Prinsesse, du liksom!

Det var noen som spurte meg om nicket mitt — hvorfor kaller jeg meg prinsesse, jeg som bare gjør narr av småpikers rosa kjoledrømmer til stadighet?

Prinsesse, du liksom. "Prinsesse Lea" henspiller selvfølgelig ikke på noen Disney-prinsesse, men på prinsesse Leia fra Star Wars! Og galaktisk prinsesse med lyssverd — ja, det kan jeg godt drømme om å være.

Forøvrig er Lea mitt virkelige fornavn (selv om det ikke har vært slik siden fødselen, men det er en annen historie). Det kommer fra hebraisk og betydningen er uklar, men den vanligste tolkningen er "villku"!

Lea er kjent fra bibelhistorien gjennom fortellingen i 1. Mos 29, om Jakob som slavet i sju år for å gifte seg med Labans vakre datter Rakel, men i stedet ble lurt til å gifte seg med Lea — som hadde "milde øyne".

Lea er også kjent som "Lea Lettvint" fra visa "Jørgen Hattemaker" av Alf Prøysen: "Når dronningen av Saba gjør Salomo visitt, jeg ser'a Lea Lettvint, og hu har tenkt seg hit."

Så nå vet dere det!

Kommentarer

 1. Akkurat ja :O)

  Nå føler jeg en stor trang til å gå å sette Star Wars 4-6 i DVD-spilleren.

  SvarSlett
 2. :)
  kult navn. da har jeg ENDELIG funnet navn til liksomdattera mi.

  SvarSlett
 3. Til og med jeg skjønte koblingen med Star Wars, selv om jeg aldri har sett så mye som et glimt av filmene. Prinsesse Leia har da alle hørt om? Var ikke det hu med kringle-hår og gullbikini?

  SvarSlett
 4. Hm, jeg ble litt nysgjerrig på den 'andre historien', hvorfor du ikke alltid har hett Lea? Hva eller har du hett da?

  SvarSlett
 5. God mornings, jenta! Liker Star Wars-koblingen, men syns jo tolkningen "villku" er utrolig bra! I den ligger det både kraft, humor og skjønnhet - kuer er fine, de!

  Sannelig ga du meg dagens favoritt-ord - VILLKU, på trøndersk låter det ganske virkningsfullt:)
  Ha en god dag!

  SvarSlett
 6. Menneh.. prinsessse leia har ikke noe lys-sverd.. å hun må kunne sies å være en ganske klassisk eventyr prinsesse som trenger hjelp fra de store sterke mennene Luke, Han og Chubakka for å bli reddet av den store sterke (mannen/roboten) Darth Vader( annekin.. (star wars IV)

  SvarSlett
 7. Anonym: Mja... Hun har kanskje ikke noe sverd, nei, men hun har jo tross alt "princess Leia's blaster", og bruker den...

  SvarSlett
 8. Hehe, ja du skal få mene det du vil.. Jeg mener da uansett at alt i alt har hun en veldig klassisk "prinsesse-rolle" i forhold til eventyr..

  Hele Story'en i de siste tre Star wars filmene er en veldi klassisk og gammeldags (og dermed sjåvinistisk) eventyr story..

  For eks: Hvor mange kvinner er det i "the jedi counsel" ? Og dette skal liksom være en slags hyper framtids greie.

  SvarSlett
 9. Joda, du har rett... Men som engasjert feminist finnes det så mange ting å bli ordentlig provosert over at jeg må ta det litt med ro noen ganger også, så jeg ikke bare blir en sur bitch... Prinsesse Leia er tross alt way kulere enn Disney-prinsessene, og det enda hun oppsto på 70-tallet... Eh, hey, vent... Det var kanskje ikke noe bra tegn... :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn