Statsbudsjettet fra et kulturpolitisk ståsted

Ettersom "everybody who's anybody" kommer til å blogge om budsjettet i dag, blåbloggerne kommer til å sutre og rødbloggerne kommer til å hylle, vil jeg ha fokus på den delen av budsjettet som jeg regner med at veldig mange kommer til å utelate eller avfeie med én setning. Den delen som heter kulturformål.

(Men først, her kommer lenker til gode bloggposter om budsjettet, etterhvert som jeg finner dem: Audun Lysbakkens "Statsbudsjettets ti beste", Rosenbuskens post om bistand)

"Kulturløftet" innebærer at innen 2014 skal én prosent av statsbudsjettet gå til kulturformål. 2014 er lenge til, så dagens budsjett tar bare et skritt på veien. Det skrittet utgjør likevel nesten en halv milliard kroner i økning.

Norge er et lite land. Det er tilnærmet umulig å produsere økonomisk lønnsom kultur uten tilskudd. Tusenvis av kunstnere jobber nesten gratis allerede. Forestillinger som settes opp av private institusjoner bærer preg av å være nødvendig kommersielle — noe som ikke er galt i seg selv, men vi har bruk for et mangfold i kunsten. Et mangfold det kanskje ikke er markedsmessig lønnsomt å opprettholde i et land med så få innbyggere — men som likefullt har mange gode effekter på samfunnet.

Kulturpolitkk er viktig. Kultur kan brukes til å si viktige ting i en offentlig debatt, kultur kan forandre liv, kultur kan holde ungdom borte fra gata!

Her er noen ting jeg gleder meg over i budsjettet:

En million til norsk skuespillersenter. Norge er på mange måter et u-land når det kommer til teater og film. Norsk skuespillersenter, som tilbyr workshops, kurs, trening, aktiviteter og prøvearenaer for skuespillere, har blitt drevet på dugnad. Statsstøtten er viktig både som et signal om respekt for skuepill som "skikkelig yrke", og som et skritt på veien mot et langsiktig og mer målrettet tilbud fra norsk skuespillersenter.

To millioner til prøveordning med kulturkort for ungdom i flere fylker. Kulturarrangementer er dyre, og det å hjelpe ungdom innenfor, er lurt på så mange måter. Forsøkene som til nå har vært gjort, har vært en stor suksess.

5,9 millioner til styrking av festivaler og musikkensembler, samt 3,6 millioner i økning til de såkalte knutepunktfestivalene. 6,6 millioner til styrking av musikkverkstedordningen, pop/rock og klubbstøtte. Det er på tide at også populærmusikk blir anerkjent som viktig, norsk kultur.

Mer til regionteaterne, samt seks millioner til en ny støtteording for fri scenekunst. "– Målgruppe for ordninga er frie grupper som over tid kan visa til særskilt høgt kunstnarleg nivå, seier kultur- og kyrkjeminister Trond Giske." — Joda, men hva med unge, nyutdannede som har gode prosjektidéer, men sliter med å komme i gang? Fri scenekunst trenger et enda sterkere løft. Det er likevel gledelig at støtte til all scenekunst i alt økes med 30,2 millioner.

Jeg gleder meg også over økt satsing på film, kulturformidling til eldre gjennom "den kulturelle spaserstokken", og satsing på kulturelt mangfold. Jeg savner kanskje mer konkrete tiltak i forhold til likestilling i kulturbransjen.

I løpet av 2007 skal kunstneres levekår undersøkes. La oss håpe det vil gi regjeringen viktige innspill til senere budsjetter.

Jeg har selvfølgelig ikke rukket å finlese alle dokumentene. Dette er de første tingene jeg har bitt meg merke i. Jeg vil oppfordre deg til å lese selv, i det minste pressemeldingene om du ikke orker å pløye gjennom budsjettet.

Her finner du: Statsbudsjettet :: Kultur- og kirkedepartementets proposisjon :: Pressemeldinger fra kultur- og kirkedepartementet

Kommentarer

  1. Leeeeeeea! Du har gleeeeeeem RRS'en!

    SvarSlett
  2. Ja, det er herlig at "kultur" får mer penger. (og at ikke noe av dette går til den nye operaen) Håper man kan bruke mer på mer utradisjonelle ting!

    SvarSlett
  3. Øystein: Hæ?

    Cake: Ja, og rent personlig er jeg spesielt begeistret for kulturformål som ungdom får glede av. Jeg vil at ungdom skal få se utradisjonelt teater, lese litteratur på sine premisser og ha øvingslokaler til å starte band i:)

    SvarSlett
  4. Øhm.... RSS'en, mener jeg.

    Den RSS-feeden din ble ikke oppdatert selv om bloggen ble det.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Den store posten om å reise med tog i Europa

Hvem voldtok Marianne Aulie?