Natteravner


Dette har alltid vært et av favorittmaleriene mine. Nighthawks av Edward Hopper. De siste årene har flere blitt kjent med det, gjennom en kaffereklame og gjennom at maleriet har gitt navn til et smått oppskrytt hipstersted på Grünerløkka.

Grunnen til at jeg liker bildet så godt, er at jeg alltid må begynne å dikte historien når jeg ser på det. Det fanger en stemning, og det fanger meg.

Det har blitt lyst ute. Solen er i ferd med å stå opp, men det er ennå for tidlig til at gatene snart skal fylles med mennesker som har våknet etter en natts søvn. La oss si klokken fem?

Ser man nøye på bildet, ser man at de drikker kaffe. Kvelden er over for lenge siden, men av ulike grunner går de ikke hjem. Kvinnen i bildet har nok vært på et slags stevnemøte med den noe eldre mannen ved sin side, men det er ikke fordi hun er forelsket i ham. Det er noe annet, kanskje noe med penger? Mannen kjenner den andre mannen, men dette vet ikke kvinnen. Mennene veksler et par ord over bardisken der de sitter, om været eller noe slikt, som om de skulle vært fremmede.

Mannen til venstre går ikke hjem fordi han ikke har noe å gå hjem til. Han vil ikke lukke døren bak seg og være alene, vil ikke ligge alene i sengen og stirre i taket.

Mannen til høyre, derimot, har prøvd å bli familiemann, men det er ingen videre suksess. Kona ligger alene i dobbeltsengen deres med hårrullene i håret og vet at hun ikke kan protestere, dette er den stille avtalen mellom dem, hun lar ham gjøre som han vil og til gjengjeld er han med på å opprettholde familiefasaden utad.

Kvinnen i den røde kjolen, hun har alltid vært vakker, men nå kjenner hun at tiden begynner å løpe fra henne, skjønnheten begynner så smått å falme, og ingenting i livet hennes har blitt slik hun trodde det skulle bli. Det er derfor hun er her nå, på stevnemøte med en gift mann hun ikke elsker. På tross av skjulte motiver har de funnet et slags merkelig fellesskap i dette at ingen av dem er der de drømte om å være.

Og bartenderen? Bartenderen, han vil hjem.

Kommentarer

  1. Jeg liker Edvard Hopper godt. Har kalenderen hans, med fine bilder hver måned. Var kos å komme over bloggen din:) I will follow.

    SvarSlett
  2. Må tilstå at jeg egentlig kjenner Hopper alt for dårlig, er stort sett dette bildet som har bitt seg fast...

    Velkommen som leser!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Adventskalender luke 16

Ordblogging: buksvigerinne