Stractnostj

Det er vel ganske vanlig at vi nordmenn, som har få bekymringer og verden tilgjengelig i lomma, utvikler en lidenskap for et bestemt land eller en bestemt kultur, og fordyper oss i musikk, kunst og historie fra det landet, kanskje til og med lærer oss språket.

Mannemumsen min har en slik lidenskap for Island, og har til og med kommet et godt stykke på vei i språkstudiene. Jeg er for rastløs til å sitte på skolebenken og lære noen språk, jeg får bare så vidt begynt og kan noen få ord italiensk og et par ord arabisk.

De landene jeg er dypt fascinert og opptatt av for tiden, er "våre nære naboer i øst". Nei, ikke så nærme som Sverige, da, men Russland, Øst-Europa og også Finland— sistnevnte av litt andre grunner.

Når jeg forteller dette til folk, er deres umiddelbare reaksjon at det nærmest er litt sykt. De fleste av disse landene, og særlig Russland og Finland, er jo i dag preget av enorm arbeidsløshet, fattigdom og ekstremt mye alkoholproblemer. Russland og Øst-Europa har også en ganske mørk nær historie. Den er likevel fascinerende, det innrømmer jeg (jeg liker mørkt og svart... he-he...), men det finnes også mye mer.

Én ting er at Russland på mange måter er det moderne teaterets vugge, takket være denne karen, hele regionen har også lange tradisjoner i billedkunst, ornamentikk og musikk. Lite minimalisme der i gården!

I Øst-Europa er det populært å bruke elementer fra folkemusikk, både den russiske, den sigøynerske og den jødiske (klezmer) i rock, pop og punk. Her er noen MySpace-lenker der du kan ta deg en lytt helt gratis: Zdob si Zdub (Moldovia), Gogol Bordello (USA/Ukraina) og Kocani Orkestar (Makedonia).

Når det gjelder Finland derimot, er det fenomenet finsk tango jeg har forelsket meg i, selvfølgelig via Aki Kaurismäkis mørke, underfundige filmer. Hør på Olavi Virta, den finske tangomesteren over alle. Hvert år arrangeres det finsk tangofestival.

Så nå drømmer jeg meg bort, ikke til Syden, men mot øst, til Helsinki og St. Petersburg. (Det nærmeste jeg faktisk har vært, er Praha...) Hvor drømmer du deg til akkurat nå?

Kommentarer

 1. Da er vi to som deler den relativt smale interesse, øst-Europa, og alt hva som kommer med den. Og jeg kjenner igjen den overraskelsen du viser til når du tilkjennegir din interesse. Folk blir så rare i ansiktet når jeg på spørsmål om drømmereisemål svarer: Sarajevo.

  SvarSlett
 2. Sexy Sadie15/11/06 17:04

  Øst Europa og Balkan er spennende ja. 400 år under tyrkerne gjorde sitt.

  *Sexy snakker forresten russisk*

  SvarSlett
 3. Jeg må innrømme at jeg aller helst skulle vært i Peru akkurat nu, og det er jo et godt stykke unna Russland. Fascinasjonen for et annet språk og kulturen som følger med, kjenner jeg dog igjen.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?