Ølkultur på frammarsj i Norge?

Hva er det som gjør at vi nordmenn ser på vin som finkultur, mens øl er enten utepils, grilltilbehør eller rein fyll?

Først litt fakta: I Norge står pils for 92 prosent av ølsalget, og det meste kommer fra Tuborg, Hansa og Ringnes. Ringnes eier dessuten bl.a Tou, E. C. Dahl, Frydenlund og Arendal bryggerier, og importerer eller lisensbrygger de største utenlandske øltypene i Norge. Ringnes på sin side eies av verdensgiganten Carlsberg.

I den danske dagligvarebutikkjeden Irma står spesialøl for 50 % av ølsalget. 20% av ølet som selges kommer fra mikrobryggerier.

Men det nytter ikke å skylde på at vi i motsetning til danskene ikke får sterkøl i butikkene. I Sverige fører Systembolaget 394 ølsorter, mens vårt eget Vinmonopol kun fører 32 i det ordinære sortimentet! (I tillegg kommer bestillingssortiment på hhv 237 og 81 typer.)

For tiden skriver aviser og blader om at flere øltyper og ølkultur er på frammarsj i Norge, men hvorfor er vi så himla seint ute?

Øl er en like mangfoldig kategori drikke som vin. Det finnes øl til fisk, øl til kjøtt, øl til forrett og øl til kake og dessert.

Neste gang du er på pub, ikke bare stikk fingeren i været og bestill en pils. Se hva det står på krana ved siden av først.

Anstreng deg litt for å finne et øl som passer til maten, i stedet for å raske med deg første og beste sekspakning.

På den måten kan vi kanskje klare å øke utvalget på utesteder, butikker og pol. Vi er et øl-u-land. Skål!

Mer å lese: Norøl, Art of Taste eller aperitif

Kommentarer

 1. Godt poeng - øl er så mye mer enn pils og bayer. Har du ei ti på topp-liste?

  Jeg syns forresten de som serverer øl i Nåreg burde være mer oppmerksom på riktig temperatur - ikke alt som gjør seg i frosne glass...

  God øl-sommer:)

  SvarSlett
 2. Trine: Jeg er så enig så enig.....

  Prøv ut Atna-øl. De har flere typer. Min favoritt er Weiss'n de lager. Helt på høyde med tysk Weiss.

  SvarSlett
 3. Jaggu! Jeg er altså så heldig at jeg jobber i den butikken i hele Norgesgruppen som selger mest importøl. Det gjør at bransjen er ganske gira på å smøre oss, noe som igjen fører til hyppige forekomster av vareprøver. Noen frynsegoder skal faen meg jeg ha også. :)

  SvarSlett
 4. Veldig enig! Jeg er merkebevisst (smaksbevisst) på øl'en jeg svelger ned, og syns det er rart at ikke flere prioriterer ølsmak.
  Venner av meg kan tråkle polet etter akkurat rett rødvin, men når det gjelder øl rasker de bare med seg en sixpack fra ica..

  SvarSlett
 5. Naar all alkohol er alt for dyrt allerede, og de merkene man kan velge mellom stort sett smaker det samme, saa er det enklest aa velge det billigste.

  Bor i USA naa og her bestiller jeg alltid av mine favoritter, tilbake i Norge derimot bryr jeg meg fortsatt ikke...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn