Skyld, skam og frifinnelse

<== Fordi hun fortjener det?

Aftenposten skrev rett før jul om at kvinnelige jurymedlemmer oftere stemmer for frifinnelse av voldtektstiltalte. Grunnen til det skal være at kvinner oftere bebreider offeret for en voldtekt.

I artikkelen siteres kvinnelige jurymedlemmer som har kalt et voldtektsoffer "tøyte", og ment at "en ordentlig jente blir ikke igjen på nachspiel"!

Jeg antar at de kvinnelige jurymedlemmene har blitt flasket opp på disse holdningene. De har lært hva "pene piker" er, og hele livet neiet pent og mottatt klapp på kinnet før de har gått tidlig hjem fra festen. Da er det klart føles mest rettferdig at deres trassige medsøstre, som gir blanke i å te og kle seg som man skal, som ler høyt og gapende så puppene disser i utringningen, og med glede blir igjen for å synge og danse på etterfest, får "som fortjent."

Det er ikke bare jurymedlemmer som har disse dømmende tankene. Den første til å klandre offeret i en voldtektssak, er offeret selv. Skyld, skam og selvforakt gjør tiden etter voldtekten enda vanskeligere.

Det interessante er at mannlige jurymedlemmer ikke har samme innstilling som de kvinnelige. Dette er altså tilstanden i Norge i dag. Det er menn som må fortelle oss følgende:

Voldtekt er ikke sex. Voldtekt er vold. Grov vold. Å begå en slik forbrytelse indikerer intet annet enn et forkrøplet menneskesyn, og ikke en gang en liten prosentdel av ansvaret kan noensinne legges på offeret eller offerets klesdrakt, oppførsel eller alkoholinntak. Aldri.

Dixi — ressursside for voldtatte

Kommentarer

 1. Det er rimelig påfallande situasjon, at menn, som av alle, inkludert meg, blir sett på som opphavet til problemet, er dei som skal slå ned på det.

  Dei som klagar over frifinningar i valdtektssaker, er jo stortsett feministiske grupperingar, noko som i og for seg er rimelig. Men dei som burde vere feministar (Les:kvinner) er tydlegvis ikkje einig i at det er for mange frifinningar.

  Helsing ein ekte feminist!

  SvarSlett
 2. Jeg så et sted en interessant kommentar fra en psykolog til denne saken. han mente ikke dette var særlig overraskende og at mekanismen bak er velkjent. Det er, mente han, en forsvarsmekanisme. Dersom man definerer offeret som annerledes enn en selv (altså f.eks. som en tøyte) så betyr det at man selv ikke risikerer å havne i samme situasjon.
  Forklaringen gir mening, men det er ganske deprimerende at frykten for å blir voldtatt er så sterk hos kvinner at en slik mekanisme er nødvendig.

  SvarSlett
 3. Godt Nyttår til deg

  Betty

  SvarSlett
 4. vidar: Jeg tror mange vil være enige med meg i at at menn aldri har vært opphavet til problemet. Voldtektsmenn er opphavet til problemet. Men artikkelen sjokkerte meg, faktisk.

  tamen: Dette hadde jeg ikke hørt før, men det høres jo veldig logisk ut!

  Betty: Godt nyttår til deg også!!!

  SvarSlett
 5. Tja, artikkelen gjorde det jo klart at dette var hva juryformenn fortalte etter rettsakene, og det blir kanskje ikke alltid like nøyaktig.
  Men likevel er det tankevekkende at mange kvinner har slike holdninger, og jeg har ofte truffet på dem selv.

  SvarSlett
 6. Ja, frykten for å bli voldtatt, den blir større og større. Jeg har aldri vært redd for å gå alene nattestid i Trondheim før i høst. Da gikk ei jente hjem fra fest (én time senere enn meg på samme strekning), og ble forsøkt voldtatt i portrommet der en venn av meg bor. Politet har gått ut og advart kvinner mot å gå alene, og jeg synes det er forferdelig trist at det er sånn. Allikevel kan jeg ikke få meg til å tenke tanken at det kunne ha vært jentas egen feil. Det er forferdelig trist at man ikke kan gå alene etter mørkets frembrudd, i alle fall ikke hvis man har støvletter og kort skjørt eller noe i den duren. På byen i helga? Ja, da er det på med joggeskoene og klar med en slåsshanske i hånda!

  SvarSlett
 7. Lea: Ja. Sånn sett er ikkje problemet menn. Problemet er at du kan ikkje vite kven som er valdtektsmenn eller ikkje. Og da er du like langt...

  SvarSlett
 8. Problemet er menneskets respekt og holdning til og for hverandre. En hver voldtektsmann har også hatt en mor, et oppvekstmiljø, et samfunn rundt seg. Det blir for enkelt å legge skylda på "menn". Vi må lære oss at det hele henger sammen. Til unge damer: Lær dere karate eller tae kwon doe, gir balanse, selvkontroll og styrke. Jeg har nå blått belte i begge.

  Godt nyttår, med bare ønsket sex.

  Betty

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost