Pang! Du er død!

Jeg beklager til dem som finner overskriften støtende på grunn av gårsdagens skolemassakre i USA. Men det er også meningen.

Foreldrene mine var pasifister, og verken jeg eller søskenene mine fikk eie noen som helst form for leketøysvåpen da vi vokste opp. Ikke en gang en vannpistol fikk jeg lov til å ha før jeg var rundt tolv, tror jeg.

Jeg kan bare huske at jeg klaget på denne strenge regelen et par ganger, og nå i ettertid synes jeg at dette, sammen med å håndheve beinhard attenårsgrense på alkohol i huset, var et godt og modig valg fra mine foreldres side. (Riktignok har jeg i voksen alder blitt svært glad i både å drikke alkohol og lekesloss med blankvåpen... Men stikkordet er nettopp det, voksen alder.)

Jeg skal ikke påstå at et kaptein Sabeltann-plastsverd er skadelig for små barn. Men jeg tror at lekevåpen, særlig dem som er etterlikninger av virkelige skytevåpen, aldri er en sunn, stimulerende leke og av og til kan være direkte usunn.

Mange argumenterer med at lekeslossing er en sunn måte å lære seg om å håndtere aggresjon på. (I alle fall for gutter...! Jenter som lekesloss er det visst grunn til å bekymre seg for...) Men hvis vi ikke lærer oss andre måter å håndtere sinnet vårt, er det lett å ty til vold senere. Det er viktig, ja, at ingen barn lærer seg at sinne er noe ekkelt og farlig som må stenges inne. Men det finnes andre kanaler enn vold!

På dette tidspunktet i diskusjonen bryter ofte den gjennomsnittlige ViMenn-leseren inn og sier "Pøh! Hør nå her! Vi lekte da cowboy og indianer/pol'ti og tjuv hele tida, og det ble folk av oss!"

Ja. Det ble folk av de fleste av dere. Fordi de fleste av dere fikk stimulans gjennom andre kanaler som lærte dere at våpen ikke var den beste løsningen, og (forhåpentlig!) at indianere og tjuver ikke var til for å skytes sånn uten videre.

Noen få av dere gikk det ikke fullt så greit med. Du vet vel at det er en grunn til at Heimevernets AG-3 som du har hjemme, ikke lenger har tennstempelet sitt?

Skytevåpen i plast (eller i TV-spill for den saks skyld) stimulerer aggresjon, noe som blir virkelig farlig for dem med mye sinne i seg, de som er virkelig disponerte. Det er usaklig å argumentere med at det alltid har vært vold i folkeeventyrene osv. Dagens lekevåpen er mer realistiske enn noen sinne, og ungene våre vet hvordan de skal bruke dem.

De ender selvfølgelig ikke opp som massemordere uten at det er andre ting som er galt. Men blant dem som hadde flest lekepistoler i min omgangskrets på slutten av åttitallet, blant dem kan man også plukke ut dem som senere har hatt problemer med ukontrollert sinne. Det er vanskelig å bevise om høna eller egget kom først, men ærlig talt: Hva er lekeskytevåpen godt for? Hva taper man på å utelate dem fra lekerommet?

Det burde være en vekker når man etter å ha sett dagens TV-nyheter hører femåringen rope: Pang! Du er død!

Kommentarer

 1. Du har så mange gode poenger i denne posten! Jeg må si meg veldig enig. Da jeg var i parken på søndag fløy det en liten 5-6 åring rundt og skjøt på alle han møtte. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor våpen er barneleker - det er jo bare absurd!

  SvarSlett
 2. Utrolig bra skrevet, jeg må bare følge etter og si meg enig med Britt. Skikkelig bra skrevet!

  SvarSlett
 3. Et tankekors for de fleste!

  Jeg er så enig, så enig med deg, takk for at du skriver så bra om en viktig sak!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn