på disse spørsmålene ikke leser denne bloggen. Så det vil vel for alltid være en av de mange tingene jeg ikke skjønner. I likhet med hvordan noen kan mene at å shoppe i fem timer er meningsfullt og gøy. Ja, ja.

Kommentarer

 1. Hæ? syns jeg er en utrolig god beskrivelse av millionlønnkonseptet. Selvsagt hadde jeg ikke hatt noe i mot å få mange millioner i lønn for mitt strev, men hvis jeg ikke hadde klart å gjøre en like god jobb uten alle disse millionene skjønner jeg ikke at noen ville ansatt meg!

  SvarSlett
 2. Sexy Sadie18/11/06 19:09

  Så han ville gjort en dårligere jobb uten??

  Da fatter jeg ikke hvorfor vi andre gjør så godt vi kan og enda mere til på luselønnene våre.

  SvarSlett
 3. realitetssjekk19/11/06 05:47

  hmm... så lenge du støtter de griske lederne våre med alt du gjør, så kommer de til å være de griske lederne våre...

  hva er det som er så vanskelig å forstå?

  SvarSlett
 4. Buu, ris på rumpen skulle han/de hatt! Kan de ikke dele litt med de andre(les:jeg jobber ikke) som jobber og ikke får like mye som de folkene på toppen?

  SvarSlett
 5. Hvorfor i faen kommer jeg opp som "ibi" (hva nå enn det måtte være) når jeg logger meg inn som "Mennsket?"

  Rart,

  SvarSlett
 6. Ingen skulle fått lov til å ha en formue på mer enn 5 millioner. Uansett hva man gjorde. Enhver person som innbiller seg at man behøver mer enn det (selv det er mye) samtidig som det finnes mennesker som sulter ihjel og barn som dør av sykdommer det koster 100 spenn å kurere er så egosentrisk/arrogant/samvittighetsløs at han ikke fortjener å leve.

  Slike folk lever ikke MED resten av samfunnet, de lever AV det. Så hvorfor skal samfunnet vise dem noen som helst form for nåde?

  Når det gjelder telenor: Litt gøy han mener han "fortjener" det, med tanke på hvor mye de lover kundene sine i forhold til hvor lite de leverer. Jeg betaler for 12MB linje, men har bare åtte. Mange andre sliter med det samme: Telenor klarer rett og slett ikke levere det kundene faktisk betaler for grunnet overbelastning.

  Kanskje han skulle brukt de millionene til dette i stedet?

  Men nei. SLikt gjør ikke denne mennesketypen. Forbannede svin hele hurven. Hadde jeg bestemt hadde jeg stilt både dem og familiene deres opp mot veggen og personlig stått for henrettelsen. De er grunnen til det meste av elendighet, krig, sult, forurensing og urett i verden.

  Vel... Vi er medskyldige vi og, for det er vi som tillater dem dette.

  Nei: Gjør med dem som man gjorde med den franske adelen i sin tid og sett så inn et strengt håndhevet system som fohindrer slik ujevn fordeling av godene/slike klasseskiller innad samfunnet i fremtiden. Problem løst. På tide menneskeheten blir voksen uansett og det kommer aldri til å skje med slike egoistiske, bortskjemte, selvsentrerte drittunger blant oss.

  De har ingen sympati fra meg ihvertfall.

  SvarSlett
 7. 'Hvorfor skal man tjene så mye', spør dere. Hvorfor ikke???

  Det er en sammenheng mellom dyktighet, arbeidsmengde, ansvar og avlønning, og det er fullstendig urimelig at høyt utdannete og flinke ledere skal tjene det samme som en vanlig arbeider.

  At Baksaas har realisert flere millioner på opsjoner, betyr bare at aksjekursen har steget mye siden han fikk opsjonskontrakten. Og hvorfor har aksjekursen steget så mye? Jo, fordi Baksaas har gjort en god jobb. Han har gjort Telenor til et stadig bedre selskap, og han har skapt verdier for eiere og ansatte. Kunne hvemsomhelst gjort dette? Nei! Hvorfor skulle ikke han fortjene en god lønn da???

  Mennesket: Om man fjerner dagens kompetente ledere fra topplederstillinger og erstatter dem med noen som har samme kommunistsyn som deg, så hadde de foretatt særdeles dårlige forretningsvalg, nettopp fordi beslutningene er basert på en annen ideologi enn den som markedet fungerer ut ifra. Derfor ville vedkommende ha skuslet vekk alle bedriftens verdier, og dermed hadde ansatte mistet jobben og staten tapt inntekter. Hadde verden blitt et så mye bedre sted da? Innser du i det hele tatt urimeligheten i dine utsagn?

  SvarSlett
 8. Men kjære deg, blå høne: Hva om han fikk en årslønn på fem millioner og ingen opsjonsavtale. Det ville vært sytten millioner mindre enn det han tilsammen har tjent i år. Men det ville fortsatt vært minst femten ganger arbeiderne sin årslønn...!

  Dessuten er det også arbeidernes fortjeneste at aksjekursene har økt — uten deres trofaste innsats hadde ikke sjefen alene kunne føre selskapet opp og frem!

  Har man fem millioner er man fortsatt rik, jeg tviler på at det en gang er særlig stor forskjell på hvordan man lever etter hvert som absurd mange fler millioner strømmer inn.

  Du spør: Hvorfor ikke? Jeg synes det holder å se på all nød og fattigdom som finnes.

  SvarSlett
 9. "Atte..hæ" er formodentlig det mest fornuftige man kan si om den kommentaren fra Baksaas.

  Nå er jo "det siste" i saken at Baksaas selv etter eget utsagn på TV her en kveld "..blir jo nødt til å ta inn over meg at dette er snakk om store summer.." (Atte..dobbelthæ!!) pluss at ekspertisen ved en eller annen blårussinstitusjon har uttalt at "..styret visste neppe hva de gjorde da avtalen ble inngått..".

  Ingen av delene virker særlig beroligende på meg i alle fall..

  Ja, "Blå Høne", det bør være en sammenheng mellom dyktighet, ansvar og avlønning. Men her snakker vi, som Prinsessen påpeker, om obscønt mange penger. Jeg tviler på at noen klarer å takle en arbeidsmengde som fortjener 20-30 mill i året. Vedkommende er da ikke en sjef, men selveste Supermann.

  Denne grådighetskulturen er en hån mot alle som forøker å gjøre en så god jobb som mulig i ansvarsfulle yrker for en liten brøkdel av pengefjellet til Baksaas, samtidig som det forventes plettfri etikk og moral av dem. Det samme forventes øyensynlig ikke av toppledere. De mener fortsatt at de kan oppføre seg som sukkerhøye småunger i en bugnende godtebutikk.

  En annen logisk brist i argumentasjonen er at mange ledere er de første til å rakke ned på politikere dersom de ikke holder sin sti skinnende ren, mens de overhodet ikke klarer å feie for egne dører. Men slike avtaler omfattes jo ikke av tradisjonell logikk, her er det "markedets logikk" som rår, og der kan visst griser fly.

  PS: En annen morsom diskusjon er jo hva mannen evt. skal bruke millionene på. Det som er viktig å huske i så måte er at du ikke klarer å få kloa i mer enn et par små hytter i Blindleia for "En Baksaas", så det burde ikke være noe stort problem ;o)

  SvarSlett
 10. Begriper ikke at det er et problem at en mann som leder et multinasjonalt teleselskap som konkurrer tøft internasjonalt tjener 16 mill.

  Men for all del - sett tak på hvor mye man kan tjene, personlig formue, etc - og se hvor mange som gidder å dedikere seg til å utvikle ny teknologi, nye idèer, nye medisiner, nye konsepter, masseprodusere produkter så flere har råd til å kjøpe de etc..

  Hadde dere tjent mer om Baksaas tjente mindre? Er ikke poenget å prøve å løfte opp de som har lite, i stedet for å holde folk som lykkes nede?

  SvarSlett
 11. Unnskyld VamPus, men vet du hvor mye de som "dedikerer seg til å utvikle ny teknologi" egentlig tjener? Snakker her om de som har utdannelse og kapasitet nok til å gjøre den virkelige jobben. Gutta og jentene på "det teknologiske gølvet" om du vil. Jeg er utdannet for å drive med slikt, og jeg satt også og gjorde det en periode, men jeg skjønner jo nå at jeg var enda dummere enn jeg trodde, siden jeg ikke satte slike vanvittige krav til lønn og andre goder.

  Ellers tror jeg du må lese Leas opprinnelige innlegg en gang til, og denne gangen forsøke å se hva som er hovedbudskapet hennes.. Det er mulig du opplever dette landet som den siste kommuniststaten, men jeg tror det er heller sjelden at den typen ledere vi snakker om her "blir holdt nede".

  Og det er et helt klart poeng å løfte opp dem som har lite ja - bare Baksaas' opsjoner kunne jo ha drevet en liten sykehjemsfilial..

  SvarSlett
 12. Vampus: Pussig nok kjenner jeg et par gründere, som har startet med idéer de brant for, og de har blitt motivert av helt andre ting enn penger. (Jeg kjenner millionærer også, for den saks skyld — noe som bare bekrefter min manglende forståelse av hva man egentlig skal med så mange penger.)

  Jeg tror at å anta at folk trenger beløp tilsvarende et titalls moderne leiligheter for å bli motivert til å jobbe, er sterk undervurdering av mennesket.

  Seksten millioner er bare det Baksaas har tjent i tillegg til lønnen sin i år. Hans inntekt har ingen direkte sammenheng med fattigdom, nei, men kun i en verden der ingen lider nød vil det være moralsk riktig å ta imot og beholde sånne pengebeløp. Og det å påstå at man ikke ville gjort en god jobb uten — det er faktisk latterlig.

  SvarSlett
 13. Sexy Sadie21/11/06 16:21

  "Det er en sammenheng mellom dyktighet, arbeidsmengde, ansvar og avlønning,"

  Hva da med våre skolebussjåfører som frakter det viktigste i folks liv (nemlig deres barn) til og fra skolen.

  Bør ikke de får mer i lønn?

  SvarSlett
 14. tulleruska22/11/06 09:33

  Det der er vel enkelte menns banale hiarkistiske tankegang. Han må til en hver tid tjene mer enn menn i tilsvarende stillinger innen sin krets. Det er ego-reglen som må oppfylles for at slike som han skal gjøre en "god" jobb. :-)
  En urealistisk idé, men like fullt en artig tanke: Innfør en regel som sier at det til en hver tid, i ett hvert firma eller konsern av en viss størrelse, skal være en kvinne som tjener mest.. Det hadde satt fokus på hiearki-tankegangen til disse mennene det *flirer*

  SvarSlett
 15. "Mennesket: Om man fjerner dagens kompetente ledere fra topplederstillinger og erstatter dem med noen som har samme kommunistsyn som deg, så hadde de foretatt særdeles dårlige forretningsvalg, nettopp fordi beslutningene er basert på en annen ideologi enn den som markedet fungerer ut ifra. Derfor ville vedkommende ha skuslet vekk alle bedriftens verdier, og dermed hadde ansatte mistet jobben og staten tapt inntekter. Hadde verden blitt et så mye bedre sted da? Innser du i det hele tatt urimeligheten i dine utsagn?"

  Artig. Det øyeblikket man angriper noens grådighet er man en kommunist. Det er ganske feil, jeg er hverken venstre eller høyre jeg er kun interessert i å løse problemer. Gidder faen ikke sette meg selv i bås som en annen sau, hverken på den ene eller den andre siden. Og: Personlig synes jeg ikke det er skjendende engang, for dersom verden var rede for det (det vil si dersom vi var kvitt egosentriske svin som deg som setter sine egne barnslige og smålige krav til tilværelsen foran det felles beste), ville faktisk kommunismen vært blant de mest ideelle systemene vi har kommet med så langt.

  Jeg nevnte en maksgrense for lønn og formue, jeg sa aldri at alle skulle tjene det samme. Og den maksgrensen jeg satt er faktisk jævlig høy, og enhver person som mener de fortjener mer enn det er faktisk så grådige at de fortjener den omtalen jeg ga dem. For fem millioner er sykt mye for folk flest, skal jeg si deg. Lever du i en verden der det ikke er nok lever du i en verden som dyrker grådighet. Og gjør du det da... Vel. Jeg er ikke særlig nådig personlig, og jeg anser enhver person som setter seg selv foran det felles beste som en forræder og forrædere skyter man.

  "Men for all del - sett tak på hvor mye man kan tjene, personlig formue, etc - og se hvor mange som gidder å dedikere seg til å utvikle ny teknologi, nye idèer, nye medisiner, nye konsepter, masseprodusere produkter så flere har råd til å kjøpe de etc.."

  Det er faktisk arbeidere som utvikler ny teknologi, det er de som gjør fabrikkene til en realitet og det er de som genererer den faktiske inntekten. Ledere sjonglerer stort sett bare med penger og bestemmer hvilke prosjekter som skal leve og hvilke som skal dø. Sjeldent de personlig engasjerer seg i prosjektene. Jobben deres er viktig, så klart; men hadde det ikke vært for arbeiderne hadde de ikke hatt en drit å gjøre. De hadde vært overflødige. For en leder som ikke har gode arbeidere å lede er ingen leder. Han er et null. Derfor er arbeiderne like viktige.

  Og firmaer er ofte til hinder for ny teknologi også. Du bør kanskje spørre deg "hvem drepte den elektriske bilen og hvorfor?"

  Ett av mange eksempler på teknologi som hadde gagnet alle men som rett og slett ikke slo igjennom fordi det å satse på den hadde kostet en industri millioner.

  Nei, jeg står på mitt. Fem millioner maks. Ingen trenger noe mer enn det, og enhver person som seriøst mener han fortjener mere er en grådig Satan og en forræder mot sine omgivelser. Og desuten: Dersom det virkelig er slik at penger/selvinteresse er det eneste som motiverer mennesker til å gjøre sitt beste så har noe gått fryktelig, fryktelig galt et sted.

  Grådighet er rett og slett en synd. Dette er til og med jeg som ikke er spesielt religiøs av meg enig i. Dersom folk virkelig må ha en belønning hver gang det gjør noe godt for ellers gidder det ikke gjøre noe, er det på tide menneskeheten ser til helvette å bli voksen.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn