Skuespillere og sex

Dagens forsidesak i papir-VG handler om at kvinnelige skuespillere blir utsatt for sexpress fra mannlige overordnede og kolleger, og inne i avisen kan man også lese at skuespillere i svært stor grad er opptatt av sin egen kroppsvekt.

VG har foretatt en undersøkelse blant noen hundre norske skuespillere om levekår og arbeid. Som medlem av Norsk Skuespillerforbund har jeg også svart på undersøkelsen. Det var spørsmål om inntekt, arbeidsvillkår og kulturpolitikk, men selvsagt velger VG å plukke fram det som gjør at de kan skrive SEX på forsida.

Det er en alvorlig og høyst reell sak, dog. Det er ingen tvil om at det finnes mange usunne holdninger til kvinner, og i forhold til kropp og utseende i bransjen. Konkurransen er svært hard. Fortsatt finnes det flest roller for menn, og kvinneroller skal ofte være unge og pene. (Hvis de er eldre, er de gjerne sure og slemme, eller mammaen til noen, eller begge.) Fortsatt finnes det overveldende flest mannlige regissører. Har du tjue unge, flotte blondiner som er villige til å gjøre alt for å få det store gjennombruddet, er det lett å utnytte det.

Kan teateret være progressivt og samfunnskritisk, og samtidig bestå av slike steinalderske holdninger? Ingen skal være nødt til å selge kroppen sin for å få jobbe, men hvordan kommer vi dette til livs? Hjelper det med en VG-forside? Neppe. Vi må være tøffe, stille krav, og vil ingen ansette oss uten gjenytelser, får vi heller skape våre egne arbeidsplasser. (Jeg har vært med å starte ei teatergruppe nå; vi er tre damer og en mann, og der er det lite sexpress... Vi spiller forestillingen "Veni, Pippi, Vici" på Soria under Moria 18., 23. og 25. mai. Mer info kommer.)

Kommer VG til å skrive om noen av de andre utfordringene i film- og teaterbransjen i Norge, eller stopper det med sexen? Spennende, spennende...

Kommentarer

  1. Hmm, jeg har ikke lest artikkelen, men jeg hadde en gang en litt eldre mannlig kollega som tidligere hadde vært en del ved nasjonalteateret. Han fortalte meg at han hadde overhørt samtaler om sånne forhold flere ganger og at det var en av grunnene til at han bestemte seg for å slutte der. Kjipt at det har vært sånn, men ikke så veldig overaskende.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn