Maria Amelie og alle de andre

Internett koker over av engasjement for Maria Amelie, den papirløse flyktningen fra Kaukasus som skrev boka «Ulovlig norsk», ble kåret til årets nordmann 2010 av Ny Tid, og som sent i går kveld ble arrestert og antakelig snart blir sendt ut av landet.

Bra! tenker jeg, men jeg fortsetter ikke å være rørt så veldig lenge. Halvparten av vennene mine på Facebook som er «sjokka», «uten ord» og «har gråten i halsen» stemmer på partier som vil ha strengere asylpolitikk og flere tvangsutsendinger. En del av dem understreker den manglende innsikten ved å skrive ting som «men Krekar, han skal vi beholde!» Som @jonwesselaas skriver på Twitter, det er å blande sammen epler og bananer.

Vi sender ut mennesker av dette landet hele tiden, og de er ikke alle sammen lykkejegere og snyltere, de kommer ikke alle sammen hjem til grønne enger og åpne armer hvis det er det dere tror. Jeg kan ikke fri meg fra tanken på at noe av dette voldsomme engasjementet for Maria Amelie bunner i noe mer enn at hun gir papirløse flyktninger et ansikt. Hun er hvit, vakker, intelligent, hun snakker norsk, hun tar utdannelse — hun har ikke noe av dette ubehagelige fremmede ved seg, ingen illeluktende mat, påtrengende religion eller fare for trygdemisbruk.

Misforstå meg rett. Det er fint at dere sloss for Maria Amelie. Jeg vil også fortsette med det! Men tenk dere om, tenk bortenfor dette vakre, inntrengende blikket; hvorfor reagerer vi? Er det ikke på tide at vi stemmer for en annen innvandringspolitikk? For en annen behandling av flyktinger?

(Hvis du tenker deg om og kommer fram til at du virkelig bare vil at vakre, unge hvite kvinner skal behandles annerledes enn for eksempel store, skumle muslimer — da synes jeg rett og slett du skal skamme deg!)

Ikke vent til neste gang media trekker frem en rørende enkeltskjebne med å engasjere deg. Ikke glem Maria Amelie! Ikke glem de andre! 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?