Rasist? Javisst!

Det er mange som sier for tiden at det er blitt for lett å ty til ordet rasist, og at alt for mange blir beskyldt for å være rasister.

Hvorfor det? Må man ha vært personlig ansvarlig for et folkemord for å være rasist? Er det bare dem som selv definerer seg som rasister, og dem som åpent innrømmer at de hater alle negre, som er rasister?

Nei.

Det er lov å si fra når noen tillegger et menneske visse egenskaper og adferdsmønstre ut fra hudfarge, fødested eller religion. Det er galt uansett hvor uskyldige fordommene er. Og ja, det er faktisk rasisme. [ordbokdefinisjonen.]

Det er mennesker som sier "jeg er ikke rasist, altså, men..." etterfulgt av en eller annen grov generalisering. Da svarer jeg "jo, du er faktisk rasist, sikkert i beste mening. Våg å stå for det." Er det for lett å bruke ordet rasist? Hvorfor skal det være så vanskelig?

Kommentarer

 1. Tiltredes!

  "If it walks like a duck, and quacks like a duck, I call it a duck."

  Om vi ikke sier at personen er rasist, bør vi i det minste kunne si at det er rasistiske holdninger. Det er for enkelt å hjemme seg bak nye honnørord som "politisk ukorrekt".

  SvarSlett
 2. Nå synes jeg du generaliserer grovt over oss rasebevisste!

  SvarSlett
 3. rasisme er en overbevisning om at mennesker kan deles opp i "raser", og at disse "rasene" kan tilknyttes bestemte egenskaper. xenofobi eller religionsfiendlighet blir ofte satt i samme kategori som rasisme, men det finnes grunner for å være forsiktige med å overbruke ordet.

  Om noen kommer med en rassistisk uttalelse trenger ikke dette å bety at vedkommende er en rassist(les: tror på overlegenheten til noen "raser" over andre). det å kalle noen en rasist pga en slik uttalelse kan ha en uønsket virkning, som ikke oppfordrer til dialog.

  Jeg mener ikke at hverken rassistiske eller fremmedfiendlige uttalelser skal godtas, tvert imot, men jeg tror ikke det er konstruktivt og stemple alle slike uttalelser som rassistiske.

  SvarSlett
 4. Hei, prinsesse Lea!

  Jeg har laget en post om rasismepresumpsjonen i deler av norsk offentlighet, og jeg har blant annet linket til og sitert fra denne posten.

  Jeg har lenge ønsket å skrive noe om dette, og din post illustrerer poenget mitt så veldig godt. Og jeg hadde for mye på hjertet til at jeg kunne legge det inn som kommentar her.

  Posten min er ikke ment som et angrep, og jeg håper du ikke tar det sånn. Jeg respekterer deg og meningene dine, selv om vi har ulikt syn på dette. Du er selvfølgelig velkommen til å si hva du mener hos meg.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn