Jeg kan godt gå med bunad, liksom. Det ække no' stress.

Eller jeg kan gå naken, eller med hijab, eller med fjær og paljetter. Overskriften min er stjålet fra teksten Dagbladet.no bruker for å lenke fra forsiden til dette innlegget

Dagbladet har intervjuet ungdom ved en flerkulturell skole i Oslo i forbindelse med Steinar Lems utspill om at muslimer truer norsk kultur.

Ungdommene reiser de naturlige spørsmålene: hva er det vi er redde for? Og hva er egentlig norsk kultur?

Er norsk kultur den kulturen der voldtekt og familevold ties ihjel, der dyresex inntil nylig var lov, der 13% av alle menn har kjøpt sex, der barn i offentlig skole blir pålagt å be bordbønn og gå i kirken (på tross av at det er forbudt)? Der æresdrap utført av hvite kalles familietragedier og barn læres opp til å hate kroppen sin? Var det norske verdier som fikk oss til å barbere tyskertøser og sterilisere sigøynere?¹

«Hvis innslaget av mennesker i Norge med islamsk bakgrunn blir stort nok vil vi få et kraftig tilbakeslag for kjønnslikestillingen i Norge — ut fra den norske sosialrelativistiske tanken om at vi må respektere andres kultur. Vi må akseptere store grupper jenter som ikke kan ha kontakt med gutter på fritiden, ikke delta på skoleturer, men forsterker skillet mellom de rene med hijab og horene som ikke dekker seg til. Dette vil også ramme statusen til norske kvinner», skriver Lem. 

Hvis du tror at det er bare innvandrergutter som kaller jenter for horer, hvis du tror vi ikke har våre egne standarder for hva vi skal dekke til, si og gjøre, hvis du tror vi gjør samfunnet vårt, kulturen vår en tjeneste ved alltid å skylde på de andre, da trenger du en virkelighetssjekk.

For snøksogfemtiende gang. Ja, jeg vil kjempe mot mot tvang, diskriminering, undertrykking og innskrenking av ytringsfrihet. Men jeg tror ikke jeg gjør det ved å sloss mot, eller kaste ut, nettopp dem som blir tvunget eller undertrykket! Jeg driter i hvilke klesplagg, matretter og språk som omgir tvangen. Jeg driter i hvilke religiøse skrifter eller selvhjelpsbøker som er i flertall i bokhyllene til dem som slår. I min norske kultur er vi alle fri i tro og tanke, og vi har alle rett til beskyttelse fra dem som vil oss noe annet.

Jeg eier en bunad. Jeg bruker den ikke. Jeg liker ikke kjøttkaker og går ikke i kirken på julaften. Jeg feller ingen tårer av nasjonalsangen. Likevel er jeg ganske godt fornøyd med å bo i Norge. Men hvis din norske kultur bare inkluderer folk med samme rase, tro, seksualmoral og sosialdemokratiske oppfostring, da føler du deg kanskje truet av meg. Hey, for all del. Jeg kan godt gå med bunad, liksom. Og får sikkert ned en Grandis på høykant.

¹Jeg vet det, kjære leser. Norge er mer enn dette. Akkurat som islam er mer enn burka og sharia. Det burde være unødvendig å presisere.

Kommentarer

 1. Det jeg blei mest oppgitt over da jeg leste artikkelen, var at han regner med å bli tatt mer seriøst siden han er dødssyk.

  SvarSlett
 2. jeg elsker bloggen din!

  SvarSlett
 3. Thomas: Ja, men den er så drøy at jeg nesten automatisk tilskriver den journalisten. Uansett fant jeg ingen taktfull måte å svare på det på.

  Linn: Hurra!

  SvarSlett
 4. Problemstillingen til avisene blir bare feil synes jeg. Få noen som forsker på demografi og religion til å svare han, istedenfor ungdom som vil føle seg truffet. Derfor synes jeg også svaret ditt blir feil. Såklart er det problemer med norsk "kultur", men det er jo ikke akkurat sånn at de problemene du nevner ikke eksisterer i muslimske land heller. Selv om jeg ikke vil ta Hege Storhaugs ord for sannheten, så finnes det mange muslimske jenter i Norge som aldri ville turt å si det de egentlig mener i media.

  Steinar Lem har så lenge jeg har fulgt med vært imot både religion og befolkningsvekst, så jeg er ikke spesielt overrasket over at han sier dette. Hvorfor peker han på Islam? Jeg regner med et er fordi det har vært endel ekstreme uttalelser fra norske muslimske ledere, og han er dritt lei hele religionen, akkurat som han har angrepet KrF hardt tidligere (noe jeg vet at kristne har mislikt han sterkt for).

  Det skjer mye i debatten omkring islam og innvandring for tiden. Jeg tror det kommer til å ta flere år før vi ser resultatene av denne debatten. Men det var ikke noen overraskelse at den kom, når FrP har kynisk benyttet seg av å ta monopol på all islamkritikk (noe Steinar Lem også påpeker) og resten har vært unnvikende eller rett og stemplet alle som er kritiske (f.eks. SOS Rasisme som er meget dårlige talsmenn for antirasisme).

  Anyway... Jeg er fremdeles ikke enig med Steinar Lem i veldig mye, men jeg er ikke overrasket, og det burde heller ikke folk være som har fulgt med på hva han alltid har sagt. Faktafeil får man daglig fra norske politikere, så om han begår dem så kan man likevel ta debatten hvis man viser litt velvilje. Jeg har selv iløpet av de ti siste årene beveget meg fra å ha en "holdkjeft" holdning til de med denne typen argumener, til å klare å ha konstruktive debatter om hva religion og innvandring bidrar med i positiv og negativ forstand.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem voldtok Marianne Aulie?

Løvetann, gammel mann, sommersinn, tankespinn