"Norske kvinner er verdens mest likestilte" — hva med norske menn?

I det siste har mange kvinnelige bekjente latt seg ryste av de mye omtalte overfallsvoldtektene i Oslo — og det faktum at innvandrermenn står for de fleste (samtlige?) av tilfellene.

Det er nok sant at noen menn i enkelte innvandrermiljøer har et bedritent kvinnesyn. Jeg skal gjerne gå i tog mot omskjæring og tvangsekteskap, jeg. Men det var dette med å skjære alle over én kam, da.

Jeg blir nedslått når flere venninner rett ut sier ting som "jeg var ikke rasist før — men nå er jeg blitt det". Som svar forklarer jeg rolig at jeg har møtt nok ariske drittsekker til å ikke la meg påvirke av det tilsynelatende entydige nyhetsbildet.

Det er sant.

Etnisk norske menn begår kanskje ikke så mange overfallsvoldtekter. Hvorfor skulle de det? De har flotte, hvite murboliger å voldta i. De har familie og venninner de kan ty til i stedet for tilfeldige flyfiller på vei inn i skitne bygårder. De blir ikke stoppet av dørvaktene på de fine utestedene der det er så lett å slippe en pille ned i en rosa drink. En bonus er at kona som blir voldtatt av ektemannen antakeligvis mindre sannsynlig anmelder voldtekten, enn hun som blir overfalt på åpen gate.

Seriøst! Ja, de fleste menn er skikkelige, flotte mennesker. Noen få er det ikke. Noen har et forkvaklet kvinnesyn, som gjør at de synes det er greit å slå, mishandle, trakassere og tvinge til seg sex. Disse mennene er gule, brune, hvite, svarte, høye, lave, tykke, tynne.

Tilbake til norske menn. Visste du at 13% av dem har kjøpt sex? At 55% av unge gutter har kalt ei jente hore, ludder eller bitch? At 30% av unge gutter har tatt ei jente på puppene eller rumpa mot hennes vilje, og at 34% har klådd på ei jente sammen med kamerater?

Det er sant at norske kvinner har kommet en lang, lang vei.

Hva med norske menn?

Bildet er fra Amnestys kampanje mot vold mot kvinner.

Kilder statistikk: Settgrenser.no, Forskning.no.

Innlegget er også publisert på 0803.

Kommentarer

 1. Applaus! Veldig bra. Man kan ikke skjære alle over en kam. De voldtektene som skjer ute i offentligheten er bare en liten prosentandel av all vold som skjer i intime forhold. Vold er minst like utbredt bland etnisk norske menn som bland menn med innvandrerbakgrunn. Det finnes et mangfold av mannligheter både blant majoritet og minoritetsbefolkningen i Norge

  SvarSlett
 2. Kjempebra! Disse skjulte voldtektene har jo et mye større omfang enn overfallsvoldtektene. Og hvite menn er ikke bedre enn andre menn.

  Jeg vet ikke hvordan det er blant unger/ungdom nå, men da jeg gikk på skolen var det i hvert fall dagligdags å bli klådd på av "klassekamerater". Enkelte episoder var vel faktisk så på kanten at jeg synes det er merkelig at forbipasserende lærere ikke gjorde det minste for å gripe inn.

  En holdningsendring blant gutter må til... nå!

  SvarSlett
 3. Jeg kjenner dessverre ingen jenter som ikke har omtalt andre jenter som ludder, hore eller lignende.

  SvarSlett
 4. Jess, det er viktig og holde hodet kaldt. Særlig når media drar igang massementaliteten vår og forsøker å redusere oss til en skokk Zombier.

  Blir også irritert når de som forsøker å få fokus på at de fleste voldtekter skjer i hjemmet, får beskjed om at de bagatelliserer gatevoldtektene.

  Jeg mener, det er som å påstå at en debatt rundt tarmkreft bagatelliserer hjernesvulster. Kanskje den ene høres værre ut i utangspunktet, men du dør jo alikevel...

  SvarSlett
 5. Karola og Lothiane: Takker og bukker!

  Anonym: Mja? Jeg veit at jenter også kaller hverandre hore (og det er kanskje noe av grunnen til at den første setningen i innleggets tittel står i anførselstegn?), men jeg hadde likevel inntrykk av at dette var mest i noen begrensede miljøer. Jeg kjenner i alle fall mange jenter som ikke har disse skjellsordene i sitt vokabular. (Derimot er "bitch" en hedersbetegnelse i min vennekrets...)

  Martine: Godt poeng! Det er meningsløst å skulle sortere problemer på den måten.

  SvarSlett
 6. Anonymous har et poeng. Holdningsendringen må ikke bare foregå blant menn, men også i hele befolkningen. Jeg husker ikke i farten hvem det var som skrev om det, men det ble nevnt for en tid tilbake at kvinnelige jurymedlemmer hadde en lei tendens til å finne årsaker til å legge skylden på offeret selv, spesielt i forbindelse med nachspiel-voldtekter.

  Noen foreslo at det skyldtes frykt - at ved å bortforklare voldtekten med offerets adferd så skapte man et slags tryggere skall for seg selv med mindre sannsynlighet for å rammes. Andre mente at dette kunne komme av at man rett og slett så ned på kvinner som av en eller annen grunn hadde et mer "utsvevende" liv.

  Uansett er en slik dømmende holdning av kvinner over andre kvinner også med på å befeste de holdningene vi mener at menn må endre. Samfunnets hegemoniske holdninger utgjøres til enhver tid av summen av alles holdninger, så kampanjen bør nok være addressert til både kvinner og menn.

  SvarSlett
 7. Ikke før har jeg nevnt det, så finner jeg en artikkel om jury-medlemmenes forutinntatte holdninger til både fornærmede og overgriper i voldtektssaker. De er mer bekymret for den kjekke gutten som får livet sitt ødelagt hvis han blir dømt enn for at voldtektsofferet har fått livet ødelagt. Jenta "visste hva hun gikk til", mens han ikke holdes ansvarlig overhodet.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/03/15/495137.html

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn