Full pupp!

I dag skal jeg skrive om en gruppe mennesker jeg har ekstremt liten forståelse for, nemlig dem som synes det burde være forbudt å amme i offentlighet.

La det med en gang være sagt at jeg ikke er noe ammepoliti — jeg mener ikke at alle kvinner må, skal eller bør bli mødre, og jeg mener heller ikke at alle mødre må, skal eller bør fullamme et år eller noe slikt.

Men nå er det nå en gang slik at noen kvinner får barn. Og noen mødre ammer.

En sjokkerende stor mengde mennesker later til å mene at dette betyr at de får se å holde seg hjemme i noen måneder. Dette fører til at kafeer begynner å ha regelverk som forbyr amming.

Jeg mener nøyaktig det jeg skrev i første avsnitt — jeg forstår det ikke. Jeg kan ikke fatte og begripe hva det er som er så sjenerende med amming. Greit, det krever blotting av pupp. Jeg antar noen synes det er ekkelt å bli tvunget til å se på pupper som noe annet enn seksualobjekt. Men sånn er det faktisk. For det meste er forresten brystet dekket til av et babyhode, og det er ikke så vanskelig å se i en annen retning. Ellers er pupper ganske naturlig.

For det andre er det vel mye hyggeligere å dele kafélokale med en baby som sutter seg mett og fornøyd, enn en sulten og vrælende en!?

Noen innrømmer åpent og ærlig at de gjerne vil unngå barnefamilier i sin alminnelighet, der de skal nyte sin kaffe og croissant.

Og det er det jo all grunn til å respektere. Hvorfor ikke kaste ut muslimer, ungdommer, gamle trege damer med småmynter og homofile med det samme!

Hvis folk virkelig setter maten i halsen av å se noen amme på kafé, og synes det er så unaturlig, er det fordi de har sett for lite av det. Jeg synes de snarest bør se å venne seg til at amming er det naturligste ting av verden, og synes de fortsatt det er ekkelt (igjen: jeg kan ikke fatte hva som er ekkelt med det! Jeg skjønner at bæsjebleier og babyoppkast er ekkelt, men det er det da også svært få som bretter ut over kafébordet!) så kan de bare holde seg hjemme.

Kommentarer

 1. Sexy Sadie19/3/07 12:26

  Det er verre med klinende par på resturant.

  SvarSlett
 2. Enig med Sadie der, ja!
  Men allikevel må jeg si at det er slitsomt når hele barselgrupper overtar en hel kafé med bleie - og avføringsprat. Jeg har ingenting i mot amming, men diskusjoner rundt farge på avføring, det bør det bli forbud mot! ;)

  SvarSlett
 3. Aye, dette er faktisk ganske sykt. Men som vanlig er vel det eneste som hjelper her aa "boycotte" stedene med ammeforbud, noe jeg gjor med glede. Kan ikke se for meg annet enn at disse stedene har en kvalm eim av konservative, kristenmoralistiske (eller ultrahipt/kvasitrendy) holdninger.

  SvarSlett
 4. Det må være lov å føle seg støtt av pupper som annet enn seksualobjekt.

  Men hvem som skal gi seg og holde seg hjemme - ammende jenter eller støtt gutt er en annen diskusjon.

  Jeg har aldri opplevd pupper som problem ute på løkka. At Sudøst nå vil jage puppene bort sier vel mer om hvordan ting er på vestkanten.

  SvarSlett
 5. Sexy Sadie: Ja, til en viss grad, men det skal være ganske tett innpå meg, og ganske ekstremt før jeg bryr meg. Jeg er vanligvis så engasjert i min egen samtale og samtalepartner at jeg ikke legger merke til hva andre gjør og prater om. (Og litt smånussing er greit — det er koselig at folk er forelska!)

  Britt M: Det kan jeg forstå, men som sagt skal det ganske mye til før jeg ikke klarer å ignorere sånt. Men bæsjeprat hører kanskje hjemme på en litt annen arena, ja. Det er jo noe du - i motsetning til en unge som må ha mat der og da - kan styre:) Forresten synes jeg synd på de småbarnsforeldrene som ikke klarer å snakke om annet enn ungeting.

  Anders H: Jeg har intrykk av at det er mye ultrahipt og kvasitrendy som styrer disse holdningene, ja. Men det er en overraskende utbredt mening, faktisk.

  Helgesen: Det er lovå føle seg støtt, men i dette tilfellet har jeg som sagt veldig liten forståelse for det. Jeg synes ikke det å ekles ut av noe som er så til de grader naturlig og nødvendig, kvalifiserer til noe sympati. Südøst ligger tross alt på østkanten, men siden jeg aldri har vært der, og ut fra avisenes omtaler av stedet, kan det godt hende du har rett:)

  SvarSlett
 6. For meg er dette enda en av de ikke-sakene jeg alltid blir overrasket over at folk blir provoserte over. For amming er liksom mer irriterende enn den dresskledde jyplingen som sitter og gauler om "bottom line-kapital" og "champagnelunsj-networking"?!? Neeei, jeg har ikke nettopp sittet ved siden av en sånn en. Hvorfor spør du?

  (Jeg har lusket rundt på bloggen din en stund og liker den veldigveldig godt! Og beklager den noe gretne førstekommentaren)

  SvarSlett
 7. ja, det er latterlig, et tilbakesteg i den moderne verden.

  Ammet mye på cafe i mine dager, og halvveis inn i puppen tok jeg meg en øl! På den måten rakk ikke alkoholen ut i melka, og den var borte til neste ammepause:-)

  SvarSlett
 8. Jeg skjønner heller ikke at folk blir støtt av amming. Men de som blir det kan jo bare la være å kikke. Det er tross alt noe som skjer "der borte". Ingen kommer å stikker puppen opp i ansiktet på dem.

  Vrælende unger, derimot. Det blir mer som med røyking.

  SvarSlett
 9. Enig med abre at skriking og røyking i det minste er noe som trenger inn i min sfære, men forsåvidt.

  Jeg syns både mødre til skrikerunger og røykere har rett til å bevege seg ute, selv om jeg rynker på min indre nese. Det ser ut til å gjøre meg ekstrem her.

  Jeg er forbauset over den iveren jeg ser flere steder til å definere ammegrupper så fryktelig ut, og javisst, herregud, jeg skjønner heller ingenting av at en ammepupp sjenerer. But why?

  SvarSlett
 10. Ammemafiaen?

  Det høres jo dritfett ut. Håper jeg får meg en sånn gjeng når jeg får barn.

  SvarSlett
 11. Jeg tror issuen folk har mot offentlig amming har like mye å gjøre med hva som kan komme i tillegg til et blottet bryst. I mine studentdager jobbet jeg mange år på ymse kafeer, og dagens kjipeste tidspunkt var definitivt når småbarnsmødrene kom på besøk.

  For det første tok de opp halve kafeen med vogner, leker og annet utstyr, og okkuperte gjerne 3 bord selv om de bare var 2 voksne mennesker. Og de ble sittende i timesvis. Vi så pupp både to og tre ganger før de beveget seg videre, og ofte hadde de gjerne ikke kjøpt mer enn en kaffe på deling og bare drukket masse, masse vann. Og sist, men ikke minst, noen av dem presterte å bytte bleier på barna sine. INNE på kafeen. Gjerne litt skjult sånn at ikke vi ansatte fikk det med oss. Men det fine var at de tok ikke en gang med seg bæsjebleien. Å nei. Den lot de ligge på sofaen, eller, min personlige favoritt, delvis utslått oppå bordet!

  Jeg har ingenting imot å gå på kafé og ha en ammende dame ved siden av meg. Men jeg har likevel full forståelse for at det finnes kaféeiere der ute som ikke er så überbegeistret.

  SvarSlett
 12. Hufsa: Jeg skal ikke paaberope meg mye cafeerfaring her, men for meg hores det ikke ut som du beskriver gruppen "smaabarnsmodre", men snarere gruppen "mennesker uten generelle manerer". Dessuten er det forskjell paa aa forby amming, og paa aa forby bleieskift og daarlige manerer. Dessuten kan jeg ikke se for meg annet enn at jeg hadde blitt kastet ut av en cafe hvis jeg satt mokkings og ropte, stinket eller var generelt ufin osv. Det er en annen sak.

  SvarSlett
 13. Om amming er OK kommer an på hva slags sted! På en café der folk spiser middag, så er det hverken kult med klinings eller amming på nabobordet.

  Bl.a. fordi det ikke bare-bare å reise seg og gå når man venter på maten dersom man ikke synes det er OK med amming og små skrikerunger (og slike ankommer).

  Enkelt og greit - det handler om å ta hensyn til hverandre!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn