En liten kjøkkenhage midt i byen

Jeg har vært så heldig å få — ved loddtrekning — en parsell i nye Herligheten parsellhage i Loalmenningen.

Du som ikke bor i Oslo er kanskje ikke så kjent med begrepet parsellhage. Vel, i hovedstaden bor mange mennesker i trange leiligheter uten hage. For å gi et tilbud til bybefolkningen har man opprettet kolonihager, som består av mange hageflekker med små hytter på. Oslobeboere kan søke om kolonihageplass, men må regne med å stå på venteliste i mange år. (Jeg er bare et halvt år inne i min ventetid.)

Litt mindre drakamp er det om parsellhageplassene, små hageflekker (typisk 25 kvadratmeter) uten hytte, men også disse må man stå på venteliste for.

Herligheten parsellhage er et nyoppretta prosjekt midt i byen, «bak operaen». Her får man enda mindre dyrkingsplass: fem kvadratmeterstore kasser fylt med ny, ikke forurenset jord.

Men alle som har forsøkt seg med ei lita balkongkrukke eller -kasse vet at her kan både tomater, redikker og krydderurter få det fint. Dette skal bli den lille kjøkkenhagen min, der den ligger i perfekt sykkelavstand fra hjemmet mitt på Tøyen.

I går var jeg på dugnad for å hjelpe til å fylle alle kassene med jord (500 kasser, 4-5 trillebårlass i hver kasse...!), og om et par dager er det klart for såing og planting.


Jeg liker at omgivelsene består av grafittivegg og betongtårn, og jeg er helt overbevist om at det kommer til å bli veldig frodig og grønt i kassene etterhvert. Jeg er byjente til beinet, så «hvorfor kjøper du deg ikke bare et hus på landet med en ordentlig hage» kommer ikke til å funke på meg!

Kommentarer

 1. Det virket skikkelig koselig! Selv vil jeg nok foretrekke å bo mindre sentralt slik at jeg har mulighet for egen hage, men dette er ikke et dårlig alternativ for byfolk. Gleder meg til å se resultatene. : )

  SvarSlett
 2. Det er bra at du kan sykle dit, så blir det vel lettere å bruke mye tid der. Du får det beste av begge verdener: Både by og land uten å måtte flytte. Du får legge ut bilder etterhvert som arbeidet skrider fram!

  SvarSlett
 3. Gratulerer med hage, det virker stilig!

  Jeg satte noen tomatplanter tidligere i år uten å tenke på å ha et sted å plante de ut seinere, si fra hvis du vil overta disse. 15-20 cm nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. For et bra tilbud. Planter dem gjerne ut i parsellen, ja :) Du må jo gjerne komme å høste av dem selv også!

   Slett
  2. Gode greier, da sier du bare fra når det passer. Utplanting ved minste nattetemperatur på omtrent 281 K står det på pakka.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Ordblogging: buksvigerinne

Illusjoner om familielivet — en oppfølgingspost