Jeg er ei luremus og stolt av det!

Våknet til deprimerende nyhet på radio i dag. Du kan lese om denne undersøkelsen i VG. Jeg må si jeg hadde større tiltro til norske menn en dette: 1 av 2 mener kvinner som flørter, selv har ansvar for voldtekt.

Dette var nytt for meg. Jeg har alltid vært glad i å flørte, men jeg har aldri vært klar over at et blunk og et smil innebærer å inngå en kontrakt om å bli med til sengs. I mine dager på byen var en av utevettreglene "det er ingen skam å snu".

Man kan nemlig ombestemme seg. Litt ut i samtalen, om det viser seg at fyren ikke er så smart/hyggelig/kompatibel som først antatt. Eller hjemme på karens soverom, dersom du begynner å bli edru, lengter etter å gå hjem å sove, dersom han har uutholdelig kroppslukt eller dersom han insisterer på å droppe kondom. JA! Det er lov.

Vel, vel. Mine glansdager på byen er over nå som jeg har blitt ei satt og forlovet kjerring... Men hør: "28 prosent mener en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet."

Hva er det å kle seg sexy? Hvor langt kan man dra det uten å be om å bli voldtatt? Jeg føler meg vakker i høye hæler, støvletter, miniskjørt og utringning. Det betyr ikke at jeg ikke forbeholder meg retten til å fike til den som kommer for nær.

Menn er ikke dyr i noen større grad enn det kvinner er. Vi har alle mer eller mindre sterke (av og til altoverskyggende) seksuelle drifter, men alle, alle, er i stand til å kontrollere dem, og det er ingen menneskerett å få dem fullbyrdet. Alle andre holdninger enn dette er tillærte.

Og så denne: "Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep."

Kjent for å ha flere partnere? Hva er flere partnere? Fem, ti, femti? Hvor verifiserbart må dette ryktet være? Og ikke minst, hvorfor i helvete skal en kvinne med flere partnere, om det så er tusen, dermed stille seg tilgjengelig for overgrep?

Dette uttrykker en steinaldersk holdning til kvinners seksualitet: "skikkelige" kvinner, "dem vi gifter oss med", de byr seg ikke fram, de har ikke vært på jakt — de nyter ikke seksualiteten sin.

De andre er horer, de er fritt vilt.

Sorry, gutter. Verden har gått fra dere. Jeg håper det kommer en dag da alle overgrepsmenn får både straff og psykisk hjelp. Inntil da får dere håpe dere slipper å møte på meg på byen. Jeg er ei luremus — og stolt av det.

Kommentarer

 1. Jeg spilte i band i et halvt års tid. Trommisen mente at jenter som brukte sminke var horer. Akk ja...

  SvarSlett
 2. Sus Scrofa25/4/07 13:24

  Hør nå her, gutter: Jeg vet at luremus kan være ekle. Om en sånn har dratt av deg klærne og mønstrer dirigentstokken som pulserer taktfast og deretter (kanskje så sent som midt under selve samleiet) finner ut at nei, nå kan du forsvinne -- så kan du bli skuffet, såret, forbannet, jadajadajada, det er det helt greit å bli.

  Og du kan sikkert tenke på å hevne deg ved å be om å få låne do før du går, og male stygge ord på speilet med leppestiften hennes, pisse i tannglasset og stappe tannbørsten hennes opp i rompa, men du har til hælvete å skjønne at du ikke har rett til å tvinge deg inn i kroppen hennes bare fordi hun kanskje ville det for et kvarter siden. Var jeg tydelig nok?

  SvarSlett
 3. Men hvem i helvete ER disse mennene?? Dagens bloggrunde er enormt nedslående for oss som fremdeles hadde litt tillit til at menn flest behandler kvinner som mennesker. Jeg gremmes.

  SvarSlett
 4. Sus Scrofa25/4/07 14:18

  @ Iversen: ifølge Feilskrittspartiet, så er de visst fremmedkulturelle. Hele den famøse halvparten av de drøye to millioner mennene, helt sikkert.

  (De tilhører i hvert fall ikke min kultur. Faen ta.)

  SvarSlett
 5. Frps nestleder Jan Arild Ellingsen uttaler seg om rapporten til VG og sier at flørting er risikosport. Hvis man flørter bør man dermed være inneforstått med at det kan ende med voldtekt. Dette gjelder visst uansett bare kvinner, for det er vel aldri noen som har sagt at menn som flørter bør være klar over at de lever farlig?

  Forøvrig syns jeg at en verden uten flørting vil være et fryktelig, fryktelig trist sted.

  SvarSlett
 6. hjorthen: Ja, ja. Han innsnevret vel utvalget litt for seg selv da...

  sus scrofa: Du sa det! Takk for geniale forslag til andre "hevnaksjoner", kanskje det er der løsningen ligger... Jeg innbiller meg at det er på sitt sett mentalt tilfredsstillende å stappe noens tannbørste opp i rompa!

  iversen: Du kan så si.

  frøken Makeløs: Ja, ikke sant?

  SvarSlett
 7. Dette er bare trist! Men dessverre ikke overraskende.

  Det fine er jo at man nå har statistiske tall på at slike holdninger finnes og hos ganske mange. Da er det gjerne lettere å se for menn med gode holdninger at de også har en rolle å spille for å endre sine venners og sønners holdninger. Slikt må man bare komme til livs.

  SvarSlett
 8. Bra blogget!

  Det er snodig. Jeg lurer på om disse mennene egentlig mener at kvinner bør slutte å flørte hvis de ikke er med på å ha sex. I så fall: Vil ikke disse mennene (samt den andre halvparten) få det fryktelig kjedelig på byen, eller på jobben for den saks skyld?

  Kanskje jenter/kvinner i dette landet burde gå til en streik en dag (eller en uke)? Null flørting. Null utringning. Kun gravalvor og nedovermunn.

  Bare sånn for å markere oss?

  SvarSlett
 9. Mengden energi som blir brukt verden rundt til å kontrollere kvinners underliv er fascinerende! Selv "uskyldige" symboler som det å stå hvit brud, bli "gitt bort" av sin far til sin kokkende ektemann osv viser at en kvinne ikke tilhører seg selv, men en far eller en ektemann.
  Du synes kanskje jeg drar det langt, men jeg mener virkelig at mye av faenskapet her i verden bunner nettopp i dette: menns redsel for ikke å kunne kontrollere kvinners seksualitet. Den "riktige" orgasmen skal f eks komme fra et samleie. De fleste kvinner oppnår ikke orgasme slik og mange bedriver seksuell altruisme i årevis før de skjønner at de kan bestemme selv over hvordan de vil ha det. Noen tør aldri å finne ut av det, desverre.
  Voldtekt er et symbol på samme mentalitet. Kvinners seksualitet skal eies av noen andre. Det er ikke noe vi skal bestemme over selv.
  At Frp kommer slepende med fremmedkulturellbegrepet er helt utrolig. De er vel lei seg for at det ikke var 1 av 2 muslimske menn som var headingen på undersøkelsen. Da hadde de nok fått ammunisjon for et par Homgangdebatter, ja!
  Det mennen i undersøkelsen som sier at kvinner er ansvarlige når et overgrep skjer dersom de har vært på fløter'n sier altså at de er dyr som ikke kan kontrollere seg selv. Men , mener de da at kvinner har rett til å skjære p....n av den som utfører overgrepet. Ja, for jeg mener - det er da utrolig provoserende å bli voldtatt og mannen må jo skjønne at det går ikke an å snu sånn midt i - det er jo drifter vi snakker om her, ikke sant????

  SvarSlett
 10. Sus Scrofa26/4/07 01:12

  Makeløs (& Lea): Jo, kjedelig. Selv flørter jeg gjerne i situasjoner der det aldri kan bli noe ut av det -- fordi da har man friheten til å la det utarte til veldig underholdende drøy retorikk.

  Noen ganger blir det noe ut av det likevel. Rart med det.

  (Noen ganger blir det visst overgrep ut av det også. Usj.)

  SvarSlett
 11. Veldig bra!

  Det som er så synd med dette, er at alle de reale, flotte og fantastiske mennene (for de jo finnes, om de så ikke fikk svare her...) som nå blir livredde for å ta ethvert initiativ i frykt for å bli oppfattet som voldtektsmenn. Jeg merker at jeg kan styre min begeistring for kosepraten "Er du sikker på at du fortsatt vil? Du henger fortsatt med? Dette er ok, sant?"

  SvarSlett
 12. Tiqui: Sant. I min blåøyde naivitet ble jeg faktisk litt overrasket; jeg trodde det var ille, men ikke så ille.

  Lothiane: Hva med burka?

  Kari: Nei, jeg synes ikke du drar det langt, jeg tror du har helt rett.

  Kristin: Godt poeng. Men jeg tror de fleste "ordentlige" menn selv skjønner hva som betyr nei og hva som betyr ja. Det skal litt til å voldta noen i vanvare, selv om noen åpenbart synes det er litt vanskelig med de der grensene.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn