Den saganatt som senker...

Det er ingen hemmelighet at jeg ikke akkurat er noen nasjonalist, og jeg synger ikke alle strofer av nasjonalsangen, "alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett" for eksempel, med like stor begeistring. Men for all del, 17. mai er en fin og viktig dag. Det er ingen selvfølge å leve i et fritt land, det er all grunn til å feire (skal vi feire vår frihet, forresten, blir det veldig feil å ikke tillate alle flagg og nasjonaldrakter i toget...! Så fikk jeg sagt det), og det er fint å høre 200 barn synge "Ja vi elsker" i kor.

Det siste gjorde jeg faktisk i dag, ettersom en lokal barneskole hadde 17. mai-øvelse og jeg var tilkalt som lærervikar. (En fin ekstrainntekt for ei arbeidsløs skuespillerinne.)

Jeg lurer på hvor mye 6-åringene forstår av Bjørnsons tekst, og i dag begynte jeg å fundere på den selv.

"Den saganatt som senker drømme på vår jord".

Saganetter, ja. Er det de lyse, rosa midnattsolnettene Bjørnstjerne tenker på? Eller er det markblomstduftende sommernetter i Gudbrandsdalen, eller isblå, arktiske netter, eller...

Er nå en gang saganetter så eksklusivt norske? Er det herfra drømme senkes over hele vår jord?

Tusenvis, tusenvis av saganetter tror jeg det finnes. Hete ørkensaganetter, milde storbysaganetter, lystige barnelattersaganetter og sørgmodige bakgårdssaganetter.

Men for all del; jeg synger gjerne en nasjonalsang til ære for dem alle. Så får jeg heller bare mumle litt når det kommer til det der med fedrene og mødrene.

God grunnlovsdag til alle gamle, nye, tykke, tynne, unge, voksne, svarte, gule, røde og hvite nordmenn! :)

Kommentarer

  1. Det er ikke alltid så lett å forstå hva sangtekster betyr, men jeg får alltid tårer i øynene av disse nasjonalsangene. Ja, av mange andre sanger også, egentlig. Jeg er lettrørt. :)

    Gratulerer med grunnlovsdagen i morgen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn