Stress, stolthet og prestasjonsangst

REDIGERT 31.03.2012:


Dette innlegget skrev jeg da jeg og mine flotte kolleger fikk være med å bygge opp Stena Line Norges konsept «Zita og Zotpiratene». Jeg skrev manus til forestillingen og spilte hovedrollen, begge deler for langt under tariff-/markedslønn. Da vi innen neste sesong begynte å vise til Norsk Skuespillerforbunds standardsatser, ville ikke arbeidsgiveren ha mer med oss å gjøre. Den nåværende produksjonen av Zotpiratene har jeg derfor ingenting med å gjøre.

De siste ukene har jeg gått med skuldrene oppunder ørene og knapt rukket å tenke på spising og soving. Jeg har vekslet mellom å tenke at jeg er verdens heldigste og verdens flinkeste kvinne, og at jeg er verdens mest talentløse og ubrukelige.

Min mangeårige arbeidsgiver Stena Line Norge har gitt meg sjansen til å gjøre begge de to tingene jeg liker aller best i hele verden: skrive og stå på scenen. I sommer fylles danskebåten Stena Saga av pirater, nærmere bestemt Zotpirater. Zotpirater er polkagrisspisende sjørøvere med steampunk-detaljer og en fet temasang, og de er på jakt etter den slemme Slesk og en nøkkel som du får vite mer om hvis du kommer og ser på. Jeg spiller hovedrollen som Zita Zot (alternerende med en kollega), og jeg har skrevet manuset til de to forestillingene vi spiller i løpet av et døgn på båten.

Og ja, jeg er stolt. Særlig fordi manuset først ble påbegynt i mai (!), så sent at jeg ikke hadde noe annet valg enn å være kreativ på kommando. Jeg har funnet på så mye tøys og tull, og så funker det, og barna i prøvepublikummet vårt ble så engasjerte at de reiste seg opp, og det enda de så en halvferdig forestilling. Jeg gråt av lettelse den dagen.

Når jeg får skrive og spille i et prosjekt slik som dette, da kan det jo ikke floppe. Flopper det, da må jeg revurdere hele karrieren min og alt jeg kjenner som meg. Heldigvis ser det ut som om jeg kan sette dét på vent. Jeg har verdens flinkeste kolleger og to hele dager til premiere ennå — banna bein, dette skal bli flotte forestillinger!

Kom og se på oss, da vel! Du kan bestille billetter her

Kommentarer

 1. herlig, lykke til! :D

  SvarSlett
 2. Vi var på båten fra Oslo 26.juni og så forestillongen med vårt 6 år gamle barnebarn. Det var topp! Godt manuskript, fine sanger og godt spilt med god publikumskontakt. Resten av ferien har vi hørt CDen ca 50-100 ganger. Det merkelige er at sangene er så bra at det tåles. Dessverre gikk hjemreisen via Larvik, så vi har ikke fått se om de fant nøkkelen. :-(

  SvarSlett
 3. Zita Zot gjorde noen ellers (for barn) kjedelige båtturer til en fantastisk, minnerik opplevelse. Det var herlig å se mine barn (4 og 7 år) så engasjert mens de storkoste seg gjennom skattejakt og to fantastiske forestillinger. Storyen er for voksne litt tynn, men for barn, som tross alt er målgruppen, er den bare fantastisk. Det hele toppet av herlige, barnekjære og ikke minst engasjerte skuespillere som tok de små på alvor og klarte å sette seg ned på deres nivå. Vi voksne i salen koste oss over vittige kommentarer og barnas gledeshyl. Gratulerer! Du har skapt kaptein Sabeltann potensiale og gjort Danmarksferien glad og bedre for utrolig mange store og små! :-) Takk for det!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for fine kommentarer :)

  SvarSlett
 5. Hei "Zita",
  Vi var på siste showet og vår 4-åring har ikke sunget annet enn Zita-sangen siden vi kom hjem. Kjempe stor suksees :) Hadde vært morsomt om du kunne lagt ut selve sangen. Vet om en 4-åring som hadde satt stor pris på det :)
  Tusen takk for flott underholdning!

  SvarSlett
 6. Hei og takk for fin kommentar! Jeg har ikke sangene på min PC, men de ligger på Facebooksiden til Barnas Båt i alle fall (kanskje på Stena Line sine vanlige nettsider også). Håper det kan hjelpe! Vi er tilbake i høstferien (med samme forestilling), og kanskje neste sommer med en oppfølger :)

  SvarSlett
 7. Hei,

  Me såg forestillinga i sommar, og likte den veldig godt, både store og små! CD-en gjekk på repeat i sommar, litt synd den var berre tre sangar. Fann cd-en innerst i hanskerommet på veg heim frå juleferie, og har nettopp fått eit gjenhør med Zita Zot! Håpar på oppfølgar til sommaren! Fortsett med det gode arbeidet!

  Venleg helsing Ellen

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Dagens alfabet #1: det internasjonale tegnspråkalfabetet

Hvem trenger fiender, når man har venner som Listhaug?